Spontanabort

- Vi har nå blitt kjent med den vonde delen av det å prøve å få barn

Marta Alise og Audun hadde barnerommet klart og gledet seg ekstremt mye til å bli foreldre. Så skjedde det som ikke skulle skje.

SPONTANABORT: Marta Alise og Auduns babylykke snudde brått. Foto: Privat
SPONTANABORT: Marta Alise og Auduns babylykke snudde brått. Foto: Privat Vis mer
Publisert

På Instagram-profilen til Marta Alise Johansen (30) står det «Jeg skal bli mamma». Innleggene fra de siste ukene viser positiv graviditetstest, store smil, lykkerus og så smått en voksende mage. Men innholdet i de ferskeste postene, er preget av sorg, og en drøm som ble knust.

I seks år har Marta Alise gått uten prevensjon. Hun og forloveden, Audun Garthe, har ikke prøvd aktivt å få barn disse årene, da de har fulgt med i kalenderen og unngått eggløsning, men det er jo mange som blir gravide likevel. Derfor begynte de å stusse over hvorfor det hadde «gått bra» i alle disse årene, da de følte at det var på tide med familieforøkelse.

Paret valgte å ta en sjekk ved en fertilitetsklinikk, og svaret de fikk var ikke som ønsket: De ville sannsynligvis ikke klare å bli gravide på egen hånd. Likevel, tross dårlige odds, ble Marta Alise gravid to uker senere ved første eggløsning.

POSITIV TEST: Bildet ble tatt like etter at paret fant ut om graviditeten. Foto: Privat
POSITIV TEST: Bildet ble tatt like etter at paret fant ut om graviditeten. Foto: Privat Vis mer

Marta Alise og Audun var overlykkelige over at de ble gravide så raskt, før de i det hele tatt var i gang med fertilitetsbehandling. De kjøpte inn babyklær, og planla fremtiden som mor og far.

- Babyrommet som var på plass i uke seks. Jeg brukte mye tid der inne hver dag og bare gledet meg over alt: Alle tingene som jeg organiserte og brettet fint. Og så kom jeg inn for å måle og se på magen hver dag, sier Marta Alise til KK.

VELDIG KLAR: Marta Alise var raskt ute med å gjøre klart babyrom. Foto: Privat
VELDIG KLAR: Marta Alise var raskt ute med å gjøre klart babyrom. Foto: Privat Vis mer

Men så skjedde det som ikke skulle skje, men som dessverre rammer veldig mange: Babyens hjerte hadde sluttet å slå, og Marta Alise opplevde en spontanabort.

Ekstreme smerter

30-åringen beskriver hva som skjedde i et innlegg på Instagram-profilen sin: Det startet med blødninger, og etter noen dager fikk hun store smerter, som forverret seg og ble mer og mer intense. Hun har aldri opplevd å ha så store smerter som hun hadde den kvelden det gikk galt. Det var altså fødselen.

Marta Alise forklarer at det hun deler kan skape frykt hos andre gravide, men at hun har fått mange spørsmål om det hun har gått gjennom.

- Jeg lå i sengen og tenkte at smertene var unormalt vonde. Jeg klarte ikke å prate.

Ingenting av det Audun gjorde for henne hjalp. Han omorganiserte putene, strøk på henne, gjorde pusteøvelser med henne, fant frem en varmepute, masserte, og så videre.

FØRSTE ULTRALYD: Marta Alise hadde blødd i to dager, men alt sto fint til med babyen. Hjertet slo, og de var veldig lykkelige og svært lettet. Foto: Privat
FØRSTE ULTRALYD: Marta Alise hadde blødd i to dager, men alt sto fint til med babyen. Hjertet slo, og de var veldig lykkelige og svært lettet. Foto: Privat Vis mer

Store blødninger

Marta Alise og Audun dro til legevakten, men fikk beskjed om at det ikke var noe de kunne gjøre for dem. De kunne ikke utelukke en spontanabort.

- På vei hjem fra legevakten kjente jeg noe i trusa: Mye mer blod enn det som hadde kommet på papiret. Jeg gikk rett i dusjen, skiftet bind og satt meg på do igjen, fordi det bare rant blod. Jeg fikk så store smerter at jeg besvimte, og Audun holdt meg fast. Da jeg kom til meg selv igjen svettet jeg, og begynte å gråte.

Marta Alise beskriver videre at fosteret kom ut med alt blodet. Hun skrek nei gjentatte ganger. Det var jo babyen de skulle få. Alt de hadde lengtet etter i lang tid.

Legevakten kunne bekrefte at det var en spontanabort, ved å foreta flere undersøkelser.

BLE BEKREFTET: Legevakten kunne bekrefte at Marta Alise hadde vært gjennom en spontanabort. Foto: Privat
BLE BEKREFTET: Legevakten kunne bekrefte at Marta Alise hadde vært gjennom en spontanabort. Foto: Privat Vis mer

- Vi har nå blitt kjent med den vonde delen av det å prøve å få barn. Brutalt og ufattelig vondt – både fysisk og psykisk. Det psykiske rammer begge to. Det er forferdelig for partneren å være vitne til alt det vonde vi kvinner må gjennom, rent fysisk, uten at de kan gjøre noe. Man blir helt hjelpeløs, sier Marta Alise.

Hun forteller at påkjenningen er stor for Audun også, som ble syk etter spontanaborten.

- Han har det veldig tøft, og vi begge er ganske overrasket over hvor stor psykisk påkjenning dette har vært.

Glad hun valgte å dele

Selv om Marta Alise bare var i uke ni, forteller hun at morsinstinktet var på plass, og at Audun hadde forberedt seg på farsrollen allerede.

- Jeg ble mye mer glad i det lille som vokste inni meg, enn jeg hadde trodd. Audun begynte å si «elsker dere», og vi hadde allerede begynt å fantasere om fremtiden, hvem som var der inne, og at det snart ville bli «oss tre mot verden».

EN TØFF UKE: Marta forteller at den siste uken har vært veldig tøff for begge to. Foto: Privat
EN TØFF UKE: Marta forteller at den siste uken har vært veldig tøff for begge to. Foto: Privat Vis mer

Selv om det gikk galt, er Marta Alise likevel glad for at hun delte graviditeten med følgerne sine så tidlig.

- Vi er så glade for at vi har vært åpne fra første stund om vårt ønske om å bli gravid, da vi klarte det, og alt det fine og spennende som har kommet etterpå. Jeg har aldri følt meg vakrere, sterkere eller lykkeligere enn det jeg har gjort den siste måneden.

Følelsen er naturlig nok en helt annen nå.

- Det lille hjertet vi fikk hilse på er ikke der lenger. Om jeg kan si noe positivt midt oppi alt dette, så er det at vi føler oss alt annet enn alene. Vi går gjennom den største kjærlighetssorgen og påkjenningen vi noensinne har hatt, men vi finner så stor støtte og trøst i å dele det.

Marta Alise begynte umiddelbart å se etter mulige feil. Om det var noe hun eller de hadde gjort for at graviditeten endte i en spontanabort. Men det er veldig vanlig – cirka 20-25 prosent av alle graviditeter ender med spontanabort, ifølge Sex og Samfunn.

- Det er ikke vår feil, og det er fortsatt håp om et vellykket svangerskap etter dette. Et lite stykke av hjertet vårt er revet ut, men vi gir ikke opp, og vi skal veldig snart prøve igjen, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer