Tvillinger med kolikk:

- Vi var helt på grensen

Beate og Jarle hadde to barn fra før da tvillingene kom - med kolikk.

TVILLINGER MED KOLIKK: Det ble hektiske dager for firebarnsforeldrene Jarle og Beate da tvillingene deres fikk kolikk. Fra venstre; August, pappa Jarle, Peter Storm, Silas, mamma Beate og Astri Alisa. FOTO: Warren foto
TVILLINGER MED KOLIKK: Det ble hektiske dager for firebarnsforeldrene Jarle og Beate da tvillingene deres fikk kolikk. Fra venstre; August, pappa Jarle, Peter Storm, Silas, mamma Beate og Astri Alisa. FOTO: Warren foto Vis mer
Publisert

Utrøstelig gråt som kan vare i timevis, magesmerter og lite søvn. Kolikk hos spedbarn kan virkelig være en prøvelse både for foreldrene og barnet selv, men hvordan oppleves kolikk i «dobbel dose»?

Beate Fjellstad (42) og ektemannen Jarle har tvillingene Astri Alisa og August (5), samt de to eldre barna Peter Storm (10) og Silas (8).

Tvillingene får en tøff start på livet da de blir født prematurt og må tilbringe de fem første ukene på sykehus. Etter et par uker hjemme får de i tillegg RS-virus og Astri Alisa blir så syk at hun er døden nær.

– De måtte tilbringe to nye uker på sykehuset og det var her de første tegnene på kolikk begynte å komme, forteller Beate.

– Sykehuspersonalet som jobbet nattevakt på isolatet hvor de lå fikk det veldig travelt. Ni uker gamle var de friske nok til å komme hjem fra sykehuset og fra da av var det helt Texas her hjemme. De gråt mye, sov lite og var veldig urolige. Vi kunne se hvordan de trakk seg sammen på grunn av magesmerter, det var så fortvilende å se på ansiktene deres hvor vondt de hadde det.

BAR OG BAR OG BAR: Besteforeldre og venner trådte til og avlastet i bæringen av barna. FOTO: Privat
BAR OG BAR OG BAR: Besteforeldre og venner trådte til og avlastet i bæringen av barna. FOTO: Privat Vis mer

Måtte bæres hele natten

Kolikk starter ifølge Helsenorge vanligvis når barnet er noen uker gammel og stopper ved tre-fire måneders alder. For at det skal defineres som kolikk må gråtetoktene vare i minst tre timer daglig, minimum tre dager i uken over en periode på minst tre uker.

Beate klarer ikke anslå hvor mange timer tvillingene gråter når kolikken står på som verst. Som regel avløser de hverandre og det hele foregår til alle døgnets tider i nesten åtte uker.

De roer seg riktignok ved amming og noen ganger om de bæres, vippes eller vugges.

– De kunne sovne litt innimellom men vi hadde netter hvor de ikke sov i det hele tatt og hvor vi bare gikk rundt med dem hele natten. Jeg satt som regel i en gammel Stressless med den ene babyen på magen, mens jeg gynget stolen som en gal opp og ned. Den andre ungen hadde jeg i en vippestol foran meg, slik at jeg kunne rokke den med foten. Så byttet jeg på hvem som fikk ligge i vippestolen og hvem som lå på magen min.

– Noen ganger vugget jeg dem i tvilling-barnevognen som stod i gangen. Hvis vi stoppet opp, våknet de. Det var en helt absurd tid!

Fikk hjelp av foreldre og venner

Mens Beate og Jarle var på sykehuset med de syke tvillingene, har foreldrene deres byttet på å ta seg av de to eldste. Ifølge planen skal de reise hjem igjen etterpå, men når de ser hvordan situasjonen utvikler seg innser de raskt at de må fortsette «skiftarbeidet».

De tar blant annet ansvar for tvillingene enkelte netter slik at Beate og Jarle får noen etterlengtede timer med sammenhengende søvn.

SLIK GÅR NO DAGAN: Jarle og Beate tilbrakte mange netter i denne Stresslessen, med ett barn på magen og ett i vippestolen foran. FOTO: Privat
SLIK GÅR NO DAGAN: Jarle og Beate tilbrakte mange netter i denne Stresslessen, med ett barn på magen og ett i vippestolen foran. FOTO: Privat Vis mer

Familien får også mye støtte fra venner som kommer med ferdiglagde middager og som avlaster dem i bæringen av barna.

– Jeg hadde overhodet ikke ork til husarbeid mens det stod på, slik at vennene som kom på besøk har sett huset så bombet at det ikke går an å få det verre. Jarle og jeg er begge lærere og jeg husker at vi en dag fikk overraskelsesbesøk av elevene. Det fantes ikke sitteplass i sofaen fordi den var full av rent tøy som skulle brettes, smiler Beate.

– Det var ubehagelig da jeg ikke liker å ha det sånn, men man har ikke noe valg. Alt handler om å komme seg gjennom dagen. Fasaden ryker, sånn er det bare!

Psykisk belastning

Beate tror den gode støtten fra foreldre og venner gjorde at de klarte å komme seg psykisk velberget gjennom det hele.

– Jeg tror også at det at vi nesten mistet Astri Alisa gjorde at vi klarte å sette inn et ekstra gir. Vi fokuserte på at dette var noe vi bare måtte klare, fordi vi nesten hadde kjent på hvordan det var å ikke ha henne. Det var også fint å se at de to store søsknene var ekstremt stolte og opptatt av de små. Det minnet oss om hvor heldige vi var og vi følte oss veldig takknemlige selv om vi var helt på grensen.

– Jeg har stått og ristet hardt i vognen og måtte ta meg sammen for å ikke riste kjempehardt. Jeg kan forstå at man kan kaste ungen i veggen av ren fortvilelse, men heldigvis har man innebygd noen grenser. For man blir jo helt gal av at det varer i ukevis.

FIKK RS-VIRUS: De første symptomene på kolikk kom da tvillingene var innlagt på sykehuset på grunn av RS-virus. FOTO: Privat
FIKK RS-VIRUS: De første symptomene på kolikk kom da tvillingene var innlagt på sykehuset på grunn av RS-virus. FOTO: Privat Vis mer

Prøvde ulike behandlingsmetoder

Årsaken til kolikk er ukjent, men på nettet florerer det av ulike behandlingstips og råd. Beate forsøker i en periode å kutte ut matvarer som kanskje kan utløse kolikk, som sjokolade og løk.

Hun tester også å støvsuge i nærheten av babyene da såkalt «hvit støy», det vil si lyd med jevn styrke og samme frekvens, skal ha en beroligende effekt på babyer.

Ingen av tiltakene virker, men etter hvert får hun råd om å prøve fotsoneterapi. Denne alternative behandlingsmetoden er noe omdiskutert, men skal vise seg å fungere bra på tvillingene som etter bare fire-fem behandlinger viser tydelig bedring.

Gradvis blir gråtetoktene mindre. Tvillingene sover stadig lengre og har ikke så mye magevondt. Etter åtte uker kan Beate endelig begynne å kose seg i permisjonen.

– Det var en utrolig lettelse å få komme seg litt ut og gå trilleturer uten to illskrikende babyer i vognen. Etter hvert roet de seg og sov godt gjennom hele natten.

– I ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde testet ut flere behandlingsmetoder på et tidligere tidspunkt, men det føltes så uoverkommelig der og da. Litt av bøygen for å ikke oppsøke noen for å få hjelp var å klare å bestille en time som passet inn med soving og når de skrek som verst.

– Jeg husker jeg ble kalt inn til en øyeundersøkelse to timer unna, en kjøretur som vanligvis ikke er noe problem. Jeg ringte dem og spurte om de var helt gærne som kalte inn en tvillingmor til noe som lå to timer unna, de må ha trodd at jeg var helt gal!

Bør alltid undersøkes

Ifølge Susanne Darre, helsesykepleier og fagkoordinator ved Nesoddtangen helsestasjon, finnes det en rekke teorier om hva som kan være årsaken til spedbarnskolikk.

– Kolikk skyldes antakelig en kombinasjon av flere forhold, som mage-tarmproblemer, allergi, feilstillinger, umodent nervesystem, barnets personlighet og foreldrenes atferd. Det bør uansett alltid gjøres en klinisk undersøkelse for å forsikre seg om at barnet er friskt og får nok mat, sier hun.

Når barna gråter uavbrutt og foreldrene opplever at ingenting hjelper, kan det ifølge Darre raskt føre til negative tanker og følelser.

– Intens uro og gråt i lengre perioder hos spedbarn er utrolig tøft, og da kan man jo bare tenke seg hvordan det er med to spedbarn samtidig! Helsesykepleier kan bistå med støtte, råd og veiledning til foreldrene i den krevende situasjonen.

– Det er viktig at foreldrene får støtte på at det de gjøre er «godt nok» og legger lista lavt på hva som er mulig å få til i løpet av en dag. Det er normalt å gå i pysjen inne en hel dag og oppleve at man ikke har fått gjort noe annet enn å bære og trøste.

Foreldrene bør ifølge Darre forsøke å bytte seg imellom for å avlaste hverandre og ta ulike skift når det koker som verst.

– Det kan også være lurt å forberede seg i de perioder hvor det er «stille før stormen», gjennom for eksempel å ha klar mat som er enkel å tilberede, som gryn og melk, smoothie eller ha en matpakke i kjøleskapet. Forsøk å hvile deg eller sove når barnet sover, eller bare gjør noe godt for deg selv, råder hun.

Å be om hjelp er god foreldreomsorg

Helsesykepleiere kan også hjelpe til med å se nærmere på amme- og mateteknikk, samt hvordan foreldrene kan forsøke å synkronisere tvillingene med mat og søvn gjennom døgnet for å tilstrebe at de spiser og sover på samme tid.

– Kumelkprotein kan i noen situasjoner være forbundet med kolikk, så helsesykepleier eller helsestasjonslege kan vurdere om melkefri diett hos mor eller melkefri erstatning kan prøves ut. Foreldrene kan også forsøke sukkervann til barnet når det skriker, sier hun.

– Mange andre tiltak blir ofte foreslått, som Minifom dråper eller kiropraktikk, men effekten av dette er ikke vitenskapelig dokumentert.

Darre peker på at de første tre levemånedene av barnets liv ofte kalles det fjerde trimester, og er en periode hvor barnet trenger mye kroppskontakt, ro og regulering. Det å etterligne livet i magen roer ofte barna godt, også de med kolikk.

– Kroppskontakt og hud til hud kontakt med mor og far, svøping av barnet, bruk av bæresjal, litt lyd eller støy som å sette på kjøkkenvifta eller støvsuger kan hjelpe. Kanskje mamma og pappa kan ha en tvilling hver i bæresjal.

Helsestasjonen kan hjelpe til med å kartlegge familiens nettverk, for å se om det finnes noen i familie- eller vennenettverket som kan hjelpe til å avlaste. I noen kommuner finnes det også frivillige som kan komme hjem til familien og hjelpe til i krevende perioder, for eksempel Home Start eller «Akutthjelpen».

– Helsestasjonen kan hjelpe foreldrene med å komme i kontakt med ulike hjelpetjenester. Å søke støtte og hjelp er god foreldreomsorg, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer