– Vi har valgt å være åpne om Ingrids diagnose

Foreldre til barn med ADHD møter mange fordommer hos andre foreldre.

ENSOMT: Hild Frøya opplever det som vanskelig at datteren blir utestengt av andre barn fordi hun har ADHD. Foto: Linn C. Arnesen, MUM Photography
ENSOMT: Hild Frøya opplever det som vanskelig at datteren blir utestengt av andre barn fordi hun har ADHD. Foto: Linn C. Arnesen, MUM Photography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle foreldre ønsker seg et barn som blir godt likt av andre, som gjør det bra på skolen og som oppfører seg fint.

Dersom noen avviker fra denne normen, rettes blikket raskt mot foreldrene.

– Ingen forstår hvordan det er å ha et barn med ADHD. Når man går i butikken ser folk stygt på deg. De ser bare at du ikke klarer å ta deg av ungen din som velter handlekurver og er helt over styr, forteller trebarnsmoren Hild Frøya Gravningen (31)

Hun kjemper en daglig kamp for at datteren skal bli godtatt av omverdenen på lik linje med andre barn.

Sliter ut vennene

Datteren Ingrid (7) har en diagnose som blant annet gjør at hun ikke blir så godt likt av sine jevnaldrende.

ADHD gjør henne mye sint og skaper store sprang i følelsesspekteret hennes. I det ene sekundet kan hun le til hun gråter og i neste sekundet er hun illsint. Denne oppførselen gjør at hun har et stort gjennomtrekk av venner, noe som er veldig sårt for moren.

– Hun sliter dem ut. Hun vil bestemme og skjeller lekekameratene ut om hun ikke får det slik hun vil. Hun er ikke voldelig men kan være hårdhendt. Hun har også vansker med å forstå at man må være forsiktig med dem som er mindre, forklarer Hild Frøya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer