Barn og gaming

– Vi har spilt med henne fra hun var tre år

Flere foreldre burde engasjere seg i barnas gaming, mener Silje som gjerne gamer flere ganger i uka med datteren Ane (8).

KOSER SEG MED GAMING: Ane elsker stundene når mamma Silje har tid til å spille PlayStation sammen med henne. FOTO: Privat
KOSER SEG MED GAMING: Ane elsker stundene når mamma Silje har tid til å spille PlayStation sammen med henne. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Silje Eckermann Rostvåg (38) og datteren Ane (8) har en stor felles interesse som nok ikke er kjempevanlig i mange mor-datter-forhold; de elsker nemlig begge å game.

I perioder kan de flere ganger i uka samle seg i stua, enten foran PC-en eller PlayStation, og spille spill som «Minecraft» og «It takes two».

Silje mener gamingen betyr mye for samholdet dem imellom.

– Vi får en veldig god bonding når vi spiller sammen og jeg merker hvor mye selvtilliten hennes vokser når hun mestrer nye ting som hun tidligere ikke har klart. Vi gjør jo selvsagt andre ting sammen også, men dette er enda en arena hvor vi kan få kontakt. Hun føler seg prioritert og sett.

– Og så gjør vi noe som vi begge faktisk synes er gøy. Det er jo ikke alle aktiviteter jeg synes er like morsomme å gjøre, som å sitte på gulvet og leke med dukker, men som jeg gjør fordi jeg vil glede henne. Jeg tror hun merker den ekte gleden jeg får av gamingen.

Hele familien gamer

Silje er sykepleier og forfatter og har gamet fra hun selv var barn. Pappa Erling jobber som administrerende direktør i selskapet Good Game, og holder i tillegg foredrag om gaming.

Med to gamer-foreldre var det kanskje ikke så rart at døtrene Ane og Ellie (5) arvet foreldrenes interesse.

– Ane ble tidlig introdusert for gaming, vi har spilt med henne fra hun var rundt tre år gammel. Noen ganger spiller vi sammen alle fire, da går det mest i Mario Party og Mario Kart. Ellie begynner å bli god hun også, men hun er ikke like gaminginteressert som søsteren. Hun vil helst leke.

Viktig at foreldre engasjerer seg

I Medietilsynets Barn og Medier rapport fra 2022 kommer det frem at tre av fire 9-18-åringer spiller dataspill i en eller annen form, enten det er på mobil, datamaskin eller spillkonsoll. Digitale spill er også ganske vanlig blant yngre barn.

I rapporten Småbarn og Medier som kom i 2020, svarte 23 prosent av foreldrene til barn i alderen ett til fem år at barna deres spiller ukentlig.

Fordi gaming er en så stor del av mange barns liv, mener Silje det er viktig at foreldre engasjerer seg i barnas spilling - uansett hvilket forhold de selv har til det.

– Hvis foreldre forsøker å spille med barna sine, vil de få bedre kjennskap til hva barna holder på med. Man kan ikke bare slippe barna sine fritt inn i gamingens verden, uten å vite hva de spiller. Det finnes for eksempel spill med chattefunksjon som Ane ikke får lov til å spille, fordi jeg da ikke vet hvem hun chatter med.

Om foreldre engasjerer seg i barnas gaming, tror hun det også kan føre til at de får bedre forståelse for enkelte aspekter ved spillingen.

– Noen foreldre vil for eksempel at barna deres skal slutte med gaming, fordi barna reagerer så kraftig når foreldrene skrur av datamaskinen. De er ikke klar over at man ikke alltid kan slutte midt i en runde, fordi man da ikke får lagret og dermed mister progresjonen. Når foreldrene brått slår av, er det ikke rart barna blir sinte, sier hun.

VIKTIG Å ENGASJERE SEG: Silje tror mange foreldre som ikke gamer selv hadde hatt god nytte av å teste det ut med barna sine. FOTO: Privat
VIKTIG Å ENGASJERE SEG: Silje tror mange foreldre som ikke gamer selv hadde hatt god nytte av å teste det ut med barna sine. FOTO: Privat Vis mer

Strengere med tv og mobil

Når det gjelder skjermtid, har Silje og Erling valgt å holde en strengere linje på tv, mobiltelefon og nettbrett, enn på dataspill.

– De ser barne-tv en halvtime hver kveld, eller lengre hvis det er en film. Hvis Ane skal game, kan hun godt få lov til å sitte et par timer med det i tillegg. Men jeg hadde aldri latt henne sitte med mobilen i to timer, jeg tror ikke det er bra for hodet. Jeg er skeptisk til mange mobilspill, da de er «designet» for å gjøre barna avhengig og de lærer deg ingenting.

– I gaming lærer man gjerne både matte og engelsk, og får en god reaksjonsevne. Gaming har ofte også gode historier. Det er som en film, men mer aktivt. Jeg vil derfor mye heller at barna mine skal spille et bra spill, enn å se en tv-serie.

Selv om hun er svært positiv til gaming, lukker gamer-mammaen heller ikke øynene for de mer negative sidene ved det.

– En av de største ulempene er at noen blir avhengige. Jeg tenker derfor det er bra å ha et nøkternt forhold til det og balanserer gamingen med det sosiale livet hvor vi ser hverandre i øynene og leker ute. Enkelte spill vil jeg heller ikke at hun skal spille alene uten en voksen tilstede, som for eksempel Minecraft. Det er et veldig barnevennlig spill, men har allikevel noen monstre som kan være skumle.

Fin aktivitet for å få nye venner

Gaming har også et rykte på seg for å være en usosial aktivitet. Silje håper flere foreldre får opp øynene for at det faktisk kan være helt motsatt.

– Jeg tror en del foreldre ikke ser verdien av gaming og tenker at de ikke tar ifra barnet noe ved å nekte dem å spille, men for noen barn er gaming kjempeviktig. Barn som ikke har det store nettverket av venner på skolen kan finne venner på en annen arena, eller få venner på skolen nettopp fordi de gamer. Det var slik datteren min og en av hennes venninner fant hverandre, da de hadde en felles interesse i gaming. De skravler om alt mulig rart mens de spiller sammen, og det er sjelden jeg hører henne le så hjertelig som når hun spiller med venninnen.

– Jeg har også inntrykk av at en del foreldre tenker man bare sitter og gamer hele tiden, men jenta vår er velfungerende sosialt og har masse venner. Hun går på basket og svømming, og har mange andre interesser, og så koser vi oss med å game sammen.

– Folk er glade i å putte hverandre i båser, men vi passer kanskje ikke inn i noen av dem. Eller så er det kanskje nettopp slik en helt vanlig gamingfamilie ser ut, smiler hun.

Vis interesse og lytt til barnet

Ingvild Kvale Sørenssen er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring på NTNU.

Hun tror det fortsatt er et stykke igjen før norske foreldre engasjerer seg like mye i barnas gaming som i andre fritidsaktiviteter, som for eksempel fotball eller speider’n, men at det de siste årene har gått mer i den retningen.

– Det kommer jo helt an på hvilken forelder du ønsker å være. I disse dager skal idealforelderen være en som er opptatt av barnets følelsesliv og det blir sett på som viktig å delta i alle aspekter av barnets liv. Sammenligner man med foreldre på syttitallet, hadde nok ikke de like stor oversikt over hvem du lekte med og hva du egentlig gjorde, sier hun.

– Gaming er en av mange deler i barns liv, så om du ønsker en nær relasjon til barnet ditt er det derfor greit å engasjere deg i gaming også. Det behøver ikke nødvendigvis bety at du må game sammen med barna, men at du viser nysgjerrighet, aktivt lytter og ikke «slår av» med en gang barnet snakker om gaming.

Studie blant gamer-foreldre

Ingvild er en av forskerne bak en ny norsk studie som ser nærmere på gamer-foreldre, det vil si foreldre som selv identifiserer seg som gamere.

Her kommer det blant annet frem at gamer-foreldre ønsker at barna deres skal få oppleve den samme gleden ved gaming som de selv har, men at de er litt forsiktige med å fortelle andre foreldre at de driver med gaming.

– Det kan være vanskelig å komme ut av «gamerskapet» på et foreldremøte, fordi man raskt blir satt i en slags bås. Plutselig får man mange spørsmål om hvor mye skjermtid barna bør få, eller hvilke spill det er greit å la dem få spille. Ikke alle føler de har lyst til å ta det ansvaret for andres barn.

– Noen opplever også at det blir trivialisert, at de for eksempel blir beskyldt for å ikke være kritiske fordi de gamer selv, sier Ingvild.

NY STUDIE: Ingvild Kvale Sørenssen er en av forskerne bak en ny studie som ser nærmere på gamer-foreldre. FOTO: NTNU
NY STUDIE: Ingvild Kvale Sørenssen er en av forskerne bak en ny studie som ser nærmere på gamer-foreldre. FOTO: NTNU Vis mer

Usikre på konsekvensene

I likhet med andre foreldre stiller også gamer-foreldrene seg spørsmål rundt skjermtid og om det egentlig er riktig å la barna få tilgang til mange tekniske duppeditter i ung alder.

– Når de for eksempel ser at mange IT-folk i Silicon Valley velger å ikke gi barna sine nettbrett og andre digitale ting, blir de usikre på om det er riktig å gjøre det eller om det kan være skadelig for barna på sikt. Alle foreldre forsøker jo å gjøre sitt beste med den informasjonen vi har her og nå, men ingen av oss har en krystallkule, sier Ingvild.

– Men å redusere alt ned til skjermtid mener jeg er meningsløst. Skjerm er ikke skjerm, det spørs hva man gjør foran skjermen. Det er for eksempel stor forskjell på å spille Playstation med venner og det å scrolle meningsløst på TikTok. Før skulle man helst gi barna en bok for at de ikke skulle se så mye på tv, men i dag synes nok mange at det er bedre og mer aktiviserende å la barna få spille et dataspill enn å se på tv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer