Barnefattigdom:

- Vi bodde på 16 kvm og en boks på verandaen var kjøleskap

Men Silje Sandmæl følte seg aldri fattig.

BARNEFATTIGDOM: Sandmæl håper foreldre i større grad lærer barna sine forståelse for de som har lite. FOTO: Stig B. Fiksdal
BARNEFATTIGDOM: Sandmæl håper foreldre i større grad lærer barna sine forståelse for de som har lite. FOTO: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnefattigdom har vært økende i Norge siden begynnelsen av 2000-tallet og nye tall fra SSB viser at den bare fortsetter å øke. I 2016 tilhørte 10,3 prosent av alle barn en husholdning med vedvarende lav inntekt, mot 10 prosent året før. Dette tilsvarer 101 000 barn under 18 år.

I Norge, hvor den generelle levestandarden er høy, definerer vi ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) fattigdom som mer enn fysisk overlevelse.

Barnefattigdom i Norge handler derfor ikke bare om å få dekket fysiologiske behov som mat og tak over hodet, det handler også om barnets mulighet for å delta sosialt på lik linje med sine jevnaldrende.

Men selv om man vokser opp i en familie med lav inntekt, behøver det ikke bety at man vokser opp i fattigdom. Situasjonen til hver lavinntektsfamilie vil variere, og være avhengig av hvilke bo- og leveutgifter de har.

Vanskeligere for barn å være fattig i dag

En som vet godt hvordan det er å vokse opp i en familie med dårlig råd, er Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB og kjent fra tv-programmet «Luksusfellen».

Da hun var fire år gammel ble foreldrene hennes skilt og hun ble boende hos moren som de første årene hadde lav inntekt på grunn av skolegang. Sammen med moren bodde hun i en periode i en liten leilighet på bare 16 kvadratmeter. Etter dette flyttet de til Romsås der boligprisene på det tidspunktet var veldig gunstig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer