- Vi anbefaler bakovervendt barnesete så lenge som mulig!

Carina Henske, Kommunikasjonsrådgiver hos Trygg Trafikk mener foreldre bør velge bakovervendt bilstol - så lenge som mulig. Foto: Eivor Eriksen. Foto innfelt: Sophie Aaserud/Trygg Trafikk.
Carina Henske, Kommunikasjonsrådgiver hos Trygg Trafikk mener foreldre bør velge bakovervendt bilstol - så lenge som mulig. Foto: Eivor Eriksen. Foto innfelt: Sophie Aaserud/Trygg Trafikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trygg Trafikk er klar i sin tale. Se hvilke bakovervendte seter som er godkjent i den svenske Plus-testen. 

I forrige uke presenterte Mammanett bilstolene som Forbrukerrådet gir grønt lys. Forbrukerrådet har siden 2003 publisert mer enn 300 testresultater for flere enn 260 barnesete-modeller. Testene har blitt utført av den internasjonale testorganisasjonen ICRT i samarbeid med den tyske bilistorganisasjonen ADAC.

Forbausende nok blir ingen av bilsetene for barn over 18 kilo anbefalt av Forbrukerrådet. 

Det store problemet er at storparten av de bakovervendte småbarnstolene som har vært testet, for seter til barn fra 9 kilo er at de har oppnådd svake – og til dels elendige – resultater, i følge Forbrukerrådet. Kun de bakovervendte bilstoler som har isofix får godkjent. Dette gjelder kun for setene for 9-18 kilo. Ingen av bilseterne for barn over 18 kilo (fra cirka 2 års alder) fikk godkjent resultat.

Trygg trafikk mener likevel at barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er fire år.

Så hva i alle dager skal foreldre gjøre?

Bakovervendt forebygger alvorlige skader og død 

- Forbrukerrådet viser til tester foretatt i laboratorier. Vi baserer i tillegg våre anbefalinger på reelle ulykker og forskning eller studier ved Volvo, VTI og Folksam i Sverige, forteller Carina Henske fra Tygg 

På Trygg Trafikk sine nettsider kan du lese at en rekke studier viser tydelig at bakovervendte seter gir lavere skaderisiko enn forovervendte seter.

Den relativt sett høye hodevekten til barn, samt svakere ryggrad gjør at barn lettere kan strekke ryggraden, eller til og med få brudd i den, ved en kollisjon hvor de sitter forovervendt. Allerede tidlige eksperimentstudier med testdukker antydet at en bakovervendt sikring ville kunne virke forebyggende på slike skader, da trykket fra en kollisjon fordeles jevnt utover nakke og ryggrad Dette har senere blitt bekreftet i flere store studier.

LES OGSÅ: Isofix, base eller belter? 

Disse bakovervendte bilstolene får grønt lys i Plus-testen 

- Vi anbefaler barneseter som er godkjent i Plus-testen. Der er det flere seter som er godkjent opp til 25 kg bakovervendt, poengterer Henske. 

- Men er ikke denne testen mindre omfattende enn Forbrukerrådet test?

- Jeg vil ikke si at den er mindre  omfattende, heller at den fokuserer mer på kollisjonen enn andre aspekter som montering og brennbarhet i materialet, svarer Henske.

Det er sveriges Nationalföreningen För Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) som gjennomfører Plus-testen. En plus-testet bilstol garanterer at ditt barn ikke utsettes for livstruende høye krefter mot nakken ved en frontkollisjon.

GODKJENT I PLUS-TEST: Fra ventre: HTS Izi Plus, AktaGraco, Be Logic og Britax Maxway
GODKJENT I PLUS-TEST: Fra ventre: HTS Izi Plus, AktaGraco, Be Logic og Britax Maxway Vis mer

- Egen erfaringer tilsier også at for eksempel Akta Graco Duologic ikke er vanskelig å montere, så vi er ikke alltid enig i de vurderingene som gjøres av testerne mht vanskeligheter rundt montering. At utstyret må være korrekt montert gjelder jo alt utstyr. Vi fortsetter derfor å anbefale bakovervendt så lenge som mulig, sier Henske.

LES OGSÅ: Er det trygt å kjøpe brukt bilstol? 

Plus-testen gir disse bilstolene grønt lys: 

  • AktaGraco, Be Logic, bakovervendt, 9-25 kg, cirkapris i Sverige: 3 695kr 
  • HTS, BeSafe iZi Kid X3 isofix, bakovervendt, 0-18 kg. Cirkapris i Sverige: 4599,-
  • HTS, Besafe iZi Plus, bakovervendt, 0-25 kg.  Cirkapris i Norge 3999,-
  • HTS, BeSafe Izikid isofix X1, bakovervendt, 0-18 kg. Cirkapris i Sverige 4499,-
  • Axkid, Minikid. Bakovervendt. 9-25 kilo. Cirkapris i Sverige: 2995 Kr
  • Britax, Hi-Way II. Bakovervendt. 0-25 kilo. Cirkapris i Sverige: 2895 Kr
  • Britax, Maxway. Bakovervendt. 0-25 kilo. Cirkapris i Sverige: 2995 Kr

Se hele testen her

Barn i bil - kampanjefilm Statens vegvesen: 

Denne filmen ble publisert i 2011. 

Denne saken ble oppdatert 15.01.14 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer