UNG BESTEMOR: Vibeke var bare 35 år gammel da hun ble bestemor for første gang. I dag er hun 44 år og har fire barnebarn. Foto: Privat
UNG BESTEMOR: Vibeke var bare 35 år gammel da hun ble bestemor for første gang. I dag er hun 44 år og har fire barnebarn. Foto: Privat Vis mer

Vibeke ble mor som 19-åring og bestemor som 35-åring

I dag har 44-åringen fire barn og fire barnbarn. - Uvanlig, kommenterer forsker.

– Jeg har nok skremt bort et par mannfolk med at jeg var bestemor i en alder av 35, men jeg har også fått kommentarer på at jeg er en «GILF». Jeg måtte få forklart av barna mine hva det betydde, ler Vibeke Wennberg (44).

Vibeke har fire barn i alderen 25 til 12 år og de to eldste har begge fått to barn hver.

Hun forteller at hun har fått en del vittige reaksjoner på at hun ble bestemor i så ung alder. Spesielt da hun som 35 åring var en singel bestemor.

– Jeg har opplevd at folk jeg møter har spurt meg om jeg har barn. Først blir de sjokkert når jeg sier jeg har fire barn, noe som er nokså uvanlig i disse dager, men når jeg da i tillegg forteller at jeg har fire barnebarn har vel mer enn en person mistet både munn og mæle, smiler hun.

– Men jeg er veldig åpen på dette og jeg sier mer enn gjerne at jeg er bestemor, legger hun til.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

BESTEMOR TIL FIRE: Vibeke overrasker mange som ung bestemor. Foto: Privat
BESTEMOR TIL FIRE: Vibeke overrasker mange som ung bestemor. Foto: Privat Vis mer

Fikk sjokk da datteren ble gravid

Hun forteller imidlertid at hun ikke akkurat hoppet i taket av glede da hun fikk vite at hennes eldste datter Anne Kristine (25) skulle bli mor i en alder av bare 16 år.

– Jeg reagerte med sjokk og vantro da jeg trodde jeg hadde vært så åpen rundt dette med barn i ung alder og bruk av prevensjon for å forebygge dette. Da svangerskapet ble bekreftet på hennes 16 årsdag fortalte jeg henne om alle alternativene vi hadde og at det til syvende og sist var opp til henne, men at hun ville få en helt annen oppvekst og ungdom enn sine likesinnede dersom hun valgte å beholde barnet.

– Jeg reagerte nok mest med sorg den første tiden da jeg så hennes ungdomstid forsvinne, og så at hun ville få en krevende tid med utdannelse og jobbsituasjon. Min datter var bestemt på at hun ønsket å beholde barnet og da var det bare å mobilisere og støtte rundt dette. Jeg fikk selv være med på fødselen og det var ett stort øyeblikk da mitt første barnebarn så dagens lys, sier hun.

LES OGSÅ: Anne Christines datter ble gravid som 16åring

MANGE TROR DE ER SØSTRE: Vibeke var nitten år gammel da hun fikk datteren Anne Kristine. Foto: Privat
MANGE TROR DE ER SØSTRE: Vibeke var nitten år gammel da hun fikk datteren Anne Kristine. Foto: Privat Vis mer

Har barn på samme alder som datteren

Med bare tre og et halvt år mellom hennes yngste datter på tolv år og det eldste barnebarnet på ni, forteller hun at de nok er mer lekekamerater enn tante/niese.

– De leker sammen når vi er samlet og de kan krangle som søsken, sikkert fordi det er så nær relasjon. Til de yngre barnebarna mine er hun nok mer en tante. Hun leker masse med dem og er veldig glad i dem, forteller hun.

Hennes eldste datter Anne Kristine (25) som har to barn på ni og seks år, forteller at mange tar henne og moren for å være søstre. Men at hun egentlig ikke tenker så mye over at de to har barn på omtrent samme alder.

– Jeg prøver så godt jeg kan å kun være storesøster innimellom, det vil si at jeg reiser til mamma på besøk alene uten ungene. Jeg føler ofte at om jeg har med barna så må jeg være den strenge, kjedelige voksne som må irettesette og korrigere, følge med og passe på.

– Forholdet til meg og mamma vil jeg beskrive som fint. Jeg kan ringe til mamma når det gjelder alt og omvendt. Vi har et mor-datter forhold, men også allikevel et bestevenn forhold, sier hun.

LES OGSÅ: - Kan du være bestemoren min?

STOLT BESTEMOR: Vibeke sier hun er som bestemødre flest; umåtelig stolt av barnebarna sine. Foto: Privat
STOLT BESTEMOR: Vibeke sier hun er som bestemødre flest; umåtelig stolt av barnebarna sine. Foto: Privat Vis mer

Klart skille mellom det å være mor og bestemor

Besteforeldre flest har som regel vært uten småbarn i årevis før det kommer et barnebarn inn i familien. Selv om denne overgangen ikke var like brå for Vibeke, synes hun det er en helt annen erfaring å være bestemor enn å være mor.

– Selv om jeg er ubetinget glad i alle sammen har jeg jo ikke det ansvaret for dem som jeg har som mor. Jeg opplever at mine barn er kjempeflinke foreldre som ivaretar barna sine på en fantastisk måte. Som alle bestemødre ville si; jeg har de flotteste barnebarna i verden, sier hun.

Anne Kristine synes også at moren har klart å holde et godt skille mellom å være bestemor og mor.

– Mamma er nok annerledes enn andre bestemødre, både på godt og vondt. Hun hadde jo små unger selv når hun ble bestemor. Så muligheten for å stille opp og være en bestemor som er der hele tiden, slik man gjerne tenker at bestemødre er, har ikke vært mulig.

Likevel roser hun moren for å være en super bestemor, tålmodig og omsorgsfull.

– Hun lar oss alltid være foreldre og tar seg heller av den delen hvor det er snakk om å skjemme bort barnebarna sine – slik det skal være.

Uvanlig å bli bestemor så ung

Solveig Glestad Christiansen ved Folkehelseinstituttet har forsket på nesten hele den norske besteforeldrestanden og deres avkom i to generasjoner. Forskningen ble utført mens hun var stipendiat ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, og ble blant annet gjort med data fra Folkeregisteret.

Ifølge Christiansen er det forholdsvis uvanlig å bli bestemor i så ung alder. – Blant norske kvinner født mellom 1935 og 1968 var 2,5% blitt bestemødre når de var 40 år, sier hun.

Christiansen gjorde i sin forskning mest statistiske analyser av folkeregisteret, og ett funn var svært dårlig nytt for de som blir bestemor tidlig.

– Jeg fant at de som ble bestemødre før 50 hadde høyere dødelighet enn de som ikke var bestemødre på samme alder. Dette gjaldt spesielt for de som ble bestemødre i 30-årene, sier hun.

– En mulig forklaring kan være er at når en blir bestemor så ung er også «barnet» som blir forelder ung, og derfor trenger mer hjelp av sine egne foreldre for eksempel i form av barnepass. En annen grunn som jeg finner støtte til i tidligere forskning er at de som blir bestemødre tidlig i stor grad føler seg eldre enn andre på samme alder.

– Det kan også være noe «spesielt» med de familiene der man i generasjoner får barn tidlig som hadde gjort at de hadde hatt høy dødelighet uansett, legger hun til.

Selv om unge bestemødre kanskje stiller opp ekstra for barnebarna sine, er det ifølge Christiansen få som syntes det i seg selv er negativt.

– Det som var overraskende var at all litteratur jeg fant der man har intervjuet bestemødre så understreker de hvor hyggelig det er med barnebarn og nesten ingen nevner noe negativt som stress ved å måtte stille opp, sier hun.

LES OGSÅ: Minefeltet besteforeldre bør unngå!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: