FAMILIEN HAR VALGT KJØPESTOPP: Smart både for miljøet og lommeboka synes May Lisa Handeland. Foto: Privat
FAMILIEN HAR VALGT KJØPESTOPP: Smart både for miljøet og lommeboka synes May Lisa Handeland. Foto: Privat Vis mer

– Vi har spart mye penger!

Publisert

Shoppestopp er trendy, men fungerer det egentlig i enfamilie med voksende barn?

Kjøpte ingenting i ett år 

I følge den engelske småbarnsmoren Harriet Garlick, gjør detfaktisk det! I løpet av 2013 kjøpte hun absolutt ingenting til barnet sitt,bortsett fra strengt nødvendige ting som medisiner og barnepass.

Reglenefamilien fulgte var at de ikke skulle kjøpe mat som er spesielt rettet mot barn,ikke kjøpe barneklær eller leker, ikke bruke noen penger på fritidsaktiviteterog all hårklipp skulle foretas av mor.

I løpet av året fikk de masse klær av venner, de laget allmaten fra bunn av og de tok imot leker som andre ga bort på nettet. Det helehar vært en stor suksess for familien, som har planer om å fortsette eksperimenteti 2014.

KJØPER INGENTING TIL BARNA: Harriet Garlick blogger om sin shoppingfrie tilværelse. Foto: Privat
KJØPER INGENTING TIL BARNA: Harriet Garlick blogger om sin shoppingfrie tilværelse. Foto: Privat Vis mer

 

Populært også blant norske familier 

Det er ingen tvil om at kjøpestopp også fenger nordmenn.På Facebook popper det opp stadig nye grupper med mennesker som finnerinspirasjon hos hverandre til å slutte å kjøpe unødvendige saker. Men hvormange av disse er egentlig barnefamilier?

En av dem som er midt inne i et mindre kjøpestopp-eksperiment,er familien Handeland i Bergen. May Lisa Handeland (25) har tre barn i alderen 6, 4 og 2 år oghun er for tiden hjemmeværende med de to minste.

Sammen med mannen har hunbestemt seg for å teste en kjøpefri periode som skal gå fra 1. januar til 1.april. – Vi tenkte at det var lettere å være nøye om det bare var for en kortperiode, forklarer hun.

LES OGSÅ: Enkle grep for en bedre familieøkonomi 

Skal kun kjøpe mat 

Reglene for familiens shoppestopp er enkle; de skal kun kjøpenødvendigheter på matbutikken, ellers skal de ikke kjøpe noe som helst.

Dettegjelder også ting til barna, men May Lisa understreker at ungene så godt somaldri får leker utenom jul eller bursdag uansett.

– Men jeg hadde satt av noenpenger som jeg skulle bruke på vårsalget av ullklær. Dette var klær jeg uansetthadde kjøpt til ungene for fullpris senere. Å handle ting man faktisk trengerpå salg synes jeg er lurt, legger hun til.  

Sparer mange penger 

Etter bare et par måneder ut i eksperimentet, ser May Lisagode resultater når det gjelder økonomien. – Vi har spart mye penger! Det viserseg nemlig at vi faktisk sparer veldig mye på å skrive ukesmeny, handle stort,ikke kaste mat og ikke kjøpe unødvendigheter, sier hun.

– Spesielt når detgjaldt mat hadde vi forbedringspotensial. Vi kastet litt for mye, glemte hva vihadde i skap og fryser og vi kjøpte unødvendig mye kosemat, legger hun til.

LES OGSÅ: Sparer du til barnet? 

Unngår bruktbutikker 

May Lisa forteller at hun har blitt mer og mer bevisst på dekonsekvensene forbrukersamfunnet vårt har for mennesker og kloden vår. Hun erderfor opptatt av å handle miljøvennlig, ikke bare for en periode men også pålang sikt. Men selv om hun er bevisst på å handle mye brukt, innrømmer hun atdet også der kan bli for mye av det gode.

SHOPPEFRITT ÅR: Hilde Korbi mener det er mulig selv om man har barn. Foto: Privat
SHOPPEFRITT ÅR: Hilde Korbi mener det er mulig selv om man har barn. Foto: Privat Vis mer

– Vi har også spart på å ikke gåinnom bruktbutikker. Jeg er svak når det gjelder bruktkjøp, så det har blittlitt vel mye av det tidligere, sier hun med et smil.

Skal ha ett kjøpefritt år 

Hilde Korbi (43) fra Ås er en annen mamma som har kastet seg på shoppe-stopp bølgen.Hun er mor til to gutter på 14 og 9 år, og har bestemt seg for å unngå shoppingi hele 2014. – Mannen min er ikke med på dette, men han handler jo ikkeuansett, sier hun.

Reglene hun har satt for det kjøpefrie året, er at hun ikkeskal kjøpe noe til seg selv eller til huset. – God mat og vin er lov, og gavertil andre. Barna mine får når de absolutt trenger det, for de vokser jo, leggerhun til.

 

Lånte dress til sønnen 

Så langt synes Hilde at shoppe-stoppen har gått lekende lett,men enkelte alternative løsninger har vært nødvendig.

Da fjortenåringen skullepå juleball, fikk hun låne en dress av en kollega istedenfor å kjøpe ny. Etsmart valg med tanke på at en slik dress gjerne kun blir brukt et par gangerfør den er for liten.

– Barna har også blitt nektet ting fordi jeg mener de ikketrenger det. De kan heller ønske seg til bursdag eller vente til de faktisktrenger det, sier hun.

Oppgjør med overforbruk

Hilde er ellers opptatt av å reparere klær som går i stykker,og hun har stoppet laken og plagg som ellers ville gått i søpla. En av årsakenetil at hun har valgt et kjøpefritt år, er at hun ikke lenger har lyst til å være endel av et «overforbruks-samfunn».

– Jeg ønsket å ta et oppgjør med det, og bare kjøpe noe nårdet faktisk er et behov. Ikke bare fordi man har lyst på noe, fordi noe er finteller fordi det er salg. Dette handler om miljøet, vår jord vil ikke klare åhåndtere det overforbruket befolkningen i den vestlige delen av verden har,sier hun. 

– En annen motivasjon for å gjøre dette er å spare penger.Jeg vil heller bruke penger på opplevelser enn ting og klær, legger hun til.

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på en inntekt 

Opplever bedre tid 

Selv om hun aldri har vært noen stor-shopper, merker Hildeallerede positive konsekvenser av det nye levesettet.

– Det er deilig å ikkebruke tid på kjøpesenter. Jeg får frigjort tid, føler meg roligere og merfornøyd.

– Jeg bruker det jeg har i skapet og det er helt ok å ikke være så fin iklærne alltid også, avslutter hun.

SHOPPESTOPP: En utfordring når man har barn. Foto: Colourbox
SHOPPESTOPP: En utfordring når man har barn. Foto: Colourbox Vis mer

6 tips til familier som vil teste kjøpestopp:

  1. Sjekk «Gis Bort» sidene på Finn, eller ta en titt på demange tilsvarende Facebook-gruppene. Mange gir bort barneklær, leker og utstyr.Husk også å gi bort ting dere ikke lenger behøver!

  2. Handle mat maks en gang i uka. Alle turer til butikksentreneøker sjansene for impuls-handling.

  3. Hvis du ser noe du har lyst på og føler at du må ha, gi degselv 24-timer til å tenke over innkjøpet før du handler. Når den tiden har gåttfinner du mest sannsynlig ut at behovet for å kjøpe ikke er så stort lengre.

  4. Mottar du tilbud på SMS, via email eller i postkassen? Sørgfor å avmelde deg på alt. Desto mindre du vet om hva som finnes å få kjøpt,desto større sjanse for at du holder deg shopping-fri.

  5. Ikke glem biblioteket! Biblioteket er en skattekiste forbarn i alle aldre; barnebøker, DVD-er, magasiner, lydbøker og spill. Her er detutvilsomt mye penger å spare for hele familien.

  6. Fortell venner og familie at du gjerne arver barneklær,utstyr osv. Ikke vær redd for å fortelle andre at du praktiserer shoppestop.Det er miljøvennlig og mange blir sikkert glade for å bli kvitt ting de ikkelenger trenger. Husk å gjengjelde tjenesten til andre!  

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer