- Vi visste han var stor, men ikke SÅ stor!

Anbjørg har født to barn - begge godt over 5 kg

FIKK TO KJEMPEBABYER: Anbjørg hadde en baby på nesten fem og en halv kilo i magen. Foto: privat
FIKK TO KJEMPEBABYER: Anbjørg hadde en baby på nesten fem og en halv kilo i magen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Anbjørg Johansen (32) og Jonny Småøien (28) fra Hovin i Sør-Trøndelag ventet sitt første barn, fant legene et lite avvik med den ene nyra til gutten hun ventet. Dette var på rutineultralyd i uke 19, og på grunn av dette ble hun og barnet fulgt tett opp med ultralyder hver måned resten av svangerskapet. 

Var forberedt på stor baby – men ikke så stor!

- På siste ultralyd i uke 37 ble det anslått at han var over 4500g, så legene anbefalte keisersnitt, forteller Anbjørg.

TIMER FØR KEISERSNITTET: Anbjørg visste at babyen var stor - men ikke SÅ stor!  Foto: privat
TIMER FØR KEISERSNITTET: Anbjørg visste at babyen var stor - men ikke SÅ stor! Foto: privat Vis mer

Men da lille – store Ailo Matheo kom til verden i en operasjonsstue en uke senere, viste vekten nøyaktig 5300 gram og han var 55 centimeter lang.

- Det absolutt største øyeblikket i mitt liv! Tenk å føle så mye kjærlighet, selv før jeg hadde sett han! Mitt liv ble helt forandret, en fantastisk følelse! Alt gikk fint, både før, under og etter. Vi dro hjem etter tre dager på St.Olavs, forteller Anbjørg.

Malin fødte vaginalt en gigababy på 5,6 kilo: “Herregud, nå må jeg være helt ødelagt i kroppen”.

STOR GUTT: Nyfødt Ailo Matheo, 5300g og 55cm Foto: privat
STOR GUTT: Nyfødt Ailo Matheo, 5300g og 55cm Foto: privat Vis mer

Ble fulgt tett opp under andre graviditet

Syv måneder senere ble Anbjørg gravid på ny, og ganske tidlig i svangerskapet viste det seg at også denne gutten kom til å bli rekordstor. 

Anbjørg ble også testet for svangerskapsdiabetes begge gangene hun var gravid - noe som kan gi store barn - men testet negativt.

- Jeg spurte helsepersonell, både jordmor og leger om størrelsen på barna kunne komme av min overvekt, de sa at så lenge jeg ikke hadde svangerskapsdiabetes, så var det ikke noe jeg kunne gjøre for å påvirke størrelsen, forteller Anbjørg som likevel var opptatt av å leve og spise sundt under graviditetene.

På slutten av svangerskapet ble hun fulgt tett opp, var på to ekstra ultralyder på grunn av et høyt symfysefundus-mål og tidligere historie med stort barn. 

- Det siste krysset på helsekortet mitt er laaaangt utenfor skjemaet. På ultralyd i uke 37 ble det anslått et vekstavvik på hele 47%. 

Kan en baby bli for tykk?

Definisjoner på fødselsvekt

Høy: Over 4500 g
Normal: 2500-4500 g
Lav: Under 2500 g
Svært lav: Under 1500 g
Ekstremt lav: Under 1000 g
Kilde: Medisinsk fødselsregister og WHOSIS.

Veide fem og en halv kilo

Men Anbjørg var ikke nervøs. Hun hadde jo allerede født en kjempestor baby, så det føltes helt normalt for henne.

Siden jeg hadde keisersnitt så var det ikke noe ekstraordinært med å føde stort barn. Jeg ble ikke så overrasket over at nummer to var stor, tenkte at vi rett og slett bare laget store barn. 

5450 GRAM og 55 CENTIMETER LANG: Nyfødt Neo Alexander  Foto: privat
5450 GRAM og 55 CENTIMETER LANG: Nyfødt Neo Alexander Foto: privat Vis mer

Anbjørg forteller at St.Olavs anbefalte henne keisersnitt, de begrunnet det med at barn over fem kilo hadde en økt risiko for å sette seg fast med skuldrene i bekkenet.

Det ble da bestemt planlagt keisersnitt, cirka to uker før termin. Men Neo Alexander hadde det travelt og ville ut før og måtte forløses med hastekeisersnitt noen dager senere.

Lillebror viste seg å være enda større enn storebror da han ble født. 5450 gram og 55 cm lang!

- Mitt hjerte vokste seg dobbelt så stort i det øyeblikket! Så fantastisk det er å bli mamma!! 

Gravid: Slik fordeler vektøkningen seg

Følger egne vekstkurver helt perfekt

Anbjørg forteller at siden begge barna var så store, så gikk de mye ned i vekt etter fødselen. Det tok cirka en uke med intens amming/pumping/kopp og litt morsmelkerstatning før melkeproduksjonen kom skikkelig i gang og vekta snudde skikkelig. 

- I ettertid går det fint med oss, gutta er nå 2 og 3 år og i full vigør. De er begge både lengre og tyngre enn gjennomsnittet, de ligger høyt på kurven, men de følger sine egne vekstkurver helt perfekt og har ideel vekt i forhold til lengde. 

Anbjørg har lurt litt på hvorfor akkurat hun og Jonny fikk så store barn, siden begge hadde helt gjennomsnittlig fødselsvekt da de selv ble født. Barna har en farfar og en onkel som begge var over fem kilo ved fødsel, uten at Anbjørg vet hvor stor betydning det har.

- Til andre som mistenker at de får store barn vil jeg si at det ikke har noen betydning, mine små har vært mine «bittesmå» babyer, så utrolig små jeg synes de var når de var helt ferske, selv om de va kjempestore i forhold til «normalen». Jeg «slapp» vanlig fødsel, så for meg var det ikke noe fødselsdramatikk i det å få store barn. 

Mamma Anbjørg og gutta på tur Foto: privat
Mamma Anbjørg og gutta på tur Foto: privat Vis mer

Store nyfødte – ikke unormalt

- Gjennomsnittsvekt for nyfødte norske barn ligger i dag på rundt 3500g. Normalvekt regnes fra 2500 til 4500 gram, forteller barnelege Jenny Ringnes fra Lommelegen.no 

- Hva er grunnen til at spennet er så stort?

- Det er mange faktorer  som har betydning for barnets fødselsvekt: etnisitet, arvemessige forhold, mors helsetilstand og leveforhold, røykevaner, om det er tvillinger eller flere fostre og svangerskapets lengde. 

BARNELEGE JENNY RINGNES: - Mange faktorer innvirker på barnets vekt Foto: Lommelegen.no
BARNELEGE JENNY RINGNES: - Mange faktorer innvirker på barnets vekt Foto: Lommelegen.no Vis mer

Ringnes forteller også at det ikke er noen økning i antall «store» nyfødte. 

- Vi så en økning i antall store barn i 1990-årene, men denne utviklingen snudde i 2000, slik at vi nå ser samme fødselsvekt som på 80-tallet. Rundt 2,9% av barn veier over 4500 g i dag, sammenlignet med 4,7% i 2000.  Ingen kan helt forklare forandringene i fødselsvekt før og etter år 2000, men mulige årsaker kan vœre mødres generelle helsetilstand, røykevaner og andre livsstilsvaner. På 80-tallet ble det vanligere med prøverørsbarn og dermed flere tvillinger, ofte med lavere fødselsvekt. Det ble også vanligere å sette igang fødsler før termin av ulike årsaker, noe som også bidro til lavere gjennomsnittlig fødselsvekt. Vi trenger mer tid og forskning på å finne ut hva som har påvirket fødselsvekten vi ser hos barn i dag.

Sebastian var ikke større en en smørpakke

Viktig å identifisere gravide med økt risiko

Under svangerskapet er det viktig å identifisere gravide med økt risiko for å føde barn på over 4500g. Ringnes forteller at dette er risikofaktorer:

  1. Overvekt
  2. Høy vektoppgang under svangerskapet
  3. Diabetes før/under svangerskapet
  4. Høy fødselsvekt ved tidligere svangerskap (12 ganger så stor sjanse for at det gjentar seg)


- Både klinisk undersøkelse og ultralyd brukes til å anslå barnets størrelse, men er ikke alltid 100% korrekt, forteller barnelegen.

Høy fødselsvekt gir økt risiko ved fødsel

- Finnes det en regel på når barnet er så stort at det anbefales å forløses med keisersnitt, fremfor vaginalt?

- Dersom barnet er antatt å veie over 4500 g øker sjansen for fødselskomplikasjoner , og det vil derfor ofte bli gjort planlagt keisersnitt rundt termin eller litt før, sier Ringnes.

Folkehelseinstituttet melder at høy fødselsvekt er forbundet med økt helserisiko, men denne risikoen er etter det de vet i dag først og fremst knyttet til selve fødselen. Å bære fram et barn på over 4500 gram gir økt risiko for fødselskomplikasjoner både hos mor og barn. Når det antas at kvinnen vil føde et barn over 4500 gram, vil det derfor ofte bli gjort planlagt keisersnitt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer