Vet du hvilke norske slanger som er giftige?

Slik ser du forskjell på giftig og ikke-giftige norske slangearter? Viktig å vite hvis ditt barn blir bitt.

HVEM ER GIFTIG: To av ormene er helt ufarlige, den tredje har et giftig bitt. Se hvilke i bildegalleriet lengre ned. Foto: NTB scanpix
HVEM ER GIFTIG: To av ormene er helt ufarlige, den tredje har et giftig bitt. Se hvilke i bildegalleriet lengre ned. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I norge finnesi tre slangearter, og alle er mest aktiv i mai-juni. Fine sommerdager med mange folk ute i terrenget fører til at flere kommer i nærkontakt med orm - og flere blir bitt.

LES OGSÅ: Derfor liker myggen noen av oss ekstra godt

Tre ulike slangearter finnes i Norge

Alle de tre ulike slangeartene vi har i Norge kan bite. Men bare en av dem giftig, og det er hoggormen.

Hoggormen er den eneste som har karakteristiske sikk-sakk mønstre, og slik sett lettere å kjenne igjen. Men det finnes også svart og hvit huggorm i Norge. 

Slettsnok og bueorm kan også bite, men er ikke giftige.

Stålorm ser også ved første øyekast som en slange, men er faktisk en øgle. Den er helt ufarlig for mennesker. 

Har man fått et bitt, er det viktig å kunne identifisere slangen - hvis man er bitt av en huggorm, bør enkelte oppsøke lege umiddelbart. Er det en ikke-giftig slange, trenger man ikke dette.

Så giftig er den nordiske hoggormen

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Hoggorm eller hoggorm (Vipera berus) er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa

Ved et huggormbitt blir giften injisert i underhuden og sprer seg lokalt rundt bittstedet og videre til sirkulasjonen. Høyest giftkonsentrasjon i blodet inntrer ½-4 timer etter bittet. 

Forholdet mellom giftmengden som sprøytes inn, bittstedets lokalisering, pasientens helsetilstand før bittet, alder og kroppsvekt avgjør hvor alvorlig forgiftningen blir. I Sverige oppstod en moderat til alvorlig forgiftning hos ca. 40 % av innlagte pasienter (barn under 10 år og eldre er overrepresentert). Dødsfall er imidlertid svært sjeldent, ifølge helsebiblioteket.no.

HOGGORM: Bilde tatt av huggorm Frogn, Akershus. Karakteristisk kjennetegn er den avlange pupillen i øyet og sikk-sakk mønster på ryggen.  Foto: NTB scanpix/Samfoto v. Næss, Baard
HOGGORM: Bilde tatt av huggorm Frogn, Akershus. Karakteristisk kjennetegn er den avlange pupillen i øyet og sikk-sakk mønster på ryggen. Foto: NTB scanpix/Samfoto v. Næss, Baard Vis mer

Kan være ufarlig tørrbitt

Cirka 30 % av hoggormbitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift i det hele tatt – såkalte «tørrbitt». Det vil si at dyret bare hugger ut i forsvar, nærmest som når en hund glefser. Slike tørrbitt er helt ufarlige og sees oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand.

LES OGSÅ: Mange barn reagerer kraftig

HOGGORMBITT: Høyre ben er hovent etter bitt fra huggorm.  Foto: NTB scanpix
HOGGORMBITT: Høyre ben er hovent etter bitt fra huggorm. Foto: NTB scanpix Vis mer

Slik ser et hoggorm-bitt ut

Det er ikke alltid man umiddelbart oppdager bittet, eller ser ormen. Men et hoggormbitt vises som to punktformede prikker med avstand på 3-9 mm. 

Ved bitt med gift kan lokalreaksjoner kan være: 

  • Smerte.
  • Blårød misfarging.
  • Hevelse som brer seg og kan omfatte hele ekstremiteten/kroppen.
  • Blemmedannelse, affeksjon av lymfekar og lymfekjertler sees ofte.


Lokalreaksjonen kan utvikle seg til en alvorlig komplikasjon med sjokk-symptomer. 

Kilde: helsebiblioteket.no

- Barn bør alltid til lege!

- Dersom man blir bitt av hoggorm, bør man holde bitestedet mest mulig i ro, sier lege og tidligere leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen.

– Ta kontakt med legevakt for råd. Hvis man kjenner seg allment dårlig, bør man ringe 113, sier hun.

– For de fleste voksne går dette bra, noen reagerer dog med en allergisk reaksjon som påvirker alle organsystem og det er farlig. Det er for de fleste en lokal reaksjon mot selve giften som sprøytes inn og den kan bli kraftig, sier hun.

Ifølge Helsedirektoratet bør barn som blir bitt alltid tas med til lege.

Alle - uavhengig alder - bør også reise til sykehuset når om man har blitt bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg. Eldre, gravide, personer med redusert allmenntilstand eller personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin) bør også alltid dra til sykehus ved hoggormbitt.

Hvis du er en frisk ung eller voksen, bør du kontakte Giftinformasjonen for råd om hvordan du skal forholde deg om du blir bitt.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

SIKK-SAKK MØNSTER: Huggorm er den eneste ormen som lever fritt i Norge som har dette mønsteret. Foto: NTB scanpix
SIKK-SAKK MØNSTER: Huggorm er den eneste ormen som lever fritt i Norge som har dette mønsteret. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hoggorm biter i selvforsvar

Ifølge ekspert på slanger, Pål Sørensen, skal det litt til for at man skal bli bitt av hoggorm.

– Du må ta på den, trå på den eller like ved den, eller sette deg på ormen for at den skal bite. Hoggormen biter i forsvar når den føler seg truet, den vil aldri angripe uprovosert, har han tidligere sagt til Mammanett.

Hoggormen er fredet i Norge.

Vet du hvilke norske slanger som er giftige?

Forebygg  bitt

For å unngå møter med hoggorm, tipser Sørensen om at man kan holde gresset kortklipt rundt hus og hytter. Dette fordi hoggormen vanligvis unngår helt åpent terreng.

Sko, strømper og langbukser vil som regel være god nok beskyttelse mot bitt, da rekkevidden av et hugg ikke er stor og tennene er korte.

– Hoggorm flykter vanligvis inn i tett vegetasjon når mennesker dukker opp. Dersom den er i en oppvarmingsfase, og ikke har oppnådd høy kroppstemperatur, kan den allikevel bli liggende en stund.

– Hoggormen hører ikke lyd, men vil kunne bli skremt av vibrasjoner i bakken. Det hjelper altså ikke å rope til den, på den annen side kan det fort bli slitsomt å gå å trampe når man er på tur, smiler Sørensen.

LES OGSÅ: - Har du myggtekke?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer