– Vi ga ikke opp håpet

Etter syv år skjedde dette! – Det ble noen gledestårer den dagen, forteller Rebecca (28)

IKKE EN - MEN TO BABYER: Rebecca og Thor Arne ble overveldet etter syv års venting.  Foto: PRIVAT
IKKE EN - MEN TO BABYER: Rebecca og Thor Arne ble overveldet etter syv års venting. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2008 startet Rebecca Larsen Hestvold og mannen hennes Thor-Anders (30) utredning for barnløshet, etter å ha prøvd å bli gravide i et år uten resultat. 

– Det å bli henvist til fertilitetsklinikk var en lettelse samtidig som det var ett slag i magen. Klarte vi liksom ikke å bli gravide sammen? Måtte vi virkelig ha hjelp til noe som egentlig er så naturlig, forteller Rebecca.

Tvilen: Ville vi noen gang få barn?

– Jeg følte meg veldig alene, selv om vi var sammen om dette. Jeg er jente, kroppen min er laget for å bære frem ett barn, tenkte hun. Og så kom tvilen. Kanskje hun ikke kunne bli gravid likevel?

På fertilitetsklinikken fikk de diagnosen «uforklarlig barnløs» som mange barnløse par ofte får. Paret takket ja til å forsøke inseminasjon, men etter tre forsøk viste det seg at det ikke ga resultater.

Prøverrørsbehandling

HORMONSPRØYTER: Ved prøverør må dette til. Rebecca satte sprøytene på seg selv i magen. Foto: PRIVAT
HORMONSPRØYTER: Ved prøverør må dette til. Rebecca satte sprøytene på seg selv i magen. Foto: PRIVAT Vis mer

– Så kom spørsmålet om prøverør opp. Det å gå over den terskelen for å takke ja til prøverør var en tøff avgjørelse. Det er en tung prosess og uten noen som helst garanti for å ende opp med et barn, forteller Rebecca.

Paret takket ja og i mai 2011 startet de forberedelsene for første prøverørsbehandling. Rebecca tok nesespray og sprøyter med hormoner. Hun fikk bivirkninger, ble irritabel og engstelig.

–Vi hadde ikke fortalt noen om våre problemer med å få barn, kun ett par venninner visste det og de støttet oss veldig. Det var tøft og skjule hvordan jeg hadde det og jeg led under humørsvingningene. Jeg var ganske redd igjennom hele medisinprosessen, og grua meg til egguttaket, erindrer Rebecca.

På tross av at hun grudde seg, gikk egguttaket fint. Et av eggene som legene tok ut, utvikla seg til ett embryo som ble satt inn i livmoren ett par dager senere. Dessverre var den første graviditetstesten negativ, men Rebecca og Thor-Anders var klar for nytt forsøk.

LES OGSÅ: Ikke spør om vi skal ha barn!!

Gikk rett i kjelleren

Noen måneder senere, etter forsøk nummer to, står Rebecca nok en gang med en blenda-hvit graviditetstest i hånden. 

– Da gikk jeg rett i kjelleren, og der blei jeg lenge. Om noen nevnte graviditet så knøyt det seg i magen min. Disse følelsene ble verre og verre, og jeg sleit veldig med meg selv og vonde tanker.

Mens Rebecca og mannen gjennomgikk prøverørsbehandlingene, opplevde de at stadig flere venner og familie, ble gravide og fikk barn.

– Jeg prøvde å glede meg på andres vegne, men i denne perioden var det også svært vondt å se andre voksende mager. Heldigvis har jeg verdens beste mann som gjorde alt han kunne for å støtte meg, og vi støttet hverandre. 

Valgte til slutt å være åpen

Rebecca fant ut at hun trengte å fortelle familien om prøverørsforsøkene de hadde gjennomgått, og fortelle hvordan hun hadde nå.

- Når jeg åpnet meg for mannen min og familien og fortalte at jeg hadde det vanskelig, begynte endelig de mørkeste dagene og bli færre og færre. 

Selv om det andre prøverørsforsøket ikke gjorde Rebecca gravid, kom det noe annet positivt ut av det. Av eggene som ble tatt ut, hadde det utviklet seg hele syv embryoer. Og de seks som ikke ble brukt lå fryst ned på klinikken – klar til nye prøverørsforsøk. Rebecca trengte ikke gå gjennom den samme krevende prosessen for egguttak.

Rebecca følte seg bedre, og de ble enige om et nytt forsøk med et av de fryste embryoene – et såkalt fryseforsøk.

Resultatet var også denne gang nedslående.

– Desverre gikk det ikke, men denne gangen klarte jeg og takle det ganske bra, ingen tur ned i grøfta, forteller Rebecca.

Vurderte adopsjon

Det ble ingen flere forsøk i 2012, nå trengte paret en pause. Rebecca forteller at de  trengte å ta vare på hverandre en stund og planlegge veien videre.

De begynte å snakke om adopsjon og de er enige om at det kunne være en veldig fin mulighet. 

Før de går noe videre med planene om adopsjon, ønsker de å benytte seg av et siste prøverørsforsøk. 

Det aller siste forsøket

Seks år etter de prøvde å bli gravide første gang, gjør de seg klare for aller siste gang å prøve å få et biologisk barn.

– Nå klarer vi å slappe av igjennom forsøket. Vi tar det som det kommer og går det ikke har vi en plan videre. Det er vår, vi koser oss i Oslo med ett vennepar og vi har det bra. 7. mai finner uttaket sted, noe smerter denne gangen, men det går fort. 

De snakker om at dette var aller siste gang de har gjort dette i bilen hjem, og Rebecca blir emosjonell og gråter, men de er enige. 

Noen dager senere blir det satt inn to embryoer.

– Vi måtte jo satse skikkelig på dette forsøket, forteller Rebecca.

LES OGSÅ: Det syvende og siste forsøket

- Jeg tror du skal bli pappa

24 mai 2014, klokka er 04.30. Rebecca har ligget våken og tenkt. Det er dagen for testing, men mannen hennes skal ha eksamen samme dag. Hun lurer på om hun bør vente med å teste. 

– Noe sa meg at dette har gått bra, men jeg var redd for å få det avkrefta. Det å få det bekrefta var også en litt skremmende tanke. 

Hun bestemmer seg for å stå opp og ta testen og den lyser opp med to sterke streker etter få sekunder.

–Jeg tenkte med en gang at jeg ikke kan sitte alene på do med denne fantastiske nyheten, og gikk inn på soverommet og hvisker til mannen min, "jeg tror du skal bli pappa"!

Denne morgenen våkner han svært fort og de er enige om at mer positiv kan ikke en graviditetstest bli!

Få timer senere blir også besteforeldre vekket på telefonen med det glade budskapet. Det hverken de selv og besteforeldrene vet er at de få uker senere vil få en ny overraskelse de sent skal glemme… 

ETTERLENGTET: Disse to vet ikke ennå HVOR sterkt ønsket de var. Foto: PRIVAT
ETTERLENGTET: Disse to vet ikke ennå HVOR sterkt ønsket de var. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Dobbel lykke

Tre uker senere har de time på klinikken for ultralyd. 

– Gubben sier i bilen på vei nedover at han vet vi kommer til å få se to små hjerter, jeg er uenig så vi vedder om en middag. Men det veddemålet tapte jeg, gitt. På ultralyden kommer det opp to bankende hjerter, vi skulle bli foreldre til tvillinger, forteller Rebecca. 

– Det ble noen gledestårer den dagen, ja. Etter syv års prøving, masse hormoner, sprøyter, nesespray, nedturer og skuffelser, skulle vi endelig få oppleve å bli foreldre til to. 

De fikk ultralyd bilde av to små bobler, og rammer inn disse som de gir til vordende besteforeldre. 

LES OGSÅ: Vil vi noensinne bli foreldre? 

Håpet var større enn alle nedturene

Rebecca gjennomgikk et flott svangerskap uten noen form for problemer.

I morgentimene 18 januar i år ble Haley og Benjamin født.

– Det første jeg tenkte når jeg fikk se de var at selv om de er prøverørsbarn, så ser de jo helt like ut som alle andre barn. En litt underlig tanke - jeg vet egentlig ikke helt hvordan jeg trodde de skulle seg ut, ler Rebecca som synes det er viktig å dele historier om prøverørsbehandling.

– Selv om forsøkene ble mange så var håpet hele tiden større enn nedturene, understreker hun.

FAMILIELYKKE: Etter syv år har to blitt fire. Foto: PRIVAT
FAMILIELYKKE: Etter syv år har to blitt fire. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Nå nyter familien hverdagen med sine to deilige babyer.

– En dag skal de få vite hvor høyt de var ønsket og hvordan de ble til. Jeg ville ikke vært ett eneste forsøk foruten, nedturene er glemt når man sitter med den største oppturen av de alle. 

Les mer om familien på Rebeccas blogg 

Uforklaring infertilitet rammer mange par 

Uforklarlig infertilitet benyttes som definisjon når ufruktbarheten ikke har noen kjent årsak etter endt utredning, og et par har prøvd å få barn i mer enn to år, ifølge Ønskebarn, organisasjonen for ufrivillig barnløse. 

Ett av tre par med uforklarlig ufruktbarhet vil lykkes med å unnfange et barn på naturlig måte innen tre år. 

I følge helsebiblioteket.no kan ikke legene avdekke årsaken til redusert fruktbarhet hos to av ti par. Par med uforklarlig fruktbarhet, blir tilbudt behandling på lik linje med dem hvor man finner en årsak hos.   

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer