– Vi er nok ikke en typisk A4-familie. Vi liker å være impulsive og er ikke redde for å prøve noe nytt, sier Rune Moi (50).
Sammen med ektefellen Mai-Liss (42) og barna deres Alida (14) og Domenic (9), har han valgt en boform som nok er et godt stykke utenfor normalen for barnefamilier flest.
For nesten ett år siden valgte familien nemlig å flytte fra en større enebolig til fritidsbåt. Med seg på lasset hadde de også de to hundene sine, Kira (9) og Macho (7).
– Det var faktisk datteren vår som plutselig foreslo at vi skulle flytte inn i båt. Hun syntes det var så gøy å være på sjøen og lurte på hvorfor vi ikke bare kunne kjøpe en stor båt og flytte inn i den.
– Vi tente på idéen og da gikk det veldig fort. Fire uker senere hadde vi kjøpt oss ny båt og flyttet inn i den, forteller Rune med en liten latter.

Bianca og Espen selger huset og flytter til 53 kvm - med hund og barn
Finner på mer sammen
Men det er ikke en direkte liten båt vi snakker om. Familien bor i en Storebro 500, som er en 50 fots motorbåt med flybridge, det vil si et lite dekk med styreposisjon på taket av styrehuset.
Innvendig er fritidsbåten på størrelse med en liten leilighet, da paret anslår at de kan boltre seg på rundt 70-80 kvadrat. Arealet er fordelt på tre kabiner, tre bad, en stor bysse og en salong. De har også et eget lite rom med vaskemaskin og tørketrommel.
Men selv om båten er forholdsvis romslig, var det å flytte til båt litt av en omstilling for familien som tidligere hadde bodd i en enebolig på over 200 kvadrat. Ifølge Mai-Liss har det imidlertid vist seg å gå over all forventning.
– Vi er mye tettere sammen her enn vi er i et hus, noe som også fører til at vi finner på mer sammen. Det er noe av det ungene elsker aller mest og de har ikke lyst til å flytte på land igjen. I båten må vi også samarbeide om ting som man ikke må når man bor på land, barna hjelper oss for eksempel med alt fra å kjøre båten til å legge til land, sier hun.

Ligger fortøyd ved huset sitt
Mens sommeren har blitt tilbragt på mange idylliske steder langs svenskekysten, i Telemarkskanalen og Danmark, er planen for resten av skoleåret å holde seg innenfor skolekretsen.
I fjor vinter lå de fortøyd i Tønsberg, men i år kommer de til å ligge like ved et lite hus som de eier på Nøtterøy.
Huset brukes for øyeblikket mest til lagring, i påvente av at de skal få tillatelse fra kommunen til et påbygg.
– Båten ligger slik at barna kan bruke det samme busstoppet til skole og fritidsaktiviteter, som om vi hadde bodd i huset. Det hender at Alida bruker huset i helger når hun har venninner på besøk, men ellers bruker vi det stort sett bare til å vaske klær. Selv om vi har vaskemaskin i båten, synes vi det er enklere i huset fordi vi har bedre plass til å henge opp tøy, forklarer Rune.
– I fjor vinter frøys båten inne, slik at vi ikke fikk kjørt med den på mange måneder. I år ønsker vi å kunne reise mer med den i helgene, det blir på en måte vår form for hyttetur.

Paula bor på 13 kvm, uten strøm og innlagt vann
Godt og varmt på vinterstid
Båten ligger koblet på strøm og er godt isolert, slik at de fint kan sitte i t-skjorte selv på vinterstid. Den har også et akterdekk med kalesje, hvor de har god plass til terrassemøbler. Med varmeovn kan også dette området brukes hele året.
– Nyttårsaften spiste vi middagen på akterdekket, selv om det var ti minusgrader ute, forteller Mai-Liss.
– Det var så koselig å feire jul her. Vi hadde juletre og masse pynt, samt lys langs rekka på utsiden av båten. Jeg gleder meg allerede til å feire jul her igjen, da det blir en helt spesiell, lun og koselig stemning.
At barna ikke har lyst til å flytte på land igjen, er ikke så rart med tanke på hvor fine «soverommene» deres er. Ungdomsskole-jenta Alida har en stor lugar med plass til dobbeltseng og et eget sminkebord. Lugaren har sågar både bad og takvindu.
Domenics rom er noe mindre, med to enkeltsenger. Men selv om han ikke har plass til eget skrivebord eller gaming-pult, rommer lugaren en tv på 32 tommer.
– Hvis man kun ser på antall kvadratmeter virker rommene mindre, men plassutnyttelsen i båter er veldig god og det finnes mange smarte løsninger og innebygde skap. Vi har selvsagt mye mindre plass her enn i huset, men ungene kan hente ting derfra og legge fra seg saker som de ikke lenger bruker. Det samme gjør vi med klær, vi har for eksempel ikke vinterklær i båten nå, sier Rune.
Mai-Liss sier seg enig, men at familien nok også har vent seg til å ha færre ting.
– Når du bor smått blir du fornøyd med å ha mindre. Du må tenke fornuftig over hva du putter i lugaren, du kan ikke bare fly rundt på byen og kjøpe alt mulig.

Kan være en rimeligere løsning
Det å flytte inn i båt, kan være en løsning for personer som ønsker å bo billigere. KK har tidligere skrevet om studenten Ellen som sparte mange tusen kroner på å bo i en gammel seilbåt.
Rune anslår at familien nok også sparer en del på å bo i båten, sammenlignet med en stor enebolig, men understreker at det for familien aldri har handlet om økonomi.
– Da hadde vi nok bare leid oss et hus på land. For oss har dette først og fremst vært en spennende utfordring og en opplevelse som har gitt mersmak for alle parter, sier han.
– Men jeg tror godt at det kan være rimeligere for mange, det kommer selvsagt helt an på hva du har fra før og hvilken type båt du har. I tillegg til innkjøpsprisen for båten, betaler vi havneleie på rundt 30.000 kroner i året. Strømkostnadene er også høyere på en båt enn i et hus, fordi man betaler via en marina som selvsagt også skal tjene litt på det. I tillegg bruker vi mye gass til oppvarming.
Elsker å bo i båten
Før de flyttet «til sjøs» hadde Mai-Liss og Rune lite kunnskap om bobåt-miljøet, de ble derfor overrasket over hvor mange de har truffet som faktisk lever på denne måten.
– Tidligere var det ikke lov å ha bostedsadresse i båten, men etter at dette ble endret har det nok blitt lettere for mange. Det virker som at veldig mange bor i seilbåt og at en del bor i større fritidsbåter slik vi gjør. De færreste bor husbåter, som jo er det man ofte tenker på når man snakker om å bo i båt. Men vi har ennå til gode å møte andre familier som bor i båt med både barn og hunder, smiler han.
– Vi elsker å bo slik, samtidig tror jeg ikke at dette er et liv for alle. Når man bor i båt har man ikke gress som skal klippes, men man har andre utfordringer. Hvis det for eksempel blir veldig hardt vær om vinteren må man følge mer med på ting, mens det på fine dager er mer avslappende og mindre stress.
Familien har ingen planer om å flytte på land igjen med det første.
– Vi blir boende så lenge vi trives, sier Mai-Liss.
– Noe av det jeg liker aller best, er at vi lever tettere på naturen og har følelsen av å alltid være ute i frisk luft. Når jeg kommer hjem fra jobb og hopper ombord i båten, er det som om skuldrene mine senker seg med en gang. Og så er det kjekt å alltid ha «ferdig pakka båt». Hvis været er kjempefint på en fredag, kan vi bare kaste loss og kjøre dit vi vil. Det gir en helt fantastisk frihetsfølelse!

Økt interesse for å bo i båt
Folkeregisteret fører ikke statistikk over hvor mange i Norge som bor i båt, men Jakob Storjord Andersson som driver Facebook-gruppen «Vi som bor i båt» anslår at det dreier seg om rundt 1000 personer.
– De fleste jeg ser som bor i båt, er gjerne folk etter samlivsbrudd eller de med ønske om å seile langt. Det er også økende interesse som følge av «tiny-house» trenden, som har vært vist mye i forskjellige kanaler, samt en stor andel studenter, sier han.
Selv om det å bo i båt nok fortsatt kommer til å være en livsstil for spesielt interesserte, tror han flere kommer til å få øynene opp for denne boformen i årene fremover.
– Presset på arealer i sentrumsnære områder fortsetter å øke. Jeg mener at det å bo ombord er en god måte for å utnytte arealer bedre. En ting som er sikkert, er at folk er tilpasningsdyktige - og dette tror jeg er en god løsning, sier han.
Sjøutsikt, sentrumsnær beliggenhet og lavere inngangsbillett til boligmarkedet sammenlignet med det å bo i hus eller leilighet, er noen klare fordeler med å bo i båt.
Selv om også båteiere har fått merke de høye strømprisene vi har hatt den siste tiden, er det ifølge Andersson fortsatt en del penger å spare på å bo i båt.
– Båtfolk har ofte alternative måter å varme opp båten på. For i motsetning til hus der parafinfyring har blitt ulovlig, er dette fortsatt fullt mulig ombord i båter. Så med de strømprisene som er nå, kan man faktisk velge alternativer, sier han.

Da Christel måtte bytte yrke, valgte hun å ta med barna til Malta for å prøve lykken
