- Vi kjøper brukte leker i julegaver

- Det er klart de blir mer glade for det, mener blogger Marte Frimand-Anda. Men folk flest bruker mer i år enn før.

IKKE ALLE BLIR MED PÅ KJØPEFESTEN: Blogger og småbarnsmor Marthe Frimand Anda Foto: Shutterstock /privat
IKKE ALLE BLIR MED PÅ KJØPEFESTEN: Blogger og småbarnsmor Marthe Frimand Anda Foto: Shutterstock /privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store kjøpefesten er i gang og mye tyder på at forretningsstanden ligger an til å sette nye salgsrekorder også i år.

I en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Nordea, kommer det frem at nordmenn planlegger å bruke 11 prosent mer på julegavene i år, sammenlignet med i fjor. 

De med barn planlegger å bruke 25 prosent mer på julegaver enn de som ikke har barn.

Dyrere gaver til barna

I snitt kommer vi nordmenn til å bruke cirka 5600 kroner på julegaver og ifølge forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea, kan barna forvente å få en stor andel av denne summen.

– Jeg tror norske barn vil få enda dyrere julegaver i år. Det handler om forventinger, og barn som er vant til å få mye, forventer også mye.

- Foreldre på sin side kan føle forventningspresset og ønsker å innfri. Da har man fort en vond sirkel gående, sier hun.

HVOR MYE BRUKER DU PÅ JULEGAVER TIL BARNA? Bli med på Mammanetts avstemning!

MER FOR PENGENE PÅ FINN: - Vi kjøper gjerne brukte leker til barna, forteller Marte Frimand-Anda. Foto: Privat
MER FOR PENGENE PÅ FINN: - Vi kjøper gjerne brukte leker til barna, forteller Marte Frimand-Anda. Foto: Privat Vis mer

Gir gjerne bort brukte leker

– Jeg kunne aldri brukt flere tusen kroner på julegaver til barna. Da måtte det i så fall ha vært noe veldig spesielt som de måtte ha uansett. For eksempel sportsutstyr, pc, eller noe i forbindelse med skolen, sier Marte Frimand-Anda.

Hun er mamma til en gutt på fire år og ei jente på tre, og skriver bloggen Casa Kaos.

I snitt bruker hun 2-300 kroner på julegaver per barn og hun kjøper gjerne brukt slik at barna får mer for pengene.

– Nå til jul får for eksempel treåringen en brukt Brio togbane fra besteforeldrene som vi fant på Finn.no. Her fant vi en 20 meter brukt togbane til 1000 kroner. På lekebutikken får du to meter togbane til samme pris. Det er klart dattera mi heller vil ha 20 meter brukt togbane enn 2 meter ny, sier hun.

LES OGSÅ: Leker kjøper vi uansett!

BYGGER OPP BARNAS FORVENTNINGER:  - Vi gjør oss selv, og barna, en tjeneste om vi jobber med å senke forventingene til julegavene, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea
BYGGER OPP BARNAS FORVENTNINGER: - Vi gjør oss selv, og barna, en tjeneste om vi jobber med å senke forventingene til julegavene, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea Vis mer

Bygger opp barnas forventninger

Men ikke alle gjør som Marte. Forbrukerøkonom Elin Reitan tror mange foreldre føler at de må tilfredsstille barna med kostbare gaver i julen. Det spesielle er imidlertid at det gjerne er vi foreldre som bygger opp forventingene hos barna.

– Vi gjør oss selv, og barna, en tjeneste om vi heller jobber med å senke forventingene til julegavene.  Jeg synes det er viktig å vise måtehold også i julen, og ikke la seg rive alt for mye med.

- Det er ikke riktig å blakke seg for å oppfylle barnas gaveønsker, men heller ta en prat med dem om hvilke forventinger de har til julegavene, slik at man unngå at noen blir skuffet på julaften, sier hun.

Mange kjøper på kreditt

Nordeas undersøkelse viser også at én av fire planlegger å kjøpe årets julegaver på kreditt. Spesielt mange mellom 26 og 39 år skal handle på kreditt i år.  31 prosent i denne aldersgruppen svarer at de vil bruke kredittkort, handle med kreditt i butikken eller finansiere gaven med lønnskreditt.

– Det er mange fordeler med å handle på kreditt, men det forutsetter at du har orden på økonomien. Det er lett å la seg friste til å bruke mer penger enn man egentlig har når man handler på kreditt, og det gjør nok at mange ender med å betale for gammel moro til langt ut i 2015, sier Reitan.

– Det å ty til kredittkort har nok for mange blitt nødvendig for å møte det forventningspresset man føler. Men da er det viktig å huske på at vi som oftest har større forventinger til oss selv, enn det mottakeren har til gavene.

LES OGSÅ: Marie har 2500 kroner til forbruk

IKKE BARE LEKER: - Vi ønsker også praktiske ting til barna, forteller tobarnsmamma og blogger Rebekka Fjellgaard Mæla . Foto: Privat
IKKE BARE LEKER: - Vi ønsker også praktiske ting til barna, forteller tobarnsmamma og blogger Rebekka Fjellgaard Mæla . Foto: Privat Vis mer

Ønsker seg praktiske ting

Tobarnsmamma Rebekka Fjellgaard Mæla som skriver bloggen Mer enn bare ord forteller at de i år kommer til å bruke cirka 1200 kroner på gaver til hvert av barna.

– I år har ungene fått felles lekekjøkken til lekerommet. I tillegg kjøper vi en liten ting til hver som kommer til å ligge under treet, sier hun.

Rebekka legger til at det ikke bare er leketøy som står på barnas ønskelister.

– Vi har også ønsket oss litt praktiske ting til ungene og ikke bare leker som de har så alt for mye av. Av farmor og farfar fikk de for eksempel gulv til lekerommet, slik at vi kunne gjøre ferdig det, sier hun.

TRENGER IKKE VÆRE LIKT: - Guttene leker også med hverandres gaver, forteller trebarnsmor Kristine Storli Henningsen. Foto: Privat
TRENGER IKKE VÆRE LIKT: - Guttene leker også med hverandres gaver, forteller trebarnsmor Kristine Storli Henningsen. Foto: Privat Vis mer

Trenger ikke være likt

- Vi har ikke begynt å bruke penger på julegaver til barna før nå - de har fått av så mange andre og vært for små til å etterspørre det, forteller «Antisupermamma» Kristine Storli Henningsen som er mamma til tre små gutter.  

– Etter at vi begynte å gi gaver, gir vi omtrent 500-1000 kroner per barn. Vi teller ikke penger og de får ikke likt - de får det de ønsker seg eller som vi tenker at de trenger.

- De er tre gutter som leker med det samme, så de pleier å bli glad for den andres gaver også, legger hun til.

 

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer