Fattigdom i Norge

- Vi fikk melding fra 100 familier som ville lånet huset

Da Eva Eline og ektemannen ut huset til låns på finn.no, fikk de sjokk over hvor stor etterspørselen var.

LÅNER BORT HUSET GRATIS: Da familien fikk høre at mange barnefamilier ikke har råd til ferie i år, bestemte de seg for å ta grep. FOTO: Privat
LÅNER BORT HUSET GRATIS: Da familien fikk høre at mange barnefamilier ikke har råd til ferie i år, bestemte de seg for å ta grep. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi ønsker å hjelpe andre og gjøre noe som virkelig kan utgjøre en forskjell, sier Eva Eline Tandstad.

Sammen med ektemannen Morten og barna Julie (14), Sverre (7) og Henrik (22), har hun tatt et noe uvanlig valg; i sommer vil de nemlig låne bort hjemmet sitt til en fremmed barnefamilie som er i en vanskelig livssituasjon.

Eva Eline forteller at idéen kom da hun så en spleisaksjon for en familie som hadde det veldig vanskelig økonomisk. Samtidig leste hun om den enorme pågangen norske hjelpeorganisasjoner har hatt den siste tiden, fra mennesker som sliter økonomisk i kjølvannet av koronapandemien.

– Selv har vi begge samfunnskritiske jobber og har aldri vært redde for å havne i en slik situasjon. Vi hadde derfor lyst til å hjelpe andre, men med en spleis vet du jo aldri helt hva pengene går til. Vi bestemte oss i stedet for å låne bort huset i tre uker mens vi er på ferie, sier hun.

Overveldet av den enorme interessen

Familien bor i den naturskjønne kommunen Sykkylven på Sunnmøre, en times kjøretur fra Ålesund. Her har de en godt utstyrt bolig med alt barnefamilier kan drømme om, som sandkasse, trampoline, huskestativ og jacuzzi, samt en fantastisk fjordutsikt.

Eva Eline la ut en annonse på Finn den 9. juni og responsen har vært helt enorm. På ni dager fikk de rundt 100 meldinger fra personer som gjerne vil låne boligen deres i sommer.

– Det er veldig overveldende å se hvor stort behovet er, og det vil bli utfordrende å plukke ut hvem som skal få låne huset. Flere av dem som har tatt kontakt forteller at de har blitt permitterte eller har mistet jobben sin under koronapandemien. Noen har barn med spesielle behov som har hatt en stor belastning under pandemien, fordi de har mistet avlastning og hjelp. Veldig mange er aleneforeldre.

– Flere av de som har skrevet til oss har vært overraskende åpne om situasjonen sin og jeg har svart alle som har tatt kontakt med oss.

IKKE REDDE FOR Å LÅNE BORT: Eva Eline og Morten er spente på hvordan det vil gå, men sier de ikke redde for at familiene som skal låne huset vil gjøre skade. FOTO: Privat
IKKE REDDE FOR Å LÅNE BORT: Eva Eline og Morten er spente på hvordan det vil gå, men sier de ikke redde for at familiene som skal låne huset vil gjøre skade. FOTO: Privat Vis mer

Ikke redde for å låne bort

Eva Eline og Morten synes det er viktig å inkludere barna gjennom å lære dem at ikke alle har det like godt økonomisk og at ikke alle familier har råd til iPader og PlayStation. Samtidig passer de på at de skjermer de som eventuelt skal komme og bo der, slik at de ikke føler at alle vet alt om dem.

– Men er dere ikke redde for å låne bort huset til fremmede?

– Vi har alt vi trenger, men det er ikke mange ting vi er spesielt redde for i huset vårt. Det er jo bare materielle saker. Gjenstander som har affeksjonsverdi for oss, eller som ungene er redde for, gjemmer vi vekk. Og så har jeg en venninne som skal være hjemme i ferien, som har tatt på seg å ha overblikk og ta imot dem som kommer.

– Hadde vi visst hvor mange som hadde behov for hjelp, hadde vi nok gjort dette tidligere. Men jeg har alltid tenkt at organisasjonene som tilbyr gratis ferie gjør en kjempejobb og at de fleste får hjelp gjennom dem. Å se hvor stor etterspørselen er i forhold til tilbudet, er overraskende og veldig synd.

FANTASTISK UTSIKT: Med både sandkasse, trampoline, huskestativ og jacuzzi, samt en fantastisk fjordutsikt, har hjemmet alt en barnefamilie trenger for å få en fin ferie. FOTO: Privat
FANTASTISK UTSIKT: Med både sandkasse, trampoline, huskestativ og jacuzzi, samt en fantastisk fjordutsikt, har hjemmet alt en barnefamilie trenger for å få en fin ferie. FOTO: Privat Vis mer

Bekymret for langtidskonsekvensene

Andelen barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, øker fra år til år. Tall fra SSB viser at 115.000 barn tilhører en husholdning som i mer enn tre år har hatt så lave inntekter at de havner i denne gruppen. De fleste av disse barna bor i Oslo og Viken.

Flere hjelpeorganisasjoner har et tilbud til familier som strever økonomisk, eller som av andre grunner ikke har mulighet til å gjøre noe med barna i sommerferien.

Røde Kors har tilbudet «Ferie for alle» hvor familier med minst ett barn i alderen seks til 13 år, kan få et aktivitetstilbud i skoleferien. I tillegg arrangerer de også ferieturer for barn og ungdom opp til 18 år.

Camilla Ringdal Dukefos, programleder for barn og unge i Røde Kors, forteller at de hvert år opplever en økning i antall søknader. I år har de mottatt dobbelt så mange søknader enn det de har mulighet til å gi et tilbud til.

– På Østlandet og i de store byene har det vært et ekstra stort trykk i år. Sommerferien er alltid populær, men under pandemiåret har også de andre skoleferiene hatt stor pågang, sier hun.

– De som deltar på «Ferie for alle» har levd med utfordrende økonomi i flere år, de har derfor et sårt behov for et tiltrengt pusterom i sin hverdag. I år er det grunn til å tro at flere har hatt det ekstra tøft, fordi mange som i utgangspunktet har det vanskelig har møtt ekstra utfordringer i pandemien med permitteringer og uforutsigbar inntekt. Vi er bekymret for hvilke langtidskonsekvenser pandemien kan ha for familier, spesielt barna.

Vanskeligere på grunn av pandemien

Det siste året har pandemien også stukket kjepper i hjulene for ferietilbudet. Smittevernreglene har medført flere opphold med færre deltagere per opphold og enkelte har blitt utsatt på grunn av perioder med nedstenging.

– Dette har ført til et behov for flere frivillige, men vi er veldig fornøyde med at vi har klart å få til et sommerferietilbud til 11.000 barn og unge, sier Dukefos.

– Vi har også stort fokus på ungdomshusene våre Fellesverket i år og vi ønsker å holde dem mye åpent i sommer, da vi ser at det er en stor gruppe ungdom som er ekstra ensomme etter pandemien. Dette kommer til å fortsette å være et behov og vi gjør alt vi kan for å sikre at vi gir et tilbud til de som ønsker det.

Må avvise tre av fire søkere

Organisasjonen Blå Kors har et ferietilbud til familier som sliter med rus, psykiske utfordringer eller lav inntekt. De har også opplevd svært stor pågang i år og så langt har de måttet avvise tre av fire søkere.

– Det er hjerteskjærende, sier generalsekretær Trine Stensen i Blå Kors.

– Det gjør utrolig vondt å vite at det finnes så mange barn som heller ikke i år får opplevd å reise på ferie. De som faktisk får et ferietilbud blir så takknemlige, for dem er det som å vinne i lotto.

Blå Kors opplever også at søkertallene øker fra år til år og at de fleste søker på grunn av fattigdom. Under pandemien har situasjonen imidlertid blitt enda verre.

– Behovet for ferietilbud er langt større enn Blå Kors Ferier er i stand til å imøtekomme. 75 prosent av de som søker hos oss får derfor ikke plass. Av disse er det over 3000 barn. Vårt overordna mål er å kunne gi alle søkerne våre et tilbud, men der har vi dessverre en lang vei å gå på grunn av ressursmangel.

Dersom du ønsker å bidra kan du gjøre dette ved å støtte hjelpeorganisasjonene økonomisk, men Stensen peker på at hjelpen slett ikke behøver å koste penger.

– Alle kan bidra. Har man kapasitet så ta gjerne med deg noen barn som kanskje kunne trengt å bli invitert, på tur i skogen eller til stranda. Organiser gjerne aktiviteter, rebus, fisketur og liknende, som barn synes er gøy. Det skal ikke alltid så mye til før barna får feriefølelsen de har lengtet etter, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer