Bade nyfødt baby:

- Vent så lenge som mulig med å bade babyen

Derfor velger jordmødrene å ikke bade eller vaske den nyfødte babyen like etter fødselen.

BADE NYFØDT BABY: I dag er det vanlig å ikke vaske eller bade babyen like etter fødselen. Foto: Kati Finell/NTB Scanpix
BADE NYFØDT BABY: I dag er det vanlig å ikke vaske eller bade babyen like etter fødselen. Foto: Kati Finell/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det å se sin baby for aller første gang er utvilsomt en fantastisk opplevelse. Men det er ikke alltid den nyfødte babyen ser ut som forventet og da snakker vi ikke om hvorvidt babyen er mest lik sin mor eller far.

Huden til den nyfødte kan nemlig være litt rynkete, øynene kan være hovne, babyens hode kan ha en form som er formet av turen gjennom fødselskanalen og den kan være dekket av blod og fosterfett.

Men mens man før i tiden vasket barnet like etter fødselen, er det i dag mest vanlig at man kun tørker barnet med et rent håndkle før det legges på mors bryst.

Jordmor Anne Fjeldberg ved Rikshospitalet, forteller at de stort sett ikke vasker babyen på føden i det hele tatt.

– Hvis barnet har fått sin første avføring under fødselen vasker vi det så klart bort, men ellers tørker vi bare av litt fostervann og blod. I en normal fødsel er det faktisk ikke så mye blod på ungene, det er mer blod ved keisersnitt. Babyer som har mye hår kan bli veldig kalde dersom de har mye fostervann eller blod i håret. I slike tilfeller sørger vi for å tørke det av med en gang og legge et varmt teppe over dem eller tar på dem en liten lue, sier hun.

VIKTIG FOR TILKNYTNINGEN: Ifølge jordmor Anne Fjeldberg er det ønskelig å la babyen få nærkontakt med mor så raskt som mulig etter fødselen. Foto: Privat
VIKTIG FOR TILKNYTNINGEN: Ifølge jordmor Anne Fjeldberg er det ønskelig å la babyen få nærkontakt med mor så raskt som mulig etter fødselen. Foto: Privat Vis mer

– Dersom mor har hepatitt bader vi derimot babyen ganske raskt etter fødselen. Det er fordi vi må sørge for å få av eventuell smitte før vi setter sprøyter som kan trekkes inn i babyens kropp.

– Men en baby som er født til termin og som det ikke er noe spesielt med, trenger vi ikke bade eller vaske. Vi lar barnet få nærkontakt med mor så snart som mulig etter fødselen, da det er bra for tilknytningen. Vi kan heller ikke utelukke at fostervannet og babyens lukt kan påvirke denne tilknytningen med mor, sier hun.

Dette bekreftes av jordmor Victoria Hodt ved Bærum sykehus, som sier at bading rett etter fødselen også kan føre til økt oksygenforbruk og økt hjertefrekvens hos babyen på grunn av stress.

– Barnet kan lett miste kroppstemperatur på grunn av hudens store overflate og lite underhudsfett. Har barnet mye hår som er dekket med fosterfett og blod, kan håret skyldes lett med rent vann under totimersstellet. Blir ikke håret skylt kan det forbli fuktig og barnet kan bli kald. Tiden fra fødselen og frem til totimersstellet tilstrebes uforstyrret hudkontakt mellom mor og barn, i tillegg til den første ammeøkten, sier hun.

LES OGSÅ: Hvorfor lukter nyfødte babyer så godt?

Mengden fosterfett varierer

Like at barnet er født er det dekket av et fosterfett (vernix) som har en hvitaktig farge med en seig og fettete konsistens. Fosterfettet består av protein, fett og vann.

Ifølge jordmor Anne Fjeldberg varierer det hvor mye fosterfett barnet har på kroppen når det blir født.

– Vi ser ofte at barn som blir født en god stund før termin har mer fosterfett enn de som har gått over tiden. Det kommer av at fosterfett skal beskytte babyens hud når den ligger i fostervannet. Men etter fødselen trenger ikke babyen fosterfett i like stor grad, så da trekker det inn i babyens hud. Vi ser noen ganger at det kan danne seg små «fettklumper» av fosterfett under haka eller ved lysken, da smører vi det utover slik at babyen ikke blir sår, forklarer hun.

TA VARE PÅ BABYENS HUD: Jordmor Victoria Hodt mener det kan være lurt å vente så lenge som mulig med å bade babyen etter fødselen. Foto: Privat
TA VARE PÅ BABYENS HUD: Jordmor Victoria Hodt mener det kan være lurt å vente så lenge som mulig med å bade babyen etter fødselen. Foto: Privat Vis mer

Jordmor Victoria Hodt, som også driver nettstedet Jordmornytt.no, forteller at barnets hud gjennomgår store forandringer etter fødselen.

– Fosterfettet bidrar blant annet til å danne riktig pH- verdi på barnets hud, beskytter mot infeksjoner, forebygger væsketap, fremmer sårtilheling, gir fuktighet og virker rensende.

– Overgangen fra å leve i vann til luft fører til at huden utsettes for uttørking tiden etter fødselen. Det er normalt at huden til et fullbårent barn utvikler tørrhet de første to ukene etter fødselen i varierende grad. Flere har kanskje opplevd at barnet begynner å flasse eller at hudflak løsner enkelte steder på kroppen. Dette krever ikke fuktighetskrem, det er en del av den naturlige tilpasningsprosessen barnets hud gjennomgår.

– Men oppstår det sårhet eller åpne sår, kan kremer eller andre tiltak vurderes, for eksempel Zink-salve. Andre endringer som skjer med huden er blant annet endring av pH- verdi, hudtykkelsen øker og huden får mer fuktighet, videre vil produksjon av talg- og svettekjertler skje. Tilpasning og utvikling av hudens funksjon og struktur fortsetter helt frem til barnet er ett år gammel. Endringen bidrar til at hudens beskyttende effekt styrkes og blir en del av barnets immunforsvar.

LES OGSÅ: Syv rare fakta om babyer

DEKKET AV HVITT FOSTERFETT: Mengden fosterfett (vernix) kan ifølge jordmødrene variere mye fra baby til baby. Foto: zlikove/NTB Scanpix
DEKKET AV HVITT FOSTERFETT: Mengden fosterfett (vernix) kan ifølge jordmødrene variere mye fra baby til baby. Foto: zlikove/NTB Scanpix Vis mer

Trenger ikke bade babyen før hjemreise

Det første ordentlige badet skjer ifølge jordmor Anne Fjeldberg stort sett på sykehuset, gjerne dagen eller kvelden etter fødselen.

– Vann tørker ut babyens hud, så man trenger ikke bade daglig hvis det ikke er behov for det. Etter hvert kan det bli flere bleier med avføring og tiss i løpet av en dag, som gjør at man trenger å få babyen skikkelig rein. Babyens hud tåler å bli badet daglig, men det kan være lurt å se det an da det er forskjell fra baby til baby, sier hun.

Jordmor Victoria Hodt mener man bør vente så lenge som mulig med å bade barnet. Om man ønsker veiledning i badestell av barnepleier på barselavdelingen før hjemreise, kan dette vises ved hjelp av en dukke.

– Da får du blant annet veiledning i hvordan du kan holde barnet og hvordan du utfører et badestell. Du kan også stille de spørsmål som du lurer på. Det er ingen fasit på når du kan begynne å bade barnet, det er du som er forelder og bestemmer dette selv.

– Men barnet har ikke behov for å bli badet egentlig, det er vi voksne som ønsker det. Ønsker du å bade barnet anbefales det at fosterfettet har trukket inn i huden og at det kun brukes rent vann. Badeøktene bør være korte og bad gjennomføres ikke mer enn to - tre ganger per uke. Kun vann bruker du så lenge som mulig, men du kan eventuelt supplere med barnevennlig såpe eller olje på området hvor vann ikke får fjernet avføring- og urinrester.

– Barnet blir født med både rester av fosterfett, fostervann og mange fine bakterier som er bra for barnet å beholde så lenge som mulig på huden. Tidlig introduksjon eller mye bruk av såpe, kremer og lignende vil forstyrre den flotte hudfloraen og kan føre til hudirritasjon, betennelse eller forstyrre fettsammensetningen i huden.

LES OGSÅ: Neglepleie for babyer

Slik bader du babyen din først gang:

  • Bruk kun rent vann med en behagelig temperatur (cirka 36-37 grader). Bruk håndbaken eller albuen din for å kjenne på vannets temperatur før du senker barnet ned i vannet.
  • Sørg for at det også er behagelig temperatur i rommet, ikke for kaldt eller varmt.
  • Det kan være lurt å sette badebaljen ned på badegulvet, slik at du reduserer sannsynligheten for at barnet faller ned fra stellebordet. Barnet blir glatt å holde i når huden er våt.
  • Sitt på gulvet ved siden av baljen mens du holder barnet. Barnets kropp inkludert skuldrene bør være dekket med vann.
  • Du kan gjerne legge en våt klut eller lignende over barnets overkropp. Barnet vil da føle seg mer samlet, oppleve økt trygghet og kan bli roligere.
  • Mange barn liker å bade, mens andre vil gråte eller være urolig. Kanskje det hjelper om du synger eller snakker rolig med barnet under badeøkten?
  • Badeøkten bør vært kort, rundt 5 minutter, for å begrense stress og eksponering av huden.
  • Unngå skrubbing da barnets hud er sensitiv.
  • Bading kan gjennomføres 2- 3 ganger per uke, hyppigere bading kan tørke ut barnets hud og påvirke hudens bakterieflora.
  • Bad på kveldstid kan gi barnet ro og bedre søvnkvaliteten. Kanskje badingen kan bli til en hyggelig kveldsrutine før leggetid?

Kilde: Jordmor Victoria Hodt, Jordmornytt

LES OGSÅ: Babystell for dummies

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer