Funksjonshemning

- Vi klarer å være foreldre vi også!

Allerede som åtteåring begynte Lena Iren å få tanker om at det kanskje ikke ville være mulig for henne å få et vanlig familieliv.

MAMMA MED FUNKSJONSHEMNING: - Mange tror at det ikke går an å være forelder når man har en funksjonshemning og vi møter mange fordommer, forteller tobarnsmor Lena Iren Horie. FOTO: Privat
MAMMA MED FUNKSJONSHEMNING: - Mange tror at det ikke går an å være forelder når man har en funksjonshemning og vi møter mange fordommer, forteller tobarnsmor Lena Iren Horie. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Når man har en funksjonshemning møter man mange ulike fordommer. Folk tror ikke at vi kan være lykkelige, oppleve kjærlighet fra en partner eller ha et seksuelt forhold. Mange tror ikke at vi kan få barn og bli foreldre, sier Lena Iren Horie (28).

– Men vi kan vi også! Vi trenger bare litt assistanse og tilgjengelige hjelpemidler.

Tobarnsmor Lena Iren har Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC), en sjelden medfødt tilstand som ifølge Helsenorge.no rammer cirka 10-12 barn hvert år.

AMC beskriver egentlig flere tilstander hvor man er født med bøyde og stive ledd på forskjellige steder av kroppen. Hos Lena Iren innebærer det at hun har feilstillinger i skuldre, håndledd og bein, samt redusert muskelmasse og dermed redusert funksjonsevne i armer og bein.

Tilstanden er mest synlig ved at håndleddene hennes er bøyd innover og ikke kan bøyes utover, noe som begrenser bevegeligheten. Hun klarer heller ikke å gå lange distanser og må bruke rullestol til avlastning.

Trodde hun ikke kunne bli mamma

Allerede som åtteåring begynte Lena Iren å få tanker om at det kanskje ikke ville være mulig for henne å få et vanlig familieliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer