– Vi er blitt vandrende renoveringsprosjekt!

Stadig flere norske kvinner oppsøker plastikkirurgene for å få utført en «Mommy makeover».

Publisert

Ferske tall fra Skandinavias største kjede av kirurgiske klinikker og private sykehus, viser at stadig flere norske kvinner får utført brystløft og at gjennomsnittsalderen på pasientene øker.

I perioden 2011 til 2013 opplevde Teres Medical Group en økning i brystløftoperasjoner med silikoninnlegg på hele 67 prosent.

I samme periode økte gjennomsnittsalderen på disse pasientene med mer enn 10 år ; fra 35 til 46 år.

LES OGSÅ: Slik forandrer brystene seg

Ønsker brystene slik de var

Teres-sjef Erik Grefberg, forteller at mange kvinner ønsker å få tilbake sine opprinnelige og «naturlige bryster».  

– Gravitasjonskraft, barnefødsler og amming gjør sin innvirkning på de fleste etter hvert som man blir eldre. Dersom man går med planer om å legge inn silikon, er det mange som velger å gjøre dette når man er gjennom denne perioden, sier han.

KRAFTIG ØKNING: Teres-sjef Erik Grefberg opplever stor pågang av  kvinner som ønsker et løft. Foto: Teres Medical Group
KRAFTIG ØKNING: Teres-sjef Erik Grefberg opplever stor pågang av kvinner som ønsker et løft. Foto: Teres Medical Group Vis mer

– Man får ikke tilbake brystene slik de var da man var 17 år, fordi vevet har endret seg noe. Dessuten på grunn av arrene.  Som oftest blir de pene, men aldri helt usynlige. Men det blir et godt stykke på vei, mener overlege og kirurg Nils Lykke ved Teres Nobel.

Lykke forteller at de fleste kvinner som kommer til ham med denne problemstillingen egner seg godt for operasjon. Men dersom man har en medfødt tendens til veldig tykke arr bør en tenke seg om en ekstra gang og snakke nøye med kirurgen.

Deprimerende utvikling

Journalist og forfatter Marta Breen skriver om denne tematikken i sin ferske bok «Født Feminist». Hun synes dette er en deprimerende utvikling. – Kampen mot skjønnhetsindustrien er det slaget kvinnebevegelsen har tapt med størst margin, sier hun.

– Vi er blitt noen vandrende renoveringsprosjekt, alle sammen. Det er alltid noe som kan rettes ut, skjæres bort og pusses på. Normalmålestokken vi orienterer oss etter blir stadig mer strømlinjeformet. Du skal helst se ut som om du ikke har levd - og i hvert fall som om du ikke har født.

Fikk mega-pupper

En av dem som har fått utført brystløft etter at hun fikk barn, er «Kristine» som ønsker å være anonym av hensyn til familien. Kristine har en sønn på to år og opplevde å få mega-pupper da melkeproduksjonen satte i gang.

– Før hadde jeg størrelse 75B, men da jeg ammet ble de enormt store, forteller hun.

Etter at hun hadde ammet sønnen i ett år, satt hun igjen med to tomme bryster og det hun beskriver som «inntørkede rosiner».

– Jeg følte meg helt jævlig og ingenting passet. Selv om jeg brukte de minste bh’ene måtte jeg bruke innlegg. Puppen datt ut når jeg bøyde meg ned, forteller hun.

Mistet selvtilliten

Dette førte til at 25 år gamle «Kristine» begynte å tenke på å få lagt inn brystproteser i silikon. I utgangspunktet ønsket hun å vente til hun var helt ferdig med å få barn, men så ble det slutt mellom henne og barnefaren. Det at hun plutselig befant seg på sjekkemarkedet igjen, ga ny og forsterket grobunn for ønsket om å få fikset brystene.

– Jeg ble sammen med en ny mann, men turte ikke å vise meg naken for ham, forteller hun. – Det gikk rett og slett ut over selvtilliten min, legger hun til.

LES OGSÅ: Derfor valgte Jorunn å operere

Ønsket naturlig utseende

«Kristine» var opptatt av at de nye brystene skulle ha et så naturlig utseende som mulig og tilnærmet den størrelsen hun hadde opprinnelig. På grunn av at de var svært store under ammingen, hadde hun mye løs hud som skulle fylles ut. I dag er brystene hennes en størrelse større enn de var før hun ble gravid.

– Jeg bruker de samme klærne som før, og det er ikke så mange som legger merke til det om jeg ikke sier det, forteller hun.

Positiv opplevelse

«Kristine» føler at hun har blitt svært godt ivaretatt av kirurgene. Men selv om hun synes det hele har vært en veldig positiv opplevelse for henne, har hun ingen planer om ytterligere plastiske inngrep.  

– Det kan jo hende at det vil friste meg når jeg blir eldre, siden det gikk så bra denne gangen. Men jeg kunne ikke tenke meg noe mer nå. Det var puppene jeg hadde problemer med og jeg er fornøyd med meg selv i dag – selv om alt ikke er perfekt, sier hun.

LES OGSÅ: Magen din etter fødsel

Makeover er normalisert

Breen mener media har bidratt i å normalisere denne typen operasjoner.  – For tjue år siden var plastisk kirurgi noe sært de drev med i Hollywood. Jeg husker første gang jeg så en ansiktsløftning på tv, det var et fryktelig syn: En kvinnes hårfeste ble sprettet opp og løsnet fra skallen, og løse skinnfiller ble skåret løs fra øyelokkene, sier Breen.

- Men i dag er jeg nærmest immun mot slike scener, for tv-kanalene har normalisert dette gjennom utallige makeover-programmer, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik forandret kroppen seg etter at de fikk barn

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer