Bade nyfødt baby:

- Vent så lenge som mulig med å bade babyen

Derfor velger jordmødrene å ikke bade eller vaske den nyfødte babyen like etter fødselen.

BADE NYFØDT BABY: I dag er det vanlig å ikke vaske eller bade babyen like etter fødselen. Foto: Kati Finell/NTB Scanpix
BADE NYFØDT BABY: I dag er det vanlig å ikke vaske eller bade babyen like etter fødselen. Foto: Kati Finell/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det å se sin baby for aller første gang er utvilsomt en fantastisk opplevelse. Men det er ikke alltid den nyfødte babyen ser ut som forventet og da snakker vi ikke om hvorvidt babyen er mest lik sin mor eller far.

Huden til den nyfødte kan nemlig være litt rynkete, øynene kan være hovne, babyens hode kan ha en form som er formet av turen gjennom fødselskanalen og den kan være dekket av blod og fosterfett.

Men mens man før i tiden vasket barnet like etter fødselen, er det i dag mest vanlig at man kun tørker barnet med et rent håndkle før det legges på mors bryst.

Jordmor Anne Fjeldberg ved Rikshospitalet, forteller at de stort sett ikke vasker babyen på føden i det hele tatt.

– Hvis barnet har fått sin første avføring under fødselen vasker vi det så klart bort, men ellers tørker vi bare av litt fostervann og blod. I en normal fødsel er det faktisk ikke så mye blod på ungene, det er mer blod ved keisersnitt. Babyer som har mye hår kan bli veldig kalde dersom de har mye fostervann eller blod i håret. I slike tilfeller sørger vi for å tørke det av med en gang og legge et varmt teppe over dem eller tar på dem en liten lue, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer