Få barn

- Veldig mange føler at de mister venninnene sine når de får barn

5 gode råd for å beholde det gode vennskapet.

NYTT FOKUS: Det er helt naturlig at fokuset til nybakte mødre flyttes fra venninnene til den nyfødte babyen. FOTO: NTB Scanpix
NYTT FOKUS: Det er helt naturlig at fokuset til nybakte mødre flyttes fra venninnene til den nyfødte babyen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skjer noe med den biologiske klokka til kvinner når de nærmer seg slutten av 20-årene. Selv om langt fra alle kjenner et slikt press, er det ikke uvanlig at én etter én i venninnegjengen slår seg til ro, blir gravide og får barn. (Pssst: Går alle vennene dine videre med mann og barn - unntatt deg?)

Det er få ting barnløse synes det er mindre spennende å prate om enn leggerutiner, våkenetter og amming, og da er det naturlig at relasjonene endrer seg når gode venninner får barn.

Du som er barnløs kan føle på utenforskap, ensomhet og til og med svik når venninner får barn. Ikke fordi du ikke unner dem barnet, men fordi barnet tar en plass i livet deres som gjør at du må vike.

- Når noen blir mor er det naturlig at det medfører et helt nytt ansvar og en ny prioritering. De som står utenfor vil ikke lenger ha sin spontane venninne tilgjengelig, slik de gjerne er vant til. Når kaffestundene deres blir avbrutt av barnegråt, amming eller annen oppmerksomhet, er det lett å føle seg uinteressant eller til og med avvist og ekskludert.

Det sier Mariann Marthinussen, som er terapeut, coach, faglig veileder ved levdittliv.no.

Hvis samtalene i tillegg dreier seg mest om barnebehov, tips og innsikt i det å være foreldre, vil det være naturlig å kjenne på ensomheten.

- Dette er ikke uvanlig på noe vis, og her trenger begge parter å være bevisste for å kunne beholde vennskapet, sier hun.

5 gode råd

Så enten du er den ene barnløse i venninnegjengen som savner gode, gamle dager, eller du er den nybakte moren som føler at samtlige vennskap har blitt satt på vent, så finnes det gode råd.

- En mager trøst er at det er helt vanlig å føle at venninner endrer seg og «forsvinner» litt når de får barn, og veldig mange føler at de mister venninnene sine. Slik trenger det heldigvis ikke å være, forsikrer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Her er fem gode råd for å bevare vennskapet:

1. Møt hverandre hjemme hos den nybakte moren
Tiden med en nyfødt baby er altoppslukende, full av kjærlighet og til tider utmattende. Spesielt dersom babyen er syk, sover dårlig eller krever å bli ammet døgnet rundt.

- Før kunne man avtale å møtes og være ute av døren innen fem minutter, men med en baby tar det ofte en time å komme seg ut av huset. Babyen skal gjerne ammes, skiftes på eller trøstes, og noen ganger kommer man seg rett og slett ikke av gårde, forklarer Winther.

Da kan en enkel løsning være å møtes hjemme hos den nybakte moren.

- Ro ned. Ta med kaffe og noe godt å spise hjem til henne, og gi henne tid til å gi babyen det den trenger. Du bør rett og slett vise litt forståelse og tålmodighet, oppfordrer Winther.

2. Flytt fokuset bort fra deg selv
Du er kanskje vant til at venninna di spør om den nyeste daten din, eller hvor du har kjøpt den nye kjolen din. Men dette er ikke tiden for å kreve oppmerksomhet.

- Den nybakte moren er stolt av babyen sin og vil gjerne vise den frem. Prøv å engasjer deg og ta del i gleden. Det kan styrke vennskapet, sier Winther.

Det vil fort nok komme andre tider, der den nybakte moren har fått mer ro og kan fokusere på annet enn det nye familiemedlemmet.

- Interesser deg for barnets ve og vel. Still spørsmål, vær lyttende og oppmerksom. Enhver mor elsker å fortelle om sitt barn og alle dets utviklingsfaser, sier Marthinussen.

FÅR MINDRE OPPMERKSOMHET: Det er helt vanlig at venninner blir nedprioritert i en periode etter at man får barn.
FÅR MINDRE OPPMERKSOMHET: Det er helt vanlig at venninner blir nedprioritert i en periode etter at man får barn. Vis mer

3. Hjelp til
Er det noe nybakte mødre setter pris på, så er det hjelp til alt de ikke har tid og energi til å gjøre.

- Tilby deg gjerne å handle eller fikse noe annet for henne. Det vil hun garantert sette pris på, oppfordrer Winther.

Dersom venninna di er komfortabel med det, kan du også ta med babyen på en liten trilletur slik at mor kan få litt velfortjent søvn eller alenetid.

- Det kan også skape noen nye bånd og opplevelser. Når dere er sammen kan du også være med på trilleturer og lekeplassen i stedet for kaffe, fest eller trening som dere kanskje gjorde før, råder Marthinussen.

LES OGSÅ: Mange fedre er ensomme i pappapermisjon

4. Ikke ta det personlig
Når mor ammer barnet sitt, får hun alt hun trenger av nærhet og kos. Da er det ikke bare venninner som blir litt glemt, men også parforholdet blir ofte satt litt på vent.

- Ikke ta det personlig at hun ikke er så engasjert i livet ditt akkurat nå. Tenk heller at det er flott at hun er en god mor, og at hun etter hvert vil bli en god venninne igjen også, sier Winther.

Han forklarer at kvinner generelt er mye flinkere enn menn til å pleie vennskap og holde kontakten med venninner, og at dere snart vil få mer tid til hverandre igjen.

- Ring for å høre hvordan venninna di har det, og aksepter at hun kanskje ikke ringer deg like ofte som før. Ikke fordi hun liker deg mindre, men fordi et lite vesen nå opptar mye av hennes oppmerksomhet, forklarer Marthinussen.

Det er viktig å akseptere at vennskapet går over i en annen fase og at det endrer seg, uten å klandre hverandre.

GODE VENNSKAP: Gode vennskap er viktige hele livet, også i småbarnsfasen.
GODE VENNSKAP: Gode vennskap er viktige hele livet, også i småbarnsfasen. Vis mer

5. Gi skryt
Ser du at venninna di sliter med ammingen, at håret står til alle kanter eller at hun tar til tårene for den minste ting?

Fortell henne gjerne hvor stolt du er av henne, hvor fin hun ser ut eller andre småting som du legger merke til. Det vil garantert bli satt pris på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer