Vi har prøvd alt. Absolutt alt!

Marita har forsøkt alt for å få sønnen til å sove. Foto: Privat
Marita har forsøkt alt for å få sønnen til å sove. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tobias (18 mnd) nekter å sove! – Siste desperate forsøk har vært å male rommet hans i en farge som skal virke søvnfremmende, forteller småbarnsmamma Marita Grande.

– Hos Fargerike anbefalte de at man ikke skal sove i helt hvite rom, så nå har vi malt rommet hans i en farge som heter Gustaviansk blå, sier hun.

Marita legger til at forhåpningene kanskje ikke er de aller største til at male-eksperimentet vil fungere, det siste året har familien forsøkt det meste for å få minstemann Tobias (1,5) til å sove.

Vil ikke sove: - Tobias er verdens gladeste gutt på dagtid, forteller mamma Marita. Foto: Privat.
Vil ikke sove: - Tobias er verdens gladeste gutt på dagtid, forteller mamma Marita. Foto: Privat. Vis mer

– Madrass pårommet hans, nattlys, holde i hånda, flaske med vann eller melk, massasje, badfør legging. Ja det kan ikke være mye vi ikke har prøvd, legger hun til med etsmil.

Alltid hatt vansker 

Tobarnsmammaen forteller at Tobias har hatt problemer med å få sove helt siden han var nyfødt.

– Frem til han var 4 månedergammel ammet jeg ham nesten hver time hele døgnet, fordi han ville ikke ta flaske.Da han begynte å spise mat håpet vi at han skulle sove bedre, forteller hun.

Det første året var hun stadig på telefonen medhelsesøsteren, som hun sier ga dem mange gode råd. I perioder har de klart å fåsønnen til å sove bedre, men så har problemene vært i gang igjen.

Sover bedre uten mor 

Marita forteller at sønnen sover mye bedre når han er på overnattingsbesøkhos besteforeldrene sine, og hun har også lagt merke til at han sover bedre nårhun selv ikke er hjemme.

– Jeg har i perioder sovet i kjelleren, men over detlange løp så kan jeg ikke overnatte der, sier hun lattermildt.

– Vi har vært inne på tanken på om det kan være noe han erallergisk mot, men det virker bare som det rett og slett har blitt en dårligvane som vi ikke har ork til å gjøre noe med nå, sier hun.

Naturlig å våkne om natten

Nina Misvær er helsesøster, førstelektor hos HiOA og en avNorges aller fremste søvneksperter når det gjelder barn. Hun er ikke overrasketover at barn ofte sover bedre når de er på besøk hos besteforeldrene sine.

– På samme måte som oss voksne, så våkner alle barn kortflere ganger om natten. Når de våkner på overnatting hos farmor og farfar,tenker de at de ikke savner dem sånn og at her skjer det ingen ting. Så soverde videre, sier hun humoristisk.

LES OGSÅ: Så mye sover barn 

- Gi barna en egen vekkerklokke: sier helsesøster Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini
- Gi barna en egen vekkerklokke: sier helsesøster Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini Vis mer

Forsiktig med å belønne uvaner

Misvær sier at foreldre ofte ubevisst gjør ting som barnetoppfatter som belønning, og at de må være forsiktige med å ta barnet inn tilsin egen seng, selv også om morgenen.

– Det å få komme inn til mor og far ommorgenen blir lett oppfattet som belønning. Dette gjør at når barnet våknerlurer det på om det er morgen og om de får komme inn til mor og far, sier hun.

LES OGSÅ: Søvndebatten: Gråtekur eller ikke?

Et triks Misvær viser til for å unngå at barnet våkner fortidlig, er å gi barnet en egen vekkerklokke.

– Sett alarmen til å gå av timinutter etter at barnet pleier å våkne og ikke gå inn til barnet før klokkenringer. Etter hvert skrur man den lengre og lengre frem. Som regel er det slikat barnet alltid våkner fem minutter før vekkerklokken ringer, sier hun.

Unngå å gå inn til barnet

– Selv om foreldrene kommer inn og «river seg i håret» nårbarnet våkner om natten, kan det oppfattes som begivenhetsrikt for barnet, sierMisvær.

– Og foreldre må passe på å ikke bli «smokkespringere». De bør ikkeløpe inn for å putte smokken inn i munnen når barnet mister den. Da er det bedremed flere smokker i sengen, sier hun.

Misvær legger til at det beste selvsagt er å sluttemed smokk når barnet ikke lenger har like sterkt suttebehov. – Suttebehovet avtar gradvis på slutten av første leveår.Når barnet er over ett år gammelt er det foreldrene som opprettholder at defortsetter med smokk, sier hun.

LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove 

Misvær foreslår at foreldre analyserer legge-praksisen sinfor å se om det er noe de kan gjøres annerledes.

– Potensialet barnhar i seg til å lære nye rutiner er enormt. Se bare på barna når de begynner ibarnehagen, her sover alle barna akkurat på det tidspunktet barnehagenbestemmer. Uansett om de er vant til å bli vugget i søvn, båret og så videre.

Nye tenner har ikke noe å si

Nina Misvær har gitt ut flere foreldrebøker, blant annethåndboken «Sove hele natten» som kommer i ny utgave i januar. Her tar hun oppulike typer søvnproblemer og hva foreldre kan gjøre for å skape godeleggerutiner og forebygge problemer.

En situasjon mange foreldre opplever er at når man endelighar kommet inn i gode rutiner, så blir barnet syk eller det skjer andre tingsom gjør at man rykker tilbake til start. Mange mener også at barnet soverdårligere når det får nye tenner.

– Ingen barn våkner fordi de får tenner. Tennene spretteropp og gjør ikke vondt. Generelt skal det mye smerter til for at man skal våkneom natten, sier Misvær.

– Tenk bare på visdomstenner, tolvårsjeksler ogseksårsjeksler. Det er ingen som sier at store barn våkner på natta fordi defår tenner, legger hun til med et smil.

Gjøre det beste ut av det

Helsesøster har full forståelse for at dette med barns søvner svært komplisert og understreker at det er viktig at foreldre ikke må føle seg somdårlige foreldre når barnet ikke vil sove.

– Søvn er bra for alt. For at barnet skal utvikle seg optimalter det viktig med nok søvn og det er viktig at foreldre får nok søvn slik at deklarer å være best mulig foreldre, sier hun.

- Ikke la det gå for langt: Professor Ståle Pallesen har sett hva som kan skje når foreldre ikke setter fornuftige grenser. Foto: UiB
- Ikke la det gå for langt: Professor Ståle Pallesen har sett hva som kan skje når foreldre ikke setter fornuftige grenser. Foto: UiB Vis mer

– I en periode bør man kanskjelegge seg tidligere selv og våkne samtidig med barnet. Slik kan man være sammenpå morgenen før barnehagen, istedenfor å være sammen på ettermiddagen nårungene er grinete. Man må forsøke å gjøre det beste ut av det.

 

Kan bli et langvarig problem

Det at barn ikke bør sove i foreldrenes seng, er også noe StålePallesen er opptatt av. Han er professor i psykologi hos UiB og er seniorforskerved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Pallesen advarer foreldre mot å la ting gå for langt ogforteller at han har hatt flere barn i tenårene som pasienter der barnet ikketør å sove alene. 

Barna har ikke klart å reise på overnattingsbesøk, leirskole og lignende,på grunn av at de kun klarer å sovne i foreldrenes seng.

 

– Dette er barn som ellers har vært friske, men som harblitt tilvent denne typen adferd over tid. Her har foreldrene latt «omsorgen»  gåfor langt, og selv om det har vært godt ment så taper barnet på sikt, forteller han.

Forskjellige grader 

Pallesen forteller at det defineres som en mildsøvnforstyrrelse når barnet har mer enn to oppvåkninger per natt uten å soveigjen på egen hånd, minst to til fire netter per uke. Dersom barnet våkner merenn to ganger per natt uten å sovne igjen på egen hånd, fem til syv netter peruke, regnes det som et mer alvorlig søvnproblem. 

– En søvnforstyrrelse kan også defineres ut i fra hvor langtid det tar for barnet å sovne om kvelden. Et barn som bruker tretti minutter eller mer påinnsovningen, minst to til fire netter i uken, har en mild søvnforstyrrelse. Ogpå samme måte som i forbindelse med oppvåkning, så er fem til syv netter regnetsom et alvorlig tilfelle, sier han.

– Men det hele kommer an på hvor mye foreldrene blirstresset av det som skjer. Hvis disse tingene skjer ofte men ikke plagerforeldrene, er det ikke et stort problem, understreker han.

Foreldre griper inn for tidlig

Gråtekurer er et omdiskutert tema og en metode mangeforeldre vegrer seg for fordi det går imot beskytterinstinktet deres. Pallesenmener foreldre ofte opprettholder barnets adferd gjennom å gripe inn fortidlig.

– Det finnes flere grader av gråtekurer. Den mest ekstremeer at man kun skal gripe inn dersom barnet har smerter eller er redd, sier han.– En mildere variant er at man venter fem minutter før man går inn til barnet. Nestegang venter man ti minutter og så øker man gradvis, legger han til.

– Noen mener at foreldre ikke kan skille mellom sutregråt oggråt når barnet har smerter, men studier viser at de fleste foreldre faktisk kanskille mellom denne typen gråt, sier han.

LES OGSÅ: Gråtekur eller ikke? 

– Hvem bør man oppsøke dersom man trenger hjelp?

– Først og fremst helsestasjonen hvor de har godkompetanse om dette temaet. Dersom det er et vedvarende problem, kan dethenvises til andre instanser som BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk)eller andre klinikker som jobber spesielt med dette rettet mot barn, avslutterhan 

 

10 tips for gode søvnrutiner:

1. Bruk aldri sengen som straff.

2. Forsøk å roe barnet i sin egen seng.

3. Gi barnet aldri «belønning» for å stå opp.

4. Ikke belønn barna med å få være lengre oppe.

5. Snakk positivt om sengen og lær barna å bli glad i den.

6. Pass på å få barnet i seng når «søvntoget» kommer.

7. Lag gode og beroligende ritualer.

8. Ta heller lesestunden i sofaen og ikke så mange sengeritualerpå sengekanten.

9. Syng maks to godnatt-sanger i sengen.

10. Rydd barnerommet og sørg for at det ikke er leker i sengen.

Kilde: Nina Misvær / Apotekerforeningens brosjyre «Barn og søvn»

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer