– Vi med hengepupper og hybelkaniner har også livets rett

Helenes (ekte) univers: Rotete kjøkkenbenker og barnas "kunstprosjekter". Foto: PRIVAT
Helenes (ekte) univers: Rotete kjøkkenbenker og barnas "kunstprosjekter". Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helene går til kamp mot cupcakes og stylisthjem med dundrende ærlig blogg. For ærlig? 

«Jeg dedikerer min blogg til alle de kvinner med et A4 liv uten perfekte barn, perfekt mann eller perfekt hjem, men som genuint elsker livet sitt i kaos til tross for at drømmeprinsen sitter ved siden av deg og klør seg på pungen når han kunne klødd på deg...» Slik begynner bloggen til firebarnsmor og hjemmesykepleier Helene Spro (39) i Sarpsborg. 

Bloggen hennes Monstersnupp er egentlig bare et resultat av en litt for lang svangerskapspermisjon, skal vi tro skaperen. Hun begynte for et år siden å skrive om hverdagslivet sitt i en alt annet enn rosa tone. 

– Du har et valg her i livet: Du kan enten le eller gråte av det. Jeg velger å le. Jeg synes det var veldig mange flotte hjem og flotte damer i denne bloggverdenen, høy silikonfaktor og kvadratmeterpris for å si det sånn. Men så synes jeg at vi med hengepupper og bilringer som bor i trange leiligheter også har livets rett. «I dag har jeg svidd middag og dette er hybelkaninene mine, liksom», sier Helene og ler.  

LES OGSÅ: Småbarnsfar: Jeg hatet barn!

Perfect my ass!!!

Hun kan ikke vente til at huset er blitt ryddig før hun tar et bilde av ungene, for da ville det gått vinter og vår. 

– De fleste har det sånn. Alle opplever stress og mas i hverdagen. Det må være lov å si det høyt. Det må være lov å si at man er dritt lei innimellom, det er sunt, mener Helene. 

– Det ER da virkelig ikke mulig for et normalt menneske uten en bøtte ritalin og en kilo amfetamin å prestere alt det glossy som enkelte mødre presterer å vise frem i sosiale media, skriver Helene på bloggen sin.

HELENES FLOTTE, NYE KJØKKEN: ...slik ser det ut fra kl.2300 til kl.0645
HELENES FLOTTE, NYE KJØKKEN: ...slik ser det ut fra kl.2300 til kl.0645 Vis mer

KITCHEN FOR REAL: Slik ser det flotte kjøkkenet ut fra kl.0645 til kl.2300
KITCHEN FOR REAL: Slik ser det flotte kjøkkenet ut fra kl.0645 til kl.2300 Vis mer

Helene la ut et før og etter bilde av kjøkkenet på bloggen sin en dag og stilte spørsmålet: Hvilket bildet ville DU lagt ut på face?

– Det er de perfekte små øyeblikkene vi deler, mens det livet vi egentlig lever blir usynlig for de rundt oss. De perfekte mødrene med perfekte cupcakes, de må være utrolig organiserte. Vi jobber i skift. Vi har ikke tid til å lage rosa muffins. Jeg har prøvd, og det går ikke. Foreldre er forskjellige, påpeker hun.

– Vil du anbefale å skrive såpass ærlig som du gjør?

– Folk må gjøre som de vil, dette er sånn jeg er. Når vi er på facebook og blogger og sånn, er det jo for å få oppmerksomhet og bekreftelse. Alt annet er løgn! Man fremmer det man liker og er stolte av.  

LES OGSÅ: Til alle slitne småbarnsmødre 

– Dere har ringt feil - fotballfrue bor i Vestfold!

På blogginnlegget «Perfekt my ass!!!» fikk hun over 45.000 likes på facebook og lokalavisa ringte til og med. 

– De lurte på om jeg ville kommentere blogginnlegget «Perfekt my ass» og jeg sa at de nok hadde ringt feil, for fotballfrue bor i Vestfold, ikke Østfold, sier hun og ler godt. 

Blogginnlegget handler om mødre som legger ut bilder av nykjemmede barn på facebook før klokka sju om morgenen. 

«Omtrent 07.30, med litt flaks, er de fleste i bilen, tenåringen skal til skolen og de små prinsessene skal i barnehagen, tenåringen sleper beina etter seg som om han har fått en overdose epidural, jentene derimot spreller som fisk på land og før vi er innafor døra i barnehagen ser det ikke ut som de har gredd håret i det hele tatt.....I ÅR !»

LES OGSÅ: Drømmehagen: Psykedelisk og halvpornografisk

Ikke redd for å dele for mye

Helene har en sønn på 14, to døtre på fire og fem og en sønn på et år. Hun og mannen jobber skift og prøver så godt de kan å sjonglere med fire barn, et hus og to forskjellige jobb i døgnets 24 timer. 

– Du er ikke redd for at du deler for mye? Hva om ettåringen leser om at han bæsjet i badevannet da han var liten når han blir eldre og finner ut at du har delt det på internett? 

– Jeg er ikke så veldig utsatt, tror jeg. I noen av de andre bloggene jeg har lest føler jeg at jeg har sett mer enn gynekologene på Volvat. Alle unger bæsjer på seg, til og med dronningen går på do. 

Man kan også stille spørsmålet den andre veien. Hva synes de stivpynta ungene som må stå med bunader og gud veit hva og posere i flere timer. Det er ikke sikkert de synes det er spesielt moro. 

– Hvis Christian leser bloggen min, når han er 18 år, har jeg tjent nok penger til å kompensere for det, hehe. 

LES OGSÅ: Facebook-fella du ikke vil gå i

Populære innlegg 

Helene forteller at hver gang leserstatistikken bikker over 20.000 og 30.000 er det som regel på de mest satiriske og ironiske innleggene med mye humor. Men hun skriver også om nære og varme øyeblikk mellom seg og barna. 

– Hvis du leser innlegget «Drept julestjerna mi?» handler om at vi er litt laidback her i huset. Jeg hadde tatt jentene i å maltraktere julestjerna vår i romjula og hadde egentlig tenkt til å si ifra at det ikke var greit, men så overhørte døtrene mine mens de lekte med julestjerna og fortalte at de måtte drepe dragen for å hjelpe prinsessa og da synes jeg det var greit, forteller Helene.

Fly on the wings of love 

Et annet innlegg handler om hvor kunstneriske barna er. 

– MAMMA !! JEG ER KUNSTIG !! ropte barna fra kjelleren, og det er ofte svært illevarslende når en av ungene roper på denne måten, forteller Helene.

Der sto de, to kunstnere klare med sin aller første uplanlagte utstilling av sin egen installasjon.

EN FIREÅRINGS KUNSTVERK: Den første installasjonen.
EN FIREÅRINGS KUNSTVERK: Den første installasjonen. Vis mer

– Noe får meg til å ville kalle installasjonen"fly on the wings of love", men det har visst ingenting med slike metaforer å gjøre, det handler om å oppdage at mamma har en hel pakke med foréde, lodne klistremerker som er kjempestygge, men med nok lim til at de kan klistres over alt, og for en fire-åring er den oppdagelsen faktisk langt viktigere enn oppdagelsen av noe annet av historisk verdi!

– Tenk at jeg har slike kunsteriske spirer som trosser frykt for konsekvens eller å bli misforstått bare for å kunne utrykke seg og forske litt på verden, avslutter Helene stolt.

LES OGSÅ: 9 mødre du bør følge på Instagram

Etterlyser mer raushet i sosiale medier  

Utslitte mødre, hylende unger og misslykka muffins er den nye trenden på sosiale medier og blogger. Og antall likes snakker sitt tydelige språk - dette liker vi å lese! 

Hans-Petter Nygård-Hansen er ekspert på sosiale medier og senior rådgiver ved kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese. Han ønsker seg litt mer raushet i sosiale medier.  

– Det er både positive og negative sider ved denne trenden. På den ene siden vil jeg ikke si at jeg har lyst til å bare se bilder av sure foreldre og barn, eller lese om familier som går i oppløsning og far som har mistet jobben, eller mor som har stukket av fra både barn og ektemann. Jeg synes faktisk det er for få som skriver noe positivt om dagen. 

Han mener både facebook og twitter har blitt overrøst av mye eder og galle i den siste tiden. 

– Instagram er på mange måter det eneste (selv om det finnes hat-konti her også) sosiale nettverket hvor det er det positive som deles. #Feelgood hvis du vil. Samtidig er delingen av egen vellykkethet selvfølgelig med på å bygge opp misunnelse og ikke minst kjøpepress. «Alt» var mye enklere før når det bare fantes to forskjellige «olabukser» eller en type «dunjakke» som var inn. Sånn er det ikke lenger, og det må vi forholde oss til. 

Hans-Petter Nygård-Hansen: – Vær den samme offline som online!
Hans-Petter Nygård-Hansen: – Vær den samme offline som online! Vis mer

Vær den samme online som offline! 

Nygård-Hansen er ekstremt mye i sosiale medier selv, og sier han er nøye på å opptre i sosiale medier som han gjør i «virkeligheten».

– Hans-Petter online er lik Hans-Petter offline. For unge er det selvsagt ikke alltid like enkelt for de blir dømt på bakgrunn av hva de oppnår - og i dag ligger det mye prestisje i å oppnå mange likes eller unike besøkende hvis de har en egen blogg. 

Han synes det er viktig å beholde varmen og humoren på sosiale medier og blogger, slik som den herlig, ærlige «monstersnupp». 

– ALLE må gå i seg selv og være bevisst på sin egen rolle, sitt eget språk, takt og tone. Jeg håper i alle fall på færre #Rasshøl og flere #Rause i 2014.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer