Vi tror på deg!

ung gravid
ung gravid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Danmark har Mødrehjælpen drevet prosjektet ”I Gang” rettet mot gravide og unge sårbare mødre. Gruppetilbud og individuell rådgivning har hjulpet mange. ”De unge gravide har ofte store problemer knyttet til oppvekstvilkår og manglende skolegang. Likevel har de en stor vilje til å takle morsrollen, og i det ligger et sterkt potensiale.”

For barnets skyld. Kira West er politisk konsulent for organisasjonen. ”Mødrehjælpen er der for de som opplever at det å være foreldre er vanskelig. Vi ønsker å styrke foreldrerollen for barnets skyld.” Et Danmark uten Mødrehjælpen kan hun vanskelig se for seg. Organisasjonen tar seg av de mest sårbare mødrene i samfunnet. De ansatte ved organisasjonen kan vise til statistikker over at arbeidet deres hjelper.


Blant gruppen unge mødre, er det mange ulike historier. Noen av dem kommer fra gode oppvekstvilkår, og trenger ikke så mye hjelp. De kan kanskje trenge litt støtte og hjelp i begynnelsen – spesielt hvis svangerskapet ikke er planlagt og utdannelsen enda ikke er på plass. Andre sliter derimot med omfattende problemer som spiseforstyrrelser, psykiatriske diagnoser og svakt nettverk. ”Den største gruppen er unge, usikre jenter som har 16, 18 eller 21 år bak seg med omsorgssvikt, mobbing på skolen, rusmisbruk og andre vonde opplevelser. De har med andre ord ikke de beste forutsetninger for å bli mødre, men vi ønsker å fange dem opp slik at de kan styrkes i foreldrerollen.”


”Når hun klarer det, så klarer også jeg det!” Mødrehjælpen har valgt slagordet ”Vi tror på deg!” I følge West er dette et budskap de unge mødrene savner i deres livssituasjon. De møter mye motgang – både fra nærmeste familie og fra det offentlige. Enkelte mister også flere venner under graviditeten. For noen av mødrene er det vanskelig å vite hvordan de skal takle alt fra det å være mamma, til en gang i fremtiden å skaffe seg en jobb. Dessverre blir mange unge mødre avhengig av sosialhjelp fra staten fremfor at de jobber. ”Det er en kjempeviktig motivasjonsfaktor for mødrene at vi fokuserer på alt de kan få til, fremfor alt de ikke kan få til. Mange av dem har opplevd massiv kritikk, og vårt positive fokus forsterker også potensialet de sitter med til å klare rollen som mor, og på sikt yrkeskvinne.”


De unge mødrene samles i grupper i begynnelsen av svangerskapet og gennomgår i gruppen et graviditetsforløp, et barselsforløp og et uddannelses- og yrkesforløb. Mødrene får i tillegg individuell behandling og rådgivning etter behov. Noen varer helt til barnet er 3 år, andre avsluttes tidligere. Gruppetilhørigheten er viktig for de unge mødrenes psykiske helse, og for at de skal styrkes i troen på seg selv. Når de ser eksempler på andre unge mødre som klarer oppgaven, blir dette noe å strekke seg etter.


Mødrehjælpen er derfor opptatt av å formidle de positive historiene samtidig som de ikke skal idyllisere det. ”I Mødrehjælpens grupper får de unge mødrene det mange mødre tar for gitt – støtte til å takle utfordringer som foreldre. Det er sikkert grunner til at kvinnene møter motgang når de blir gravide, men det gjør ikke akkurat saken bedre dersom de ikke får støtte. Vi mener at barnet har krav på gode oppvekstvilkår.”


Frivillige mentorer. Organisasjonen har 400 frivillige medhjelpere som hvert år legger tusenvis av timer i frivillig arbeid. Det arrangeres sosiale treff, barnebursdager, ferier og barnepass. Dessuten driver organisasjonen flere butikker med brukte barneklær og -utstyr. Butikkene drives utelukkende på frivillig basis, og gir organisasjonen en god ekstrainntekt. Mødrehjælpens medlemsblad kunne 16. Desember 2008 fortelle om Majken, som ble mor som 19-åring, og som fikk 53-årige Gitte som mentor. Dette startet et varmt og nært vennskap mellom de to, og Gitte var en viktig støtte for Majken, da hun flere ganger opplevde at det å være mamma var vanskelig.


Mentorene hjelper de unge mødrene med både praktisk arbeid, som barnepass, lekser og organisering, men er også der for de unge mødrene dersom de trenger en god samtalepartner. Det er viktig for organisasjonen at dette ikke skal være lønnet arbeid. ”Mødrehjælpen skal være et supplement til det offentlige, og terskelen skal være lavere. Vi ønsker å skape en tillitsfull relasjon til de unge mødrene, noe de kommunalt ansatte ofte ikke oppnår. Mentorene fungerer mer som en erstatning for venner og familie dersom den unge moren har et svakt nettverk. Relasjonene er ofte varige.”


Det nytter! Å følge opp de unge mødrene koster en del penger. Organisasjonen mottar støtte både fra staten og fra private donasjoner. Kostnadene knyttet til oppfølging av den unge moren er noe samfunnet på sikt vil tjene inn igjen, i form av økte skatteinntekter.
Mødrehjælpen samarbeider med et kollektiv for unge, sårbare mødre under utdanning, kalt Aleksandrakollegiet. 88% av beboerne på dette kollektivet fullfører en utdannelse. Dette styrker også mulighetene for kvinnene i jobbsammenheng. Det betyr at flere vil bli økonomisk selvstendige og færre vil være avhengig av sosialhjelp fra staten.


”Vi fanger kvinnene opp på kanten av stupet. Barnevernet griper inn når kvinnene allerede har falt ned. Sånn sett er vår oppgave svært viktig. Både for enkeltmenneskets og samfunnets skyld,” West snakker engasjert om arbeidet og påpeker også en annen viktig faktor. De som blir mødre i tenårene har ofte selv mødre som er tenåringsmødre. Dersom kvinnen takler morsrollen og tar en utdannelse, er det mindre sjanse for at barnet følger dette mønsteret. Kanskje vil det på sikt redusere antall tenåringssvangerskap? Det vil i så fall fremtiden vise.

 


Illustrasjonsfoto: Line Sveen (Personen på bildet har ingen tilknytning til Mødrehjælpen)
Artikkelforfatter: Line Konstali

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer