Skilsmisse

- Vi ser ofte at foreldrene tar beslutninger uten barna

Barna blir i alt for liten grad involvert når foreldrene bestemmer samvær, mener ekspert.

SKILSMISSE: Når barnet ikke vil til mamma eller pappa.  Foto: NTB scanpix
SKILSMISSE: Når barnet ikke vil til mamma eller pappa. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skilsmisse er tøft i seg selv. Faktisk kan det være en av de største livsskrisene et menneske kan oppleve.

Men hva om dere i tillegg har barn som finner denne prosessen ekstremt vanskelig? Noen foreldre kan oppleve at barna ikke vil til enten mamma eller pappa når det er tid for bytte av hjem. 

Grete Gravaas er par- familie og samtaleterapeut. Hun forteller at når mor og far går fra hverandre, er det som oftest en stor følelsesmessig belastning for hele familien. 

- Barna er glade i begge foreldrene sine og er emosjonelt tilknyttet dem begge, derfor kan de være redde for å miste det trygge tilknytningsbåndet, sier hun til KK.no. 

Hun mener det derfor er veldig viktig å trygge barna på at begge foreldrene alltid vil være der for dem når de trenger det. 

- Det største kommunikasjonshinderet i nære relasjoner er sterke følelser. I en slik krise, som en skilsmisse faktisk er, er det ofte nettopp sterke følelser i sving. Derfor kan det være nyttig for foreldrene å søke hjelp utenfra. 

LES OGSÅ: Dette er den alderen der flest kvinner skiller seg 

Dersom foreldrene får hjelp til å bearbeide følelsene rundt bruddet kan de forhindre at den følelsesmessige temperaturen blir for høy, slik at de unngår å skape ytterligere utrygghet hos barna, mener terapeuten. 

- Dersom de opplever at foreldrene respekterer hverandre er det lettere for dem å akseptere bruddet. Det at foreldrene har en så god relasjon som mulig vil være til hjelp for barna både på kort og lang sikt.  

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser? 

- Barna blir for lite hørt 

I noen tilfeller kan foreldrene slite med at barna ikke vil skilles fra mor eller far. Når barna skal bytte hjem mellom foreldrene kan dette by på utfordringer. Familieterapeut Øivind Aschjem tror dette kan skyldes at barna i alt for liten grad blir hørt under en skilsmisse. 

- Jeg synes barna blir for lite involvert. For eksempel om avtaler om samvær. Vi ser ofte at foreldrene tar beslutninger uten barna, mener han. 

Barna kan være usikre på om de skal hjem til mamma eller pappa, og de kan bli redde for å såre en av de. 

- Barn er vant til å ha begge hjemme hos seg hele tiden. Derfor kan de føle på at det er vanskelig å forlate den ene forelderen og la den være igjen med sorgen sin. De ser kanskje at den ene er svært lei seg og vil være med dem, tror familieterapeuten. 

Ekspertene råder deg til å ikke la konfliktene deres gå ut over barna under samlivsbruddet.
Ekspertene råder deg til å ikke la konfliktene deres gå ut over barna under samlivsbruddet. Vis mer

Aschjem trekker frem at noen familievernskontorer er flinke på dette feltet, og tar høyde for at alle barn skal høres. Dette inkluderer for eksempel samtaler med barna uten at foreldrene er til stede, og høre hva barna trenger og ønsker. 

- Det fører til mindre grad av konflikt, sier han. 

Aschjem mener det er viktig at foreldrene setter konfliktene sine til side når det er snakk om barna. Han trekker frem at barn er flinke til å lese sine egne foreldre. 

- Barn ser hva foreldre føler, og de vil kanskje prøve å skape en balanse i den nye situasjonen. Ikke la konfliktene smitte over på forholdet til barna. Jo mer vi lar barna fortelle hva de har behov for, jo større er sjansen for at foreldrene kan skape en god ordning. 

LES OGSÅ: Slik er hverdagen med en liten attpåklatt 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer