- Vi velger å leve på en inntekt!

Grete mener familien fint kan klare seg på en inntekt. Foto: Privat
Grete mener familien fint kan klare seg på en inntekt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har en helt normal inntekt, forteller Grete. Hun er utdannet lærer og er for tiden hjemme i permisjon med sønnen sin, mannen hennes jobber innen it-bransjen. Allikevel planlegger de at Grete skal slutte å jobbe når permisjonen hennes går ut, men går det virkelig an i dagens samfunn?

- Jeg får ofte spørsmål om når jeg skal begynne å jobbe igjen, sier hun. – Det spørsmålet synes å ha blitt like vanlig å spørre kvinner som nettopp har født, som “hvordan går det?”. Men hvorfor har det blitt slik? Hvorfor antar alle i dag at man skal rett tilbake i jobb når permisjonen tar slutt? Jeg tror at prioriteringer og valg har mye å si i denne sammenhengen, og min familie mener at det er fullt mulig å leve på bare en inntekt. 

LES OGSÅ: Enkle grep for bedre familieøkonomi

Alltid vært økonomisk bevisst

Grete har alltid vært flink til å få pengene til å rekke langt og startet de økonomiske forberedelsene for et liv som hjemmeværende allerede under studietiden. – Jeg var veldig forsiktig med å bruke av studielånet, fordi jeg ikke ville bli tvunget til å jobbe for å kunne nedbetale det. Jeg delte blant annet rom med en venninne, og kunne på den måten halvere husleien som student. Jeg jobbet også i feriene og hadde en periode en deltidsjobb. 

Selv om hun var restriktiv med pengene, var hun langt i fra en gjerrig student med et kjedelig studentliv. – Jeg var blant annet på studietur og backpacking i Afrika i to måneder, på en tre ukers tur til Filippinene og jeg bodde i USA i tre måneder, forteller Grete. – Jeg gikk på kafé og var sosial. Men jeg kjøpte meg ikke nye klær hver uke, og prøvde å være smart med pengene mine. Mannen min hadde ikke noe studielån med seg inn i ekteskapet. Han jobbet ved siden av studiene i hele studietiden og var smart i bruken av pengene sine. I dag har vi bare huslånet og mitt studielån å betale på, så vi har det egentlig ganske ok økonomisk. 

Strammet inn på økonomien

Familien har et godt økonomisk utgangspunkt, men har allikevel gjort en rekke grep i forhold til den nye hverdagen.

– Vi har kjøpt et rimelig rekkehus med tanke på å kunne håndtere huslånet med en lønn, forteller Grete. – Ved å ha et lite hus bruker vi ikke så mye strøm. Vi har også investert i ting med god kvalitet og lavt energibruk, og på den måten blir de faste regningene ikke så store. De fleste møblene våre er kjøpt på IKEA, og vi har kombinert dem med noen designermøbler. Det kan være lurt å bruke litt penger på ting som er engangsinvesteringer og heller prøve å holde de fortløpende regningene lave. 

Familien klarer seg godt med bare en bil, og har valgt å spare penger ved ikke å ha TV. – I stedet har vi prosjektor og ser filmer og lignende på den ene veggen i stua. Og med Internett får vi med oss det vi vil der. Mannen min har mobil gjennom jobben, mens jeg har funnet et veldig billig abonnement og får sjelden telefonregninger på over hundre kroner.Ellers har vi ikke spesielt dyre vaner, og føler at vi har råd til det vi trenger. Så sparer man jo mye på ikke å ha barna i barnehage og Aktivitetsskole. Man sparer både det det koster og mye kjøring. Og når mannen er eneforsørger, får han lavere skatteklasse og det utgjør også noen tusen i året.

LES OGSÅ: Stor pristest på bleier

Tar gjerne ekstrajobb

I dagens samfunn er det mye snakk om pensjon, og Grete vil gå glipp av mange viktige pensjonspoeng om hun er hjemmeværende over flere år.

– Det bekymrer jeg meg lite over, sier hun. – Tid med barna er verdt mye mer enn penger. Om jeg bare får minstepensjon når jeg blir gammel, så tror jeg det skal gå bra. 

– Men det er ikke et mål i seg selv å leve på en inntekt, understreker Grete. – Dersom det åpner seg muligheter for meg til å tjene en krone her eller der, uten at det går ut over barnet, så vil vi benytte oss av det. Poenget er at vi vil være tilstede for barna, og skape et godt og trygt hjem for dem. Slik vi forstår det, er beste måte å gjøre det på ved at en av foreldrene er hjemme. I hovedsak kommer det til å bli meg. 

Å velge å leve på en lavere inntekt, betyr for mange å måtte oppgi mange goder, men Grete er ikke helt enig i det. – Jeg synes egentlig vi ikke trenger å gi opp så mange goder, men vi får kanskje aldri en enebolig. Vi må eventuelt vente noen år før vi kan kjøpe eller bygge det. Vi har helt bevisst ikke lagt oss på en dyr livsstil, og er fornøyd med det. Men det betyr ikke at vi har et kjedelig liv. Vi har både noen designermøbler i huset, reiser på turer og spiser god mat. Vi prøver å ikke bruke penger på unødvendige ting, tenke oss godt om før vi gjør store investeringer og holde fortløpende regninger lave. Vi kjøper gjerne ting brukt, som f.eks. utstyr til barna. Når vi reiser på tur, besøker vi ofte venner vi kjenner i andre land. Dermed trenger vi ikke å bo på dyre hotell. Vi synes det er greit at vi ikke har en ny bil, og vil så lenge som mulig prøve å klare oss med bare en. 

LES OGSÅ: Mindfullness - bli mer tilstede i barnets liv

Hjemme på ubestemt tid

Grete og mannen er enige om at hun skal være hjemme så lenge de synes det er nødvendig, og i alle fall til alle barna har begynt på skolen. Men selv da har hun et ønske om å være hjemme når barna kommer hjem fra skolen. Det er viktig for henne at barna ikke skal ha lange dager på Aktivitetsskolen og komme hjem til et tomt hus. 

– Både mannen min og jeg var så heldige å vokse opp med mødre som var hjemmeværende. Det skapte et godt og trygt hjem for oss som barn. Vi følte oss ønsket og elsket som små. Vi var aldri redde for at foreldrene ikke skulle være hjemme og vi slapp å komme hjem til et tomt hus. Med denne bakgrunnen var dette valget lett for oss. Vi ønsker å gi det samme til våre barn. 

– Når barna er små trenger de tid til å knytte seg til en omsorgsperson og trenger ro og trygghet. Det er veldig mye som skal læres, og de har rikelig med utfordring bare ved å være med på vanlige hverdagslige ting de første årene, mener Grete.

– Småbarnstiden får vi aldri tilbake. Jeg ønsker å være den som ser dem ta det første skrittet, høre dem si det første ordet og følge med på den daglige utviklingen. Jeg vil ikke overlate denne viktige tiden til fremmede. Vi ønsker også å være de som oppdrar barna våre og lærer dem hva som er rett og galt og de verdiene vi synes er viktige. 

Dersom du har lyst til å følge Grete og hennes familie videre, så startet hun for noen måneder siden bloggen En familie – en inntekt

Delta i diskusjonen: Er det mulig å leve på en inntekt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer