– Vi synes barna skal få leke med det de vil, uten at noen legger føringer for hvorvidt en leke passer best til gutter eller jenter

Her er julegavene du kan gi til både jenter og gutter. 

JULEGAVENE TIL ALLE: Her er julegavene som er like populære både hos gutter og jenter. Foto: NTB Scanpix
JULEGAVENE TIL ALLE: Her er julegavene som er like populære både hos gutter og jenter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle vet at gutter kan leke med rosa leker og at jenter kan leke med blå. Med når stadig flere leketøy markedsføres mot ett bestemt kjønn, finnes det egentlig leker som både gutter og jenter gjerne vil ha?

Hege Arnesen, daglig leder og gründer av Sprell, forteller at det er spesielt mange av de gamle «klassiske» lekene som ønskes av begge kjønn.

– Forskjellen mellom gutte- og jenteleker markeres gjerne med rosa og lyseblå. Det var ikke noe man gjorde før på midten av 70-tallet. Så alle de tradisjonelle trelekene, som jo har opprinnelse før det, er stort sett unisex i den forstand at de ikke er rosa eller lyseblå, sier hun.

Blir stadig mer inndelt i gutte- og jenteleker

Ifølge Arnesen har trenden med gutteleker og jenteleker blitt veldig forsterket de siste 5-10 årene, egentlig helt stikk i strid med hva man skulle tro.

– I Norge er jo likestilling et viktig tema og også at gutter og jenter skal kunne leke med hverandres leker. Men, lekene lages jo ikke av norske produsenter og designere, så utlandet bestemmer de fleste trendene her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer