«Vi deler ikke ut diplomer til fødende her på huset, skjønner du!»

Er det bare å bite tennene sammen, eller har man lov til å klage på sure jordmødre?

DU KAN BE OM Å BYTTE JOPRDMOR: Ingen grunn til å finne seg i alt. Foto: Shutterstock.com © Ingen av personene på bildet har tilknytning til saken.
DU KAN BE OM Å BYTTE JOPRDMOR: Ingen grunn til å finne seg i alt. Foto: Shutterstock.com © Ingen av personene på bildet har tilknytning til saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig for fødende å møte jordmoren sin for første gang under selve fødselen. Ofte ankommer man en stor og travel fødeavdeling, hvor man blir overlatt til forskjellige jordmødre både under fødselen og i tiden etterpå. Som regel hyggelige møter, og disse kvinnene som hjelper deg gjennom ditt livs sterkeste øyeblikk, vil du tenke tilbake på med glede. 

Men hva gjør man da når man treffer den sureste jordmoren på hele sykehuset?

En opplevelse hun gjerne skulle vært foruten

En av dem som havnet i nettopp denne situasjonen, var Mammanett-bloggeren «Spireliten». Hun fikk en fantastisk jordmor under fødselen, men da det var tid for «ettersamtalen», endte den ikke helt slik hun hadde trodd. Hun fikk da en annen jordmor, og opplevelsen vil hun aldri glemme.

Samtalen som er ment å berolige fødende kvinner, gjorde henne i stedet trist og opprørt.

Ble satt grundig på plass av sur jordmor

Under samtalen spurte «Spireliten» jordmoren om hun kunne få med seg et papir som viste hvor fort fødselen gikk. Som førstegangsfødende kjente hun ikke til at man får utdelt et såkalt Partogram, som viser fødselsforløpet og som nettopp inneholder denne typen detaljer.

LES OGSÅ: Dette burde noen fortalt meg før fødselen!

«Slike detaljer og klokkeslett er det jo lett å glemme med årene, og ammetåken gjør det ikke noe enklere å huske akkurat», skriver hun. 

Da kikket jordmoren strengt opp på henne, satte brillene sine på plass og sa: 

- Hva mener du med fødselspapir? En attest eller diplom som viser hvor flink du har vært da eller? Det gir vi ikke ut. Vi deler nemlig ikke ut diplomer til fødende her på huset, skjønner du!

NÅR KJEMIEN IKKE STEMMER: «Nok en dag på jobben» for jordmoren, mens for den fødende er det en opplevelse hun vil huske resten av livet. Foto: Shutterstock.com © Ingen av personene på bildet har tilknytning til saken.
NÅR KJEMIEN IKKE STEMMER: «Nok en dag på jobben» for jordmoren, mens for den fødende er det en opplevelse hun vil huske resten av livet. Foto: Shutterstock.com © Ingen av personene på bildet har tilknytning til saken. Vis mer

Forsøker å legge til rette

I dette tilfellet fikk en stresset og sur jordmor en fødende kvinne til å føle seg dum og trist. Er det vanlig å møte jordmødre som er nedlatende og frekke?

– Alle kvinner har krav på å få den beste behandling under denne store livsbegivenheten, sier leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen.

Hun understreker at de som jordmødre alltid ønsker å ivareta gravide og fødende på best mulig måte, og at kjemien mellom fødselshjelper og den gravide er svært viktig.

Det finnes ingen rettighetslov i forhold til dette med å bytte jordmor, men vi forsøker alltid å legge til rette for det - i den grad vi klarer det, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Infernalsk vondt og helt fantastisk!

Leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen mener fødekvinner bør få den beste behandling. Foto: Jordmorforeningen
Leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen mener fødekvinner bør få den beste behandling. Foto: Jordmorforeningen Vis mer

Kan skyldes travle fødeavdelinger

Jørgensen forklarer at gravide som gjennomgår svangerskapskontroller i kommunen, fritt kan velge om de ønsker gå til jordmor eller lege. Når man ankommer sykehusets fødeavdeling må man derimot i stor grad forholde seg til den som er på vakt til enhver tid.

Hun utelukker ikke at stress og manglende bemanning kan ha en negativ innvirkning på jordmødrene.

– Det vi ser er at dagens fødeavdelinger er for travle. Kvinner har krav på å ha tilstedeværelse av en jordmor i aktiv fødsel, men dessverre klarer man ikke alltid det på grunn av for lav bemanning. Vi i jordmorforeningen er veldig opptatt av arbeidsforholdene for å kunne yte den beste servicen for fødende kvinner.

– Stor arbeidsbelastning kan påvirke de rammene man har for å ivareta den fødende på en tilfredsstillende måte, avslutter hun.

Er jordmødre frekke?

– Selvfølgelig møter man på noen sure og frekke (eller slitne) jordmødre. Det er likt som over alt i samfunnet. Men, jeg tror vi er over pari snille og tålmodige, svarer jordmor Tove Nordahl.

ANBEFALER ÆRLIGHET: Jordmor Tove Nordahl oppfordrer fødende til å si ifra dersom de ønsker å bytte jordmor. Foto: Privat
ANBEFALER ÆRLIGHET: Jordmor Tove Nordahl oppfordrer fødende til å si ifra dersom de ønsker å bytte jordmor. Foto: Privat Vis mer

Våg å si ifra!

Nordahl mener fødende ikke bør være redde for å si ifra dersom de føler kjemien med jordmoren ikke helt stemmer.

Vær ærlig! Si at du føler at det ikke fungerer og at dette øyeblikket er utrolig viktig for dere, oppfordrer jordmor Tove

– Bare si; vi ønsker at en ny jordmor tar over. Det er ikke farlig. Den nye vil dessuten gjøre sitt ytterste for at dere skal få en fin opplevelse.

Jordmor Tove har skrevet et eget blogginnlegg om dette på Mammanett: Kan jeg slå opp med jordmoren min?

Viktig å føle seg ivaretatt

– Som fødende skal man ikke føle seg som «på samlebånd» eller «bare en ny jobb/fødsel». Fødselen er en fysisk og følelsesmessig givende og krevende begivenhet som krever en jordmor som viser kjærlig omsorg, støtte og empati, sier jordmor Kristina Jacobsen fra Hjemmefødsel.no.

PÅVIRKER FØDSELEN: - Ekstremt viktig at den fødende kvinnen føler seg trygg på jordmoren sin, sier jordmor Kristina Jacobsen. Foto: Privat
PÅVIRKER FØDSELEN: - Ekstremt viktig at den fødende kvinnen føler seg trygg på jordmoren sin, sier jordmor Kristina Jacobsen. Foto: Privat Vis mer

Jordmødre kan som alle andre være både sure og frekke. Det er de sikkert i sin fulle rett til nå og da, så lenge de ikke er på jobb. På jobb må jordmor være profesjonell og legge egne følelser til side, sier jordmor Kristina.

Stress kan forverre fødsel

Jacobsen mener at en fødende kvinne ideellt sett kun burde være omgitt av mennesker hun har et forhold til og som hun føler seg trygg på.

Det motsatte, kan ifølge jordmoren gjøre fødselen vanskeligere.

– Om fødende kvinner ikke blir godt ivaretatt vil de bli stresset, engstelige og utrygge. Dette øker produksjonen av adrenalin og reduserer produksjonen av oxytocin, som igjen hemmer gode rier og fremgangen i fødsel. Riene oppleves ofte vondere og vanskeligere å takle, sier hun.

– Det er derfor ekstremt viktig at den fødende kvinnen føler seg trygg på jordmoren sin. Den fødende kvinnen trenger å bli godt ivaretatt, sett, hørt, respektert for sine ønsker og behov og få kjærlig omsorg. Da føder kvinner best.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer