- Vent så lenge som mulig med å la barnet sitte med ryggstøtte

Barnet bør helst kunne sitte selv før det blir satt i vippestol eller barnevogn med fullt oppsatt ryggstøtte, mener fysioterapeuter og kiropraktorer.

IKKE FOR LENGE: Vippestol kan hjelpe foreldre til å gå hverdagen til å gå rundt. Men babyer bør ikke sitte oppreist for lenge av gangen.  Foto: Dag Jenssen/Samfoto
IKKE FOR LENGE: Vippestol kan hjelpe foreldre til å gå hverdagen til å gå rundt. Men babyer bør ikke sitte oppreist for lenge av gangen. Foto: Dag Jenssen/Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både vippestol, høy spisestol og sportsvogndel med oppsatt ryggstøtte kan gjøre hverdagen litt enklere for småbarnsforeldrene. Men eksperter advarer mot å ta i bruk utstyret for raskt. 

- En god huskeregel er at barnet helst bør kunne sitte selv før det blir satt opp. Dette fordi ryggkurven ikke er full utviklet og dermed ofte ikke er sterk nok til å holde barnet oppe i sittestilling over lengre tid, sier Ann-Kristin Sulesund og Anja Blikstad, kiropraktorer ved Bekken og Barn. 

LES OGSÅ: Din babys utvikling, måned for måned

- En konsekvens av å sette barnet i en "støttet" sittestilling før de klarer å beherske dette selv kan være at de da ikke får styrket kjernemuskulaturen riktig, noe som kan påvirke videre motorisk utvikling.

De legger imidlertid til at det er store variasjoner fra barn til barn.

- Noen er tidligere ute enn andre når det gjelder styrke og motorikk og man bør selvsagt derfor bruke litt sunn fornuft.

LES OGSÅ: Her er vognene flest foreldre kjøpte i 2014

Helsemyndighetenes anbefalinger:

Babystolen bør kun brukes i korte perioder. Å sitte for lenge av gangen kan overbelaste barnets rygg. 

Kilde: Helsenorge.no

Ta tiden!

Ved å begrense tiden barnet sitter oppreist, er mulig å ta i bruk vippestol eller høy spisestol tidligere. 

- Du kan gjerne begynne med å ha barnet i vippestol i kortere perioder, rundt 15 til 20 minutter, under måltid eller når du skal dusje fra rundt to måneders alder. Et friskt barn vil som regel gi beskjed dersom noe er ubehagelig, så lytt til barnet og unngå for eksempel vippestolen dersom barnet virker ubekvemt. 

Fysioterapeut Stine Opstad Nilsen er enig med sine kolleger i Bekken & Barn:

- Jeg mener det vil føre til unødig stor belastning for babyens rygg å bli satt opp i lange perioder i stol før musklene er modne til å støtte opp om ryggsøylen slik at barnet klarer å sitte selv. Barnet vil bli sittende i ugunstige posisjoner som overbelaster strukturene i ryggsøylen uten mulighet for å selv komme seg ut av stillingen, sier hun. 

- Det er viktig at barnet tas ut av den stillesittende posisjonen med jevne mellomrom for å avlaste ryggsøylen.

Kiropraktorene anbefaler også at ryggen i barnevogna settes opp så sent som mulig. 

- Helst bør du vente til barnet er mellom seks og sju måneder. Dersom barnet vokser ut av babybagen og sportsdelen har en liggende funksjon kan det i noen tilfeller være helt greit at de settes opp i en halvliggende stilling før de runder seks måneder. 

​LES OGSÅ: Slik får din baby en sterk rygg!

FEIL VEI: Barnefysioterapeut Ute Imhof mener det er feil å sette barnet vendt bort fra deg når det er så lite. Foto: Plainpicture
FEIL VEI: Barnefysioterapeut Ute Imhof mener det er feil å sette barnet vendt bort fra deg når det er så lite. Foto: Plainpicture Vis mer

- Kan bli overstimulert

Barnefysioterapeut Ute Imhof ved Barnas Fysioterapeut i Oslo, mener at det også er et annet hensyn som er viktig når du tar i bruk sportsvogndelen. 

- Jeg mener det er helt feil å sette barnet vendt bort fra deg når det er så lite. Jeg ser med gru på trenden med mange av de nye vognene, der dette er eneste mulighet etter overgang til sportsvogndel, sier hun, og forklarer at det er veldig viktig for små barn å ha et trygt ankerpunkt i mor eller fars ansikt. 

- Det er utrolig lett at barnet blir overstimulert når det plutselig blir utsatt for så mange nye sanseinntrykk. Dette kombinert med en ny sittestilling, som de kanskje ikke engang er klar for, er alvorlig. Og ofte reagerer ikke barnet på den massive og utrygge stimuleringen før flere timer etterpå, da gjerne med gråt om kvelden og urolig søvn. 

LES OGSÅ: Derfor skal ikke din baby ha pute

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer