Flytte til utlandet

- Vi har blitt en ny familie av å bo på Malta og vi elsker å være sammen

Småbarnsmamma Christel så seg lei på kalde norske vintre - flyttet med familien til Malta.

FLYTTET MED FAMILIEN TIL MALTA: Da Christel måtte bytte yrke, valgte småbarnsfamilien å prøve lykken i utlandet. FOTO: Privat
FLYTTET MED FAMILIEN TIL MALTA: Da Christel måtte bytte yrke, valgte småbarnsfamilien å prøve lykken i utlandet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Mange foreldre har en drøm om å kunne bo i varmere strøk, gjerne for en kortere periode mens barna er små.

Christel Vråberg Thunestvedt (30) og Sindre Thunestvedt (28) tok steget og bosatte seg på Malta. Her ble barnas parkdresser og våte vintersko byttet ut med t-skjorter og solkrem.

Kjente ikke til Malta fra før

Planen om å flytte til utlandet oppstod i fjor sommer da Christel plutselig befant seg i en situasjon hvor hun måtte skifte yrke. Etter å ha jobbet ti år som frisør hadde hun nemlig utviklet allergi mot kjemikaliene som ble brukt i salongen.

Paret hadde lenge lekt med tanken om å flytte til Spania, men det var vanskelig å finne jobber som passet dem der.

– Fordi vi har barn hadde vi selvsagt noen betenkeligheter med å flytte. Det hele var veldig nytt for oss og jeg kunne ikke finne noe relevant informasjon på nett fra andre som hadde gjort lignende. Det som bekymret meg mest var ungene, hvordan de kom til å takle et helt nytt språk, ny barnehage, nye voksne og være borte fra familie og venner, forteller Christel.

– Da kom Sindre over en jobb på Malta som han var interessert i å søke på. Vi måtte google dette landet som vi aldri hadde hørt om, men vi syntes det så spennende ut og bestemte oss for å ta sjansen.

MALTA MED BARN: Christel og Sindre visste lite om Malta før de flyttet til denne vakre øya i Middelhavet, men familien har raskt funnet seg til rette i sitt nye hjemland. FOTO: Privat
MALTA MED BARN: Christel og Sindre visste lite om Malta før de flyttet til denne vakre øya i Middelhavet, men familien har raskt funnet seg til rette i sitt nye hjemland. FOTO: Privat Vis mer

Svært ulike norske barnehager

Deretter gikk det slag i slag; alle eiendeler ble pakket ned, huset ble leid ut og bilen solgt. I oktober i fjor satte familien seg på flyet på vei til Malta, den lille øya midt i Middelhavet som ingen av dem hadde besøkt tidligere.

Både Christel og Sindre hadde fått seg jobb innen iGaming, det vil si selskaper som driver med online gambling.

Mens foreldrene er på jobb har Milo (4,5) og Matheo (2,5) fått oppleve hvordan det er å gå i barnehage på Malta. Noe som ifølge Christel er ganske annerledes enn i Norge.

– Vi likte ikke den første barnehagen vi hadde barna i. De ansatte ropte og kjeftet på ungene når det var noe de ikke likte, noe som var ekstra vanskelig for barna våre som jo ikke forstod språket. Uteplassen var en liten terrasse og innearealet var ikke stort større enn leiligheten vår. Her satt ungene «inngjerdet» i hver sine båser.

– Etter en måned fikk vi plass i en litt større privat barnehage som var noe kostbar men mye bedre og ungene trivdes fra første dag. Uteplassen er fortsatt ikke i nærheten av å være så stor som vi er vant med fra Norge, men personalet er vennlige, flinke med barn og vi kommuniserer bra.

BADELIV: Helgene tilbringer familien ofte ved bassengkanten eller på en av Maltas fine strender. FOTO: PRIVAT
BADELIV: Helgene tilbringer familien ofte ved bassengkanten eller på en av Maltas fine strender. FOTO: PRIVAT Vis mer

Vanlig at barna er lengre oppe om kvelden

En typisk hverdag for småbarnsfamilien forløper seg også annerledes enn det den gjør hjemme i Norge. På Malta er det vanlig at ungene er våkne litt lengre utover kvelden og at de sover på dagtid. Familien har valgt å følge den lokale skikken og synes det fungerer fint.

– Ungene legger seg ikke lenger klokken 19, nå er de gjerne våkne til 20-21 – det kommer an på hva vi gjør. Da sover de selvsagt litt lenger om morgenen og på dagen i barnehagen. Dette gjør livet mye roligere, vi stresser ikke så mye og koser oss mer, sier hun.

– Det beste med å bo her er kvalitetstiden vi har sammen, alle helgene hvor vi hygger oss i bassenget og turene vi tar til nye steder. Og så er det jo litt billigere å gå ut å spise et hyggelig måltid. Det har vi gjort ofte etter vi flyttet hit og ungene synes det er veldig stas å gå ut på restaurant. Vi har blitt en ny familie av å bo på Malta og vi elsker å være sammen!

Korte, men regnfulle vintre

Familien bor i en leilighet med eget badebasseng, noe som blir flittig brukt på de aller varmeste sommerdagene. Med beliggenheten i Middelhavet har Malta et klima preget av varme og tørre somre, samt milde vintre.

Kaldest er det i januar, men temperaturene synker sjelden lavere enn 10 grader.

– Vinteren er kortere her, noe som passer meg perfekt fordi jeg er et sommermenneske. Ungene elsker klimaet, da de ikke liker å gå med masse klær og hater ulltøy. De ønsker helst å gå med shorts hele året og det å stå opp hver dag og kunne ta på seg shorts og t-skjorte gjør dem veldig glade.

– Men i vinter var været ganske kjipt da det regnet mye og det var fryktelig kaldt innendørs. Det var lite å finne på så vi ble sittende en del inne, det blir også veldig glatt i gatene når det regner. Jeg føler meg usikker på trafikken her, fordi sikkerheten ikke er så moderne. Så vi kjører ikke bil, men noen gang tar vi buss, sier Christel.

Savner familie og venner i Norge

Hvor lenge familien vil bli boende på Malta er fortsatt åpent. Selv om de trives veldig godt både sosialt og på jobb, er savnet etter familie og venner i Norge stort.

– Den største utfordringen for oss er at det bare er oss fire, men vi har fått mange gode venner. Vi omgås folk fra mange forskjellige land i verden og det har vært veldig lærerikt. Ungene har taklet flyttingen veldig bra, jeg tror det hjelper at vi har et godt forhold som familie og at de er så gode venner.

– Det har vært ekstra fint å se at de har klikket så godt med andre barn som ikke snakker samme språk og at de har lært masse nytt om andre land.

Dette bør du tenke på før du flytter

Dersom du ønsker å gjøre som Christel og Sindre, er det en del ting du bør være oppmerksom på før du selger alt og setter kursen ut av Norge. Aller først er det lurt å ha en jobb som venter på deg i ditt nye hjemland.

Et godt utgangspunkt er FINN hvor du kan finne ledige stillinger i både norske og utenlandske selskaper i utlandet. Nettsiden Top Language Jobs har også mange jobber som retter seg mot nordmenn. Her søker man ofte etter norsktalende personer til en rekke jobber i Europa, spesielt innen kundeservice.

Før du velger å flytte med familien din til et EØS-land bør du ifølge Liv Tove Espedal, kontorsjef i Ytelsesavdelingen hos NAV, også undersøke hvilken trygdelovgivning som gjelder og hvilke rettigheter dette gir dere. Personer som flytter innen EØS skal nemlig kun ha trygderettigheter i ett land og dette er det egne regler for.

– En familie som velger å flytte fra Norge til Malta, bør derfor undersøke om de fortsatt skal være dekket i norsk folketrygd eller om det er trygdelovgivningen på Malta som bestemmer hvilke rettigheter de har. I den grad de opprettholder medlemskapet i norsk folketrygd, må de søke NAV om en blankett som dokumenterer fortsatt trygdedekning i Norge og samtidig unntak på Malta, forklarer hun.

Hvorvidt familien din er dekket her eller der, avhenger av hvilken situasjon dere er i. Mer informasjon om dette finnes på NAV.no.

Gode jobbmuligheter for nordmenn i EØS-land

Du bør også ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å undersøke hvilke regler som gjelder, hos enkelte forsikringsselskaper kan ulykkesforsikringen din bli ugyldig dersom du melder adresseendring til utlandet i Folkeregisteret.

Før du flytter til et land utenfor Norden må du også melde fra til Skatteetaten. Det kan være lurt å ta en telefon til ditt lokale ligningskontor for å høre hvilke vilkår som gjelder din situasjon, slik at du unngår dobbeltbeskatning.

Ifølge Espedal har imidlertid mange nordmenn kompetanse som er etterspurt i andre land og dermed gode muligheter for å få seg jobb i andre EU/EØS land.

– Men siden den norske arbeidslivet er bra sammenlignet med flere land i EU/EØS, er det relativt få som velger å reise ut av karrieremessige årsaker, med unntak av enkelte bransjer. Flere jobber i andre EU/EØS land har norsk språk som eneste kompetansekrav, spesielt call- og servicesentre, noe som også åpner opp muligheter for de som ikke har fullført utdannelse, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer