Gravid

- Vi kan ikke gi noen garanti

For mange er kjønn det store spørsmålet under graviditeten. Likevel er det ikke alltid ultralyden viser rett.

FINNE UT AV KJØNN PÅ BARNET: Mange gravide er veldig opptatt av å få vite kjønn, og barnets helse kommer noen ganger i annen rekke. Foto: Shutterstock / Phil Jones
FINNE UT AV KJØNN PÅ BARNET: Mange gravide er veldig opptatt av å få vite kjønn, og barnets helse kommer noen ganger i annen rekke. Foto: Shutterstock / Phil Jones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er kjønn det store spørsmålet under graviditeten. Det finnes en haug med kjerringråd om hvordan vordende mødre kan vite om de venter gutt eller jente, men den eneste måten for å få et noenlunde sikkert svar, er ved hjelp av ultralyd. Mange mødre er så utålmodige at de bestiller ultralyd på private klinikker allerede i uke 12-13, men da er det ikke uvanlig å få opplyst feil kjønn.

LES OGSÅ: Dette bør gravide sjekke før de bestiller privat ultralydtime

- Det er mange faktorer som påvirker treffsikkerheten angående kjønn, og ifølge norsk lov er det ikke lov å opplyse om kjønn tidligere enn uke 12. Jeg har likevel møtt mange gravide som forteller at de fikk vite det i uke 9 og 10, men så tidlig kan man ikke se kjønn, da kjønnet ser tilnærmet likt ut hos gutter og jenter. I tillegg bryter man norsk lov, sier Dag Harald Hovind, som er klinikksjef ved Ultralydklinikken AS.

Han forteller at man kan tenke seg at noen kan velge bort fosteret dersom klinikken de besøker antyder et visst kjønn før uke 12, som er grensen for selvbestemt abort i Norge.

- Treffsikkerheten øker med antall uker, og ved vår klinikk anbefaler vi at man egentlig venter til den ordinære ultralyden i uke 18 med å be om å få vite kjønn, nettopp for å unngå at fokuset blir for stort på å få vite kjønnet, fremfor at fosteret er friskt. Man kan uansett ikke gi noen garanti så tidlig, sier Hovind. 

Helt sikker på kjønnet kan man aldri være før barnet er født. 

LES OGSÅ: Kan du påvirke om det blir gutt eller jente?

Har ikke krav på å få vite kjønn

Hensikten med den offentlige ultralydundersøkelsen er å undersøke antall fostre, (tvillinger, trillinger) vurdere morkakens plassering i livmoren og gjøre målinger av fosterets mage- og hodediameter for å kunne fastsette mest mulig riktig termindato, ifølge Helsenorge.no. 

For mange blir kjønn så viktig at barnets helse kommer i annen rekke. Flere sykehus velger derfor å skrive i innkallingen at de ikke opplyser om kjønn.

- Du har faktisk ikke krav på å få vite kjønnet. Som regel er det mulig å se, men ikke alltid. Derfor sier jeg alltid hva jeg tror det er, men kan ikke garantere at det er en gutt eller jente. I første trimester skal vi ikke opplyse om kjønnet, for da ser gutter og jenter like ut, sier Torbjørn Moe Eggebø, som er seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin, St. Olavs hospital og professor ved NTNU. 

Han forteller at årsaken til at noen ser feil kjønn kan være at babyen ligger vanskelig til, for eksempel i seteleie.

- En annen grunn kan være at mor er overvektig og at bildene derfor blir uklare, sier han.

LES OGSÅ: Krever tidlig ultralyd for gravide

HØYDEPUNKT: For mange er ultralyden et høydepunkt i graviditeten, og de lurer på om de venter en gutt eller jente.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
HØYDEPUNKT: For mange er ultralyden et høydepunkt i graviditeten, og de lurer på om de venter en gutt eller jente. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

Ryktet spres fort blant gravide

Det er et stort fokus på kjønn og å få vite det tidlig, og ryktet sprer seg fort blant gravide om det er klinikker som påstår at man kan si kjønnet tidlig. 

- En slik praksis vil fort føre til at man sier feil kjønn, og at gravide blir skuffet. En annen konsekvens er at man mister tillit til ultralyd som metode, og at utøverne blir mistrodd. Utsagn som «Vi var også på det sykehuset, og vi fikk også vite feil kjønn» gir et negativt fokus mot et spesielt sykehus eller klinikk. Dette er negativt for alle. «Der er de kanskje ikke så flinke» kan bli omkvedet, sier Hovind.

Ultralyd er også avhengig av at bildet blir optimalt. Høyere BMI hos mor kan gi dårligere bilder, og derved også redusere treffsikkerheten.

- Ingen kvinner er like, fostrene ligger i forskjellige stillinger og en rekke andre faktorer spiller inn. Apparatene som brukes har også varierende kvalitet, og innstillingen av disse spiller også en rolle, sier han.

LES OGSÅ: Dette sjekkes på ultralydundersøkelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer