Trillinger:

- Vi tenker at de ga Leah Emilie livet, og at hun nå lever for dem

Da Marte og Nils-Petter ventet trillinger, visste de at sjansene var små for at alle tre ville overleve.

TRILLINGER: Marte fødte tre barn, to av dem var siamesiske tvillinger og alvorlig syke. FOTO: Privat
TRILLINGER: Marte fødte tre barn, to av dem var siamesiske tvillinger og alvorlig syke. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De har kjent hverandre nesten hele livet. Marte Aunhaug Knaplund (24) og forloveden, Nils-Petter Rogneslien (24) gikk i samme barnehage, på samme barneskole og samme ungdomsskole.

Og som de fleste par, hadde de et stort ønske om å få barn. Men veien mot foreldredrømmen skulle vise seg å bli vanskelig. Etter flere ufrivillige aborter, turte de ikke å ha for høye forventninger, da de møtte opp på tidlig ultralyd.

– Vi var veldig spente og nervøse, og håpet virkelig at det skulle være liv i magen og at alt så bra ut, sier Marte.

Legen som foretok ultralydundersøkelsen ble stille et øyeblikk, før hun så på paret: «Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal si dette, men jeg ser tre! Det er tre der inne!»

– Vår første reaksjon var å spørre om alle levde, noe hun bekreftet at de gjorde. Men det var selvfølgelig et men … Etter hvert som hun fortsatte med undersøkelsen, fortalte hun at det så ut til at to av fostrene hadde vokst sammen. Hun kunne ikke bekrefte dette, og ba oss komme tilbake et par uker senere.

Disse to ukene ble lange, og paret hadde mange tanker om hvordan svangerskapet kom til å utvikle seg, og hva som kom til å skje videre. Etter hvert fikk de bekreftet at mistanken stemte: To av fostrene hadde vokst sammen – de var siamesiske tvillinger.

Les også: Jeg har to barn i himmelen

Kunne velge mellom abort eller å la «naturen gå sin gang»

Paret ble fortalt at tilstanden til fostrene ikke så bra ut, men de kunne ikke si noe med sikkerhet. De fikk tre alternativer: Abort av alle tre, reduksjon der de to sammenvokste fostrene ble tatt bort, eller å vente og «la naturen gå sin gang».

– For oss var ikke abort et alternativ, da ønsket om barn var så sterkt, og vi visste at det var et friskt foster der inne. Vi syntes det var best å la «naturen gå sin gang», og håpet på det beste for de sammenvokste tvillingene.

Det ble et langt svangerskap med mange opp- og nedturer. Det var stor fare for at ett eller flere fostre ville dø under svangerskapet.

– Heldigvis klarte alle å holde seg i live, og noenlunde stabile frem til forløsning. Jeg ble nøye fulgt opp av dyktige leger.

Les også: Slik er hverdagen med trillinger: - Det første året var heftig!

Alle tre var i live, men gleden var kortvarig

Dagen forløsningen skulle skje, var 2. januar 2017. Keisersnittet var nøye planlagt, og et stort legeteam var på plass.

– Jeg gruet meg veldig mye, og var spent på om alle tre ville være i live etter fødselen. Heldigvis var de det, og de kom til verden med et skrik. Den lettelsen som skylte igjennom kroppen min da, kan ikke beskrives, til tross for at vi visste at to av fostrene var veldig syke. De var i live, alle tre! Det var det viktigste der og da.

FIKK ET DØGN SAMMEN: Familien fikk være fem i et døgn, før Celine Helen og Liv Ingrid døde på brystet til Marte. FOTO: Privat
FIKK ET DØGN SAMMEN: Familien fikk være fem i et døgn, før Celine Helen og Liv Ingrid døde på brystet til Marte. FOTO: Privat Vis mer

Celine Helen og Liv Ingrid, de to siamesiske tvillingene, var alvorlig syke, slik de nybakte foreldrene hadde blitt fortalt på forhånd. Familien, som plutselig hadde blitt til fem, ble flyttet direkte over til nyfødtintensiv-avdelingen.

– På avdelingen ble det arrangert nøddåp av alle tre barna, og noen av våre nærmeste fikk se alle jentene våre. Vi var med dem hele tiden, og fikk et døgn med dem. Det er et døgn vi aldri vil glemme. Vi visste ikke hvor lang tid vi hadde med dem, derfor nøt vi hvert eneste sekund vi var en familie på fem.

De ansatte på sykehuset gjorde alt de kunne for å tilrettelegge for familien i den ekstremt vanskelige situasjonen, noe paret er utrolig takknemlige for. Leah Emilie var stabil etter fødsel, og til tross for at hun ble født tidlig, under uvanlige omstendigheter, har hun ikke tatt skade av det.

– Jentene døde på brystet mitt, ved siden av søsteren sin. Tiden etter at de døde, har vært tøff. Vi hadde ett barn på nyfødtintensiv som vi skulle ta hånd om, samtidig som vi skulle planlegge begravelse for Liv Ingrid og Celine Helen. Det var ekstremt tungt å skulle balansere glede og sorg.

– Det er et mirakel at alle tre levde så lenge i magen

Marte forklarer at de hele tiden har vært åpne om situasjonen, noe som har hjulpet dem mye. Leah Emilie holdt motet deres oppe – hun skulle heldigvis få bli med dem hjem.

– Det er et mirakel at alle tre levde så lenge i magen, frem til uke 29+4, og at Leah Emilie er i live. Det er absolutt ingen selvfølge at hun er her hos oss. Liv og Celine var syke, men sterke. Vi tenker at de ga Leah Emilie livet, og at hun nå lever for dem.

Det er snart et år siden Marte og Nils-Petter mistet de siamesiske tvillingene. Det er fortsatt tungt, men de prøver å se fremover. De vet at de tok den riktige beslutningen, ved ikke å ta abort.

– Hadde vi tatt abort, hadde vi ikke hatt noen. Vi føler oss så utrolig velsignet som har Leah Emilie hos oss i dag, og at vi fikk det døgnet med søstrene hennes. Det er noe vi aldri vil glemme – det sitter dypt inne i hjertet. Det har vært det verste vi noensinne har opplevd, men også det beste, fordi vi har fått oppleve å bli foreldre til tre nydelige jenter.

Paret prøvde å forevige minner under svangerskapet, og kose seg med den voksende magen, selv om alt var kaos.

– Da barna ble født, sørget vi for å ta bilder, avtrykk, og gi dem kosekluter. I den lille kisten deres la vi ved ting som betydde noe. Vi var så glad i dem alle tre, og kjempet for dem med nebb og klør!

Les også: Mistet tvillinger, fikk trillinger

– Det finnes alltid håp, selv om det ser mørkt ut

ET MIRAKEL: Mot alle odds klarte alle jentene å holde seg i live i magen lenge nok. Det var ingen selvfølge at Leah Emilie skulle være frisk. FOTO: Privat
ET MIRAKEL: Mot alle odds klarte alle jentene å holde seg i live i magen lenge nok. Det var ingen selvfølge at Leah Emilie skulle være frisk. FOTO: Privat Vis mer

Historien til Marte og Nils-Petter skapte mye oppmerksomhet i nærmiljøet, og mange ønsket å støtte dem. Paret tok imot pengegaver som de satte inn på et minnefond for Liv Ingrid og Celine Helen.

– Vi valgte å gi pengene videre til forskning på hjertesyke barn, da Celine Helen hadde en alvorlig hjertefeil. Vi ga også en sum til nyfødtintensiv-avdelingen, for pasienter, pårørende og ansatte.

Paret håper at deres historie kan gi håp til par som går igjennom lignende situasjoner.

– Vi ønsker å gi håp til de som går igjennom et svangerskap hvor prognosene er dårlige. Om noen er eller har vært i samme situasjon, ønsker vi gjerne kontakt. Det finnes alltid håp, selv om det ser mørkt ut. Vi trodde lenge at vi ikke skulle få med noen levende barn hjem, men heldigvis opplevde vi et mirakel!

Les også: Å ​miste et barn er en ensom sorg​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer