Vepse- og biestikk

Publisert
Sist oppdatert
Vepse- og biegift er en blanding av mange stoffer. Et stikk vil som oftest ikke føre til noe annet enn smerter, hevelse og rødhet rundt stikkstedet. Men ved mange stikk kan det være fare for alvorligere påvirkning. Hvis man blir stukket i hode, hals eller i munnen kan hevelser føre til pusteproblemer. Noen mennesker er allergiske for insektgiften og for dem kan ett stikk gi en alvorlig reaksjon, som i verste fall kan være livstruende. Symptomer på en slik akutt allergisk reaksjon kan være hevelse rundt øyne, leppe, på tunge, hoste, pustebesvær, blåfarget hud, døsighet og i svært alvorlige tilfeller besvimelse og pustestopp. Ring 113! Mennesker med slik alvorlig allergi bør alltid ha med seg medisiner til øyeblikkelig bruk (adrenalin-sprøyte).

Førstehjelp:
Hvis brodden fortsatt sitter i, ta den ut. Husk å ikke klemme rundt kjertelen som ofte følger med brodden, mer gift presses da ut i stikket. Lindre smerte ved å legge på en isbit eller ved å bruke lokalbedøvende salve.

Til lege: Hvis man er stukket i munn, svelg, hode, hals så bør lege kontaktes. Lege bør også kontaktes hvis man har fått flere stikk eller hvis man reagerer på stikket på annen måte, slik ovenfor beskrevet.Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
  • Pediatri og pediatrisk sykepleie. Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998
  • Barnelegen, Dr. Bernard Valman, Teknologisk forlag 1998
  • Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994
  • Ungen er syk, Dr. Lars H. Gustafsson, Cappelen 2002
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer