– Vi trenger flere morsmelkgivere

Leder ved melkebanken oppfordrer ammende kvinner med melk til overs å melde seg.
Leder ved melkebanken oppfordrer ammende kvinner med melk til overs å melde seg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere melkebanker i Norge er nesten tomme.

Melkebanken har hatt en nedgang i mengden melk som leveres i Norge de siste årene, og leder ved melkebanken, Anne Grøvslien oppfordrer nå nye morsmelkgivere til å melde seg. 

– Vi er ikke helt tomme for melk, men flere av de som har holdt på en stund å levere morsmlek til oss slutter nå. Noen skal begynne å jobbe og noen har fått veldig store barn i forhold til retningslinjene for melkegiver. Jeg har tviholdt på de mest stabile i håp om at noen nye skulle komme. Vi har fått flere nye givere siste måned,  men trenger flere, sier Grøvslien som nå ønsker å rekkruttere nye givere.

– Det vi trenger er helt ferske mødre som har kommet i gang med egen produksjon. Gjerne med barn yngre enn to måneder. Vi har flere med melk som egner seg til de litt eldre barna.

Melk til overs? Her er kriteriene for å bli morsmelkgiver

Viktig tilbud for premature og syke nyfødte 

Melkebanken forsyner for tidlig fødte og syke barn. Morsmelk er det beste de kan få, med tanke på å hindre infeksjoner og styrke immunforsvaret. Denne melken er unikt tilpasset det nyfødte barnets stoffskifte og tarm. Hvis mor ikke er tilgjengelig eller ikke har nok melk, er melk fra melkebanken et godt alternativ.

GÅR UT OVER SYKE BARN: Syke og premature barn kan bli skadelidende hvis melkebankene er tomme. Foto: Colourbox
GÅR UT OVER SYKE BARN: Syke og premature barn kan bli skadelidende hvis melkebankene er tomme. Foto: Colourbox Vis mer

 

– Nedgang i levering opplever vi jo av og til, men tallene fra de siste årene viser stadig en nedgang i mengden melk som leveres i Norge, forteller Grøvslien:


 År Antall liter melk levert
 2008 6450 liter
 2009 6003 liter
 2010 6764 liter
 2011 6537 liter
 2012 5614 liter

LES OGSÅ: Advarer mot privat melkedeling

Svangerskapsdiabetes og pappaperm kan være årsaken?  

Jordmor Rachel Myr ved Sørlandet Sykehus gikk i november ut i lokalavisa og etterlyste flere morsmelkgivere. Det var da tomt i melkebanken på Sørlandet.

Hun forteller til Mammanett.no at det kan være to årsaker for at det leveres mindre melk til melekbankene. 

– Det er en rask økning i antall kvinner som får diabetes, både 'svangerskapsdiabetes' som går over etter de føder, og vanlig diabetes som varer livet ut. Deres barn trenger større mengder mat enn normalt de første par dagene, på grunn av mødrenes sykdom, forteller hun.

JORDMOR RACHEL MYR: Peker på flere mulige årsaker til nedgangen. Foto: Privat
JORDMOR RACHEL MYR: Peker på flere mulige årsaker til nedgangen. Foto: Privat Vis mer

De første dagene krever derfor disse barna mer morsmelk enn det er mulig at en kvinnekropp kan produsere de første dagene.

– Derfor har vi en voksende gruppe nyfødte som trenger mat utover det mødrene har, i en veldig kort periode på 2-3 dager helt i begynnelsen. Mens barn som er født for tidlig er små og trenger små mengder melk, er diabetikernes barn helt vanlig nyfødtstørrelse og trenger dermed noe mer. Da blir det plutselig helt andre mengder de trenger av bankmelk.  Vi har i år hatt minst ett slikt barn, gjerne flere, på barsel til enhver tid, så utbredt er det, forteller Myr.

Den andre grunnen kan være relatert til at kvinner er noe kortere i permisjon og dermed ammer mindre.

– Det er blitt sagt at mødre er mindre villige til å gi melk enn før, fordi de heller vil hamstre egen melk til de skal tilbake i jobb. Det er ikke inntrykk jeg sitter igjen med etter en rask respons på et par dager på Facebook. Mødre meldte seg på i fleng, avslutter hun. 

Melkebankene har nå etablert sin egen Facebookside for alle som ønsker mer informasjon.

LES OGSÅ: Slik blir du morsmelkgiver

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer