- Vi sluttet å prate sammen

Kristine og samboeren hennes gikk i småbarnsfella. Hvordan unngå det samme?

- Plutselig snakket vi ikke sammen lengre. Foto: Colourbox. Personene på illustrasjonsbilde har ingen tilknytning til historien.
- Plutselig snakket vi ikke sammen lengre. Foto: Colourbox. Personene på illustrasjonsbilde har ingen tilknytning til historien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

31 år gammel opplevde «Kristine» at hun plutselig ble alenemor for sine to døtre på 3,5 og 2 år. – Illusjonen min om den perfekte familien brast, og jeg føler jeg har sviktet barna, forteller hun.

Bleieskift, våkenetter, gretne barn og to slitne foreldre. Mange vil nok kjenne seg igjen i Kristines beskrivelse av hvordan hun og samboeren opplevde hverdagen som nybakte foreldre.

De to hadde vært sammen i et par år, da de bestemte seg for å bli foreldre og barna kom tett. 19 måneder etter at den eldste datteren ble født, fikk de nummer to. Gleden over barna var stor og kjærligheten blomstret.

Mannen valgte å gå

Like før jul i fjor, noen få dager etter at deres eldste datter fylte tre år, kom samboeren hjem og sa at han ikke lenger ønsket å fortsette forholdet. For Kristine kom dette som et sjokk, da hun hadde trodd de ville komme seg gjennom problemene.

– Jeg var på en måte overbevist om at dette ville forandre seg så snart barna ble litt større, sier hun.

Kristine var innstilt på å fortsette forholdet med hensyn til ungene, men for samboeren var det allerede gått så langt at han mente det ikke var noe å jobbe med.

– Jeg trodde han var lykkelig fordi han gjorde det han ville; være med venner, drive med hobbyen sin og trene. Jeg på min side gjorde akkurat det samme, så han skal ikke klandres alene for de prioriteringene som ble gjort. Det jeg klandrer ham for, er at han ikke sa ifra med en gang han begynte å tvile på forholdet, sier hun. 

- Vi sluttet å prate sammen

Prioriterte ikke å være kjærester

I etterkant sier Kristine at det er vanskelig å peke på når ting egentlig begynte å gå galt mellom henne og samboeren.

– Hverdagen innhentet oss og vi fikk ikke lenger tid til å være kjærester. Det vil si, vi tok oss ikke tid. Vi valgte feil, sier hun.

– Dagene ble fylt av gjøremål, og det å skulle prioritere hverandre etter barnas leggetid ble rett og slett ikke gjort. De timene vi så noe til hverandre var mens barna var våkne og da var det fort kun beskjeder og lite voksenprat oss imellom.

LES OGSÅ: Når mor og far er uenige

Ser feilene i ettertid

Kristine sier hun fortsatt er usikker på om samboerens følelser for henne var borte, eller om de bare var midlertidig forsvunnet i hverdagskaoset.

– Småbarnsperioden er hektisk og i blant var det veldig lett å glemme hva som gjorde at vi falt for hverandre. At vi var mer enn bare en mamma og en pappa. Jeg tror det er her de fleste feiler i et forhold, men det er først nå i ettertid jeg klarer se hva vi gjorde feil, sier hun.

Fokuserer på barna

Selv om det er sårede følelser og uenigheter dem imellom, er Kristine fast bestemt på at bruddet ikke skal påvirke barna. Hun og samboeren har en god tone og han stiller opp når hun trenger hjelp utover hans faste helger.

– Vi prøver å delta på ting sammen og spiser middag sammen en gang iblant slik at barna fortsatt skal få oppleve å være sammen med mamma og pappa samtidig. Foreløpig går dette veldig fint og jeg håper vi klarer å holde dette gode samarbeidet, sier hun. 

ØNSKET Å FORTSETTE FORHOLDET: "Kristine" ville kjempe videre for barnas skyld. Foto: Colourbox
ØNSKET Å FORTSETTE FORHOLDET: "Kristine" ville kjempe videre for barnas skyld. Foto: Colourbox Vis mer

Vanskelig overgang

Vi hører stadig hvor viktig det er å ta vare på kjærligheten etter at man har fått barn. Allikevel synes det som om stadig flere samlivsbrudd oppstår mens barna fortsatt er små. Stemmer det og hvorfor skjer det?

Familieterapeut Susanne Blichfeldt ved familievernkontoret Gjøvik/Fagernes bekrefter at mange foreldre tar valget om å bryte mens de har små barn.

– Jeg har ingen statistikk å vise til, men har en klar oppfatning av at det skjer fordi arbeidsbelastningen til småbarnsfamilier blir så stor, sier hun. Blichfeldt nevner at en av de tingene som kan være utfordrende for mange, er overgangen fra å være enslig til å bli et ungt par, til igjen å bli foreldre.

– Mange kan være litt uforberedt på hva det vil bety å måtte ta et steg tilbake å la barnas behov komme først. Fra å være en som får alle sine egne behov tilfredsstilt, skal man nå la barna sine gå foran, sier hun.

LES OGSÅ: Samlivsbrudd: Slik hjelper dere barna

Forebygge gjennom samtaler

Blichfeldt sier at det ikke finnes noen enkle løsninger på hvordan man skal forhindre samlivsbrudd i slike krevende faser av livet. Hun mener det er viktig at man forebygger konflikter ved at man på forhånd snakker sammen om hvordan man vil oppdra barna, hvilke tradisjoner man vil ta med seg og så videre.

– Mange tar ikke innover seg at man må snakke sammen. Som par må man sette av tid til å drøfte hvordan man skal forebygge at man havner i denne «fella». Det er eneste måten man kan løse konflikter på. Et godt sexliv er ikke nok, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer