Reise med barn:

- Vi liker å ha friheten til å ta ting på sparket

I fjor sommer gjorde Marianne og Geir det mange barneforeldre drømmer om, men som kanskje mange vegrer seg for; de reiste på interrail med barna.

REISE MED BARN: Interrail øker i popularitet - også blant barnefamilier. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
REISE MED BARN: Interrail øker i popularitet - også blant barnefamilier. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi er veldig glade i å reise og har reist mye fra barna var små, men denne gangen ville vi prøve noe nytt. Vi tenkte at tog måtte være helt supert fordi vi kan hoppe av og på der vi vil, og at barna ikke trenger å sitte stille hele tiden, sier Marianne Lønning Formodalen (37).

I fjor sommer gjorde hun og ektemannen Geir (35) det mange barneforeldre drømmer om, men som kanskje mange vegrer seg for; de reiste på interrail med barna.

Tobias (9), Tuva (7) og Tiril (4) er godt reisevante og har fra før fått oppleve både Asia og Australia, noe mamma Marianne skriver om i bloggen Eventyrbarna.

Vanligvis liker familien å planlegge reisene sine godt, men denne gangen ble turen tatt litt på sparket. Interrail-billettene ble innkjøpt i slutten av mai og allerede i juli satt familien på toget fra Oslo med retning Sverige. På en måned var de innom Tyskland, Østerrike, Italia og Frankrike.

– Vi hadde en cirka plan om hvilke steder vi ville besøke, men la opp til å kunne ta ting underveis, forteller Marianne.

– Det er så deilig å kunne sitte på toget og finne ut at vi snart vil ta et stopp. Eller dersom vi leser oss fram til et koselig lite sted vi vil besøke, så kan vi bare gå av på neste stasjon og hoppe på toget seinere igjen. Det er jo litt av cluet med interrail syns vi.

LES OGSÅ: Meslingutbrudd - vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

TOK TING PÅ SPARKET: Dersom familien kom over et sted de likte seg godt, ble de gjerne noen dager ekstra. Foto: Privat
TOK TING PÅ SPARKET: Dersom familien kom over et sted de likte seg godt, ble de gjerne noen dager ekstra. Foto: Privat Vis mer

Bestilte hotell-overnattinger underveis

På enkelte togstrekninger valgte familien imidlertid å reservere plass, spesielt på hurtigtog som kun har et visst antall interrailbilletter til rimeligere priser.

De tok også noen av de lengste strekningene, blant annet fra Malmø til Berlin, om natten. Ved å ha en egen sovekupé fikk de unna noen mil mens barna sov, samtidig som de sparte litt penger på overnatting.

Togtider og oversikt over togstrekninger i Europa fant de ved hjelp av appen Railplanner.

– Vi bruker også alltid appen Tripcase når vi reiser. Her legger vi inn reiserute og overnattinger og så sender vi den til familien vår slik at de vet hvor vi er, tipser Marianne.

– Noen overnattinger bestilte vi også på forhånd. I Italia kom vi over glamping og vi booket oss inn på Waikiki Camping ved Lido de Jesolo i fire dager. Det var kjempebra! Vi sov i luksustelt som hadde innlagt vann, aircondition og gode senger. Campingen hadde også lekeplass, badebasseng og den lå rett på en kjempeflott strand.

LURT Å HA MED: Bæresele er ifølge Marianne et must når man reiser med små barn på tur. Foto: Privat
LURT Å HA MED: Bæresele er ifølge Marianne et must når man reiser med små barn på tur. Foto: Privat Vis mer

Kan tilpasse reiseruta etter barna

En fordel med å ikke bestille alt på forhånd er ifølge Marianne at det da er lettere å legge opp reiseruta etter barna. Dersom de er slitne og lei av å reise en dag, kan dere lett ta en dag ekstra der dere er.

Selv om familien reiste midt i juli, hadde de aldri store problemer med å finne seg overnatting.

– Vi er ikke så kravstore, så vi fant alltid noe. Hadde vi booket på forhånd ville det blitt billigere, men samtidig vil vi jo ha friheten til å ta ting på sparket. Vi bruker ofte Booking.com og Airbnb som vi sjekker et par dager før vi skal til nytt sted og booker oss inn da.

– I Milano booket vi oss inn på et koselig hotell, men det viste seg å være dobbelbooket så der fikk vi ikke bli. Da satte vi oss på gata oppå sekkene, søkte opp nærmeste og billigste hotell og i løpet av 10 minutter var vi innenfor dørene på et nytt sted. Da fikk vi en helt grei leilighet på et hostell med en flott veranda. Det løser seg alltid så lenge man ikke er så kravstor!

Et høydepunkt på turen var en planlagt overraskelse for ni år gamle Tobias. I Paris hadde foreldrene nemlig avtalt et møte med bestekompisen.

– Tobias har vært veldig opptatt av Paris, Eiffeltårnet og Triumfbuen og gledet seg veldig til dette. Øyeblikket da han plutselig så bestekompisen glemmer vi ikke, forteller Marianne.

LES OGSÅ: Drømmer du om å flytte til Spania med barn?

Mindre stressende enn andre reisemåter

Mange barneforeldre vil nok tenke at en interrail med barn lett kan bli bare stress og lite avslapning. For å unngå stress mener Marianne at det er viktig å ha en positiv innstilling og alltid være klar for å ta ting som de kommer. Selve togreisen mener hun er mindre stressende enn andre reisemåter.

– På tog kan jo barna fint gå rundt, slik at de slipper å sitte stille hele tiden. De får venner og flotte opplevelser. Det som også er fordelen med å ta tog istedenfor fly er at du ikke trenger å møte opp lang tid i forveien. Møt på stasjonen ti minutter før avgang så slipper barna venting i timevis.

– Mange mener det ikke er noe vits i å ta med barn på lange reiser når de er små, fordi de ikke kommer til å huske noe fra det. Men vi er ikke enige i det, det er gull verdt med den kvalitetstiden vi får når vi er sammen på turer og alle opplevelser vi deler. Selv om ikke ungene husker de turene fra de var små, så har de det veldig bra når vi er på tur. De elsker å være sammen med mamma og pappa hele tiden og slapper godt av sammen med oss.

LES OGSÅ: Dette vil barn EGENTLIG gjøre i ferien sin

Interrail øker i popularitet

Stein Erik Jensen, fagsjef billettering hos Entur, billettselskapet til NSB, forteller at salget av interrailbilletter til norske kunder faktisk har økt de siste årene.

Fortsatt er det flest ungdom som reiser på interrail (51 prosent av solgte billetter i fjor), men de ser en økning i salget både til barnefamilier og til seniorer.

– Familietilbudet med at to barn under 12 år får reise gratis per voksen som ble innført for noen år siden, har fått mange flere til velge familieferie på skinner. Antall barn viser en økning fra 2016 til 2017 på 20 prosent, forteller han.

– Vi ser en tendens til at stadig flere også velger å reise på 1. klasse Interrail, etter at prisene på dette tilbudet ble satt ned i fjor. 17 prosent av de norske kundene velger nå å reise med en høyere komfort, legger han til.

UNDERHOLDNING: Selv om det er mye spennende å se ut vinduet, kan det på de lengste strekningene være greit å slappe av med en film. Foto: Privat
UNDERHOLDNING: Selv om det er mye spennende å se ut vinduet, kan det på de lengste strekningene være greit å slappe av med en film. Foto: Privat Vis mer

Mariannes beste tips til deg som vil ta med små barn på interrail:

Ta med så lite som mulig – Ha minst mulig kolli slik at du har hendene frie til ungene og ikke så mye å passe på. Jo mindre bagasje, jo mindre stress!

Pakk alt på faste plasser – Mye av forberedelsen er å pakke lite og smart, samt praktisk. Legg ting på faste plasser og det du bruker mest lett tilgjengelig. Når du vet hvor alt er, blir det ikke så mye leting for å finne det du trenger.

Ta med sarong – Saronger er et must på tur og noe vi alltid har med oss. Vi ligger på dem på stranda, bruker dem som håndklær, har dem rundt oss, bruker dem som piknikteppe, solskjerming og som teppe hvis det blir kaldt. De kan brukes til alt og tar veldig liten plass.

Tilpass turen etter barna – Hvis dere ikke er så reisevant er det lurt å legge opp en rute med korte togstrekninger og kanskje ikke forflytte dere for ofte. Prat med barna om turen på forhånd og forbered dem på hva de skal. La gjerne barna være med å bestemme reiseruten.

Ta med underholdning til barna – Vi hadde med reisespill, lydbøker, bøker og iPad. På de turene som tok noen timer var det godt å kunne dra fram en iPad med en film, men ellers var det mye spennende å se ut vinduet. Barna hadde også med seg dagbøker som de skrev og tegnet i. For hvert nytt sted lagde de to største en side hvor de skrev litt faktaopplysninger, limte inn flagg og fant fram til hovedstaden i landet.

– Det er fint å lese barnas perspektiv fra turen, da de lærer jo også mye av dette. Dagbøkene er derfor veldig gøy å ha i etterkant.

Ta med bæresele – Vi reiser aldri uten, om det så er skogtur, fjelltur, backpacking eller interrail. Den tar ingen plass og det er lett å slenge en liten kropp på ryggen for en powernap eller for å avlaste slitne bein. Vi har båret barna på ryggen fra nyfødt til 4-5 år i sele eller sjal.

Hopp i det! – Mange er skeptiske til å ta med barn til storbyer, men det er så mye morsomt å gjøre, fine parker og lekeplasser. Det finnes også mange koselige småsteder du kan stoppe på. Neste gang vurderer vi å fly en strekning, enten på vei ned eller hjem. Selvfølgelig er det jo noen ganger det er stress, barn som slår seg vrange eller ting som ikke går helt etter planen, men da blir det stort sett en god historie å se tilbake på!

LES OGSÅ: Alenemor Gunn Iren dro jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer