- Vi har fått verdens fineste lekeplass i byen vår… og foreldre sutrer!

Oppgitt mor får støtte av professor: - Barn trenger en viss risiko

LEI AV FORELDRE SOM SUTRER: - Lær heller barnet ditt å bruke kroppen sin slik at det klarer å sette egne grenser, sier Nann Katrin Solvang. Foto: Cecilie Kildahl, Moss kommune / Privat (innfelt)
LEI AV FORELDRE SOM SUTRER: - Lær heller barnet ditt å bruke kroppen sin slik at det klarer å sette egne grenser, sier Nann Katrin Solvang. Foto: Cecilie Kildahl, Moss kommune / Privat (innfelt) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi har fått verdens fineste lekeplass i byen vår og så sutrer foreldrene, sier Nann Karin Solvang oppgitt.

Hun sikter til hjembyens nye stolthet; en stor og moderne lekeplass som nylig ble åpnet på Kirketorget i Moss sentrum. 

Lekeplassen har blant annet klatrestativer, sklier, hinderløype og karuseller, og er bygget på en måte som skal fenge barn i alle aldre. 

Kritiserer sikkerheten

Men mens barna gleder seg over denne nye tumleplassen, er ikke alle like begeistret. Flere foreldre har kritisert kommunen fordi de mener lekeplassen ikke er sikker nok.

De reagerer spesielt på at barna kan klare å komme seg på utsiden av det ene tårnet, noe som gjør at de kommer veldig høyt opp uten særlig sikring.

– Hvem har ansvaret om det skjer en ulykke, spør en bekymret mor på kommunens Facebookside. 

LES OGSÅ: - Norske barns lek med andre barn er så truet at den burde være på «rødliste»!

OMDISKUTERT: Det er spesielt dette leketårnet enkelte foreldre mener ikke er godt nok sikret. Foto: Privat
OMDISKUTERT: Det er spesielt dette leketårnet enkelte foreldre mener ikke er godt nok sikret. Foto: Privat Vis mer

Sterkt uenig

Solvang som selv er mamma til en gutt på seks år, er sterkt uenig med de som kritiserer sikkerheten på lekeplassen. På bloggen sin skriver hun at foreldre selv bør ta ansvar for at barnet leker forsvarlig. 

Vi har fått verdens fineste lekeplass i byen vår… og foreldre sutrer!

– Jeg synes lekeplassen er fin og opplever den som sikker. Det er veldig mykt underlag å falle på, det er godt med nett og det er apparater i ulik vanskelighetsgrader. 

– Ja det er mulig å klatre opp på stativet og man kan falle ned derfra. Men jeg tror at om vi lar ungene få bruke kroppen sin fra de er født, om vi veileder dem i farer og lar dem få prøve seg og stoler på at de får opparbeidet egne grenser, så vil de klare å stoppe selv - før det skjer noen ulykker, sier hun. 

Lekeplassen er godkjent

Moss Kommune har blant annet svart på kritikken om sikkerheten via deres Facebookside og i Moss Avis.

Her skriver de at lekeapparatene og lekeplassen er bygget i henhold til nasjonale standarder og at de har blitt kontrollert av sertifisert lekeplasskontrollør.

Videre sier de at det er foreldrenes ansvar å påse at barna deres leker på forsvarlig vis, enten det er hjemme eller i det offentlige rom.

KOMMUNEN VURDERER TILTAK: Sara Hagerup ved Plan- og byggesaksseksjonen i Moss kommune har vært prosjektleder for utbyggingen på Kirketorget.  Foto: Privat
KOMMUNEN VURDERER TILTAK: Sara Hagerup ved Plan- og byggesaksseksjonen i Moss kommune har vært prosjektleder for utbyggingen på Kirketorget. Foto: Privat Vis mer

- Fått flest positive tilbakemeldinger

Sara Hagerup er ansatt ved Plan- og byggesaksseksjonen i Moss kommune og har vært prosjektleder for Kirketorget.

Hun sier at de de har fått enormt med positive tilbakemeldinger og at de kritiske stemmene har vært færre enn de hadde trodd.

Innspill knyttet til sikkerhet tar hun ikke som kritikk, men som et uttrykk for at vi alle ønsker en trygg oppvekst for våre barn. 

– Vi har blant annet fått innspill på at lekeplassen burde ha et gjerde rundt, men det ønsket vi ikke. Dette skulle ikke være et sted hvor man kunne «parkere» ungene som i en barnehage. Meningen er at barna skal leke der under foreldrenes oppsyn, sier hun.

Kommunen vurderer tiltak

Noe av bekymringen fra enkelte foreldre er at barna kan klatre på utsiden av det ene lekeapparat. Dette fører til at barna kommer høyt opp, uten særlig sikring. Hagerup forteller at kommunen i disse dager vurderer om det bør gjøres tiltak for å sikre dette apparatet bedre. 

– I utgangspunktet er det lek på eget ansvar på offentlige lekeplasser, men kommunen har selvsagt et ansvar for å overholde forskrifter og det har vi gjort.

– Samtidig vurderer vi fortløpende tiltak når vi ser at et lekeapparat brukes på en annen måte enn det som var hensikten, men vi kan ikke selv gjøre endringer uten videre. Det må skje gjennom leverandøren av lekeplassutstyret og eventuelle endringer må kontrolleres av sertifisert lekeplasskontrollør, sier hun. 

Kan ikke gjøre verden 100% sikker

– Synes dere foreldrene forsøker å lempe for mye av ansvaret for sikkerheten over på kommunen

– Jeg har full forståelse for behovet vi voksne har for å trygge barna våre mest mulig. Jeg har selv barn og har akkurat det samme behovet for å beskytte barna mine for farer og utrygge situasjoner som andre, svarer Hagerup.

– Men jeg har også et ansvar for at barna mine lærer å sette sine egne grenser, og at de evner å vurdere ulike situasjoner i forhold til hva de mestrer. For det er faktisk sånn at offentlige aktører som en kommune, ikke kan gjøre verden 100% sikker for innbyggerne.

LES OGSÅ: På denne skolen får barna lov til alt - så lenge de ikke dreper hverandre!

MYKT UNDERLAG: Lekeplassen er dekket av et støtdempende underlag i gummi. Foto: Privat
MYKT UNDERLAG: Lekeplassen er dekket av et støtdempende underlag i gummi. Foto: Privat Vis mer

Ville bli utrolige kjedelige lekeplasser

Gunnar Breivik er professor ved Norges Idrettshøgskole. Han har ikke selv besøkt den omdiskuterte lekeplassen i Moss og understreker at det alltid er de som har bygget lekeplassen som har ansvar for at den tilfredsstiller de kravene som myndighetene har satt. 

– Men man kan aldri garantere at det ikke kan skje en skade. Det er helt horribelt, da ville man få utrolig kjedelige lekeplasser, sier han. 

– En lekeplass må være slik at barn synes den er morsom og utfordrende, da kan du ikke lage den slik at det er ett hundre prosent umulig å skade seg! 

BARN TRENGER EN VISS RISIKO: Viktig for å utvikle seg fysisk, motorisk og mentalt, mener professor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole. Foto: Privat
BARN TRENGER EN VISS RISIKO: Viktig for å utvikle seg fysisk, motorisk og mentalt, mener professor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole. Foto: Privat Vis mer

Barn klarer mer enn foreldrene tror

Breivik er opptatt av at barn må få utforske verden mest mulig på egenhånd. Han synes mange foreldre i dag overvåker barna sine for mye. 

– Vi har en tendens til å tro at barn må overvåkes og passes på. Men all erfaring tilsier at barn er ganske gode til å selv vurdere hva de tør og ikke tør, hva de klarer og ikke klarer.

– Det er for eksempel veldig sjelden at et barn faller ned fra et tre, sier han. 

Generelt sett mener han at barn klarer mer enn det foreldrene tror.

Barn er dårlige til å vurdere hastigheter i trafikken og de ser ikke farene med rennende vann i en elv. Men når det gjelder det å klatre i trær og det å løpe på ujevnt underlag, er de flinke til å vurdere hva de kan og ikke kan. 

– Så mener enkelte at det er en katastrofe hvis barn skader seg, det synes ikke jeg. Større skader bør selvfølgelig unngås, men moderate skader er en del av læringsprosessen. Skrubbsår og småskader hører med til en normal oppvekst.  

Barn trenger en viss risiko

Breivik viser til to doktoravhandlinger skrevet av Ellen Beate Sandseter ved Dronning Mauds Minne, høgskolen for barnehagelærerutdanning, og Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger. Begge konkluderer med at risiko er en naturlig del av barnas utvikling. 

– Barn trenger å oppleve forskjellige typer lek som gir spenning og en viss risiko. Dette hører med til utviklingen av barnas selvstendighet, de trenger det for å utvikle seg fysisk, motorisk og mentalt. 

– Dersom de ikke får mulighet til dette vil man få et barn som i stor grad er preget av forsiktighet, som er usikker på sin egen mestringsevne og som har vansker med å gjøre vurderinger i situasjoner som potensielt sett kan være farlig. Barn trenger å kjenne på sine egne ferdigheter og lære seg hvor grensene går, sier han. 

LES OGSÅ: I California går barnehagebarna kun ut når det er overskyet

HØYT TIL VÆRS: Nann Karin har ingen problemer med å la sin seks år gamle sønn få teste egne ferdigheter i klatreapparatene. Foto: Privat
HØYT TIL VÆRS: Nann Karin har ingen problemer med å la sin seks år gamle sønn få teste egne ferdigheter i klatreapparatene. Foto: Privat Vis mer

Ikke sett noen farlige situasjoner

Nann Karin Solvang har allerede tilbragt utallige timer på lekeplassen sammen med sønnen sin og sier hun ennå har til gode å observere en farlig situasjon.

– Jeg har sett mange barn som stopper der kompetansen deres slutter. Selvfølgelig kan det skje en ulykke der som alle andre steder, uten at det er verdens undergang, sier hun. 

– I helgen traff jeg en mamma med en ettåring som ville opp. Hun støttet og lot ham klatre, men sikret fra siden at han ikke falt. Jeg kommenterte at han var dyktig til å bruke kroppen sin, hvorpå hun takket for at jeg heier på det, fordi hun opplevde at mange mente hun burde stoppe han fordi det kunne være farlig. Han klatret opp, sklei ned utallige ganger og jublet av fryd!

LES OGSÅ: Se hva som skjedde når denne barnehagen fjernet alle lekene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer