– Snakk med barna deres og andre dere kjenner om farene ved energidrikk. Dette er ikke noe for barn!
Det er den klare oppfordringen fra Petra Sundberg som denne uken opplevde alle foreldres store skrekk, da datteren Victoria (13) plutselig kollapset hjemme etter skoletid.
Sundberg forteller at hun først merket at noe var galt da datteren begynte å klage over at hun hadde smerter og ubehag i hjerteregionen.
– Først var hun veldig pigg, men så ble hun mer og mer dårlig. Hun hadde hjerteklapp, begynte å skjelve, ble trøtt, fikk vondt i hodet og fikk problemer med å puste. Jeg ble veldig redd, fordi hun var så blek og svak. Jeg kjørte henne derfor raskt til sykehuset, forteller den svenske moren til KK.no.
Datteren ble innlagt på hjertemedisinskavdeling for overvåkning av hjertet. Der kom det frem at årsaken til Victorias hjerteproblemer var at hun på kort tid hadde konsumert hele to liter energidrikk!
Sundberg går nå ut og oppfordrer andre foreldre til å snakke med barna sine om hvor farlig dette kan være.
– Jeg vil at vi prater og informerer barna våre om farene. Nå drakk hun jo veldig mye, men hjerteklapp og andre påvirkninger på kroppen kan skje selv ved mye mindre inntak enn dette, sier hun.
LES OGSÅ: Er det farlig å gi cola til små barn?
Burde stå sammen med øl og cider
– Det er en utfordring at energidrikk blir sett på som kult blant tenåringer, sier klinisk ernæringsfysiolog Siren Nymo, doktorgrads stipendiat ved NTNU.
– De synes det er spennende å prøve og om det er litt forbudt så trigger det også denne spenningen. Energidrikk er søtt og friskt på smak, og det kan være vanskelig å la være å drikke ting som både har en virkning og som smaker godt.
– Og hvorfor står disse drikkene plassert sammen med vann og brus, og ikke sammen med øl og cider? Det ville gjøre det tydeligere at disse bør brukes med respekt, sier hun.
I dag finnes det ingen offisiell grense på salg av energidrikker i Norge, men en rekke butikker har allikevel valgt å sette en grense på rundt 14-16 år. Nymo synes det burde innføres en aldersgrense på 15 år, men sier det også er vel så viktig å jobbe for en holdningsendring i de miljøene hvor dette blir ansett som populært.
– For eksempel i idrettsmiljø hvor profesjonelle utøvere sponses av energidrikkprodusenter. Dette smitter over på de yngre som ser opp til disse voksne idealene.

– Det drikkes også mye energidrikk i forbindelse med dataspilling. Det er i situasjoner hvor unge sitter hjemme i kjellerstua og gamer hele natten, drikker energidrikk og glemmer å spise, at du får innleggelser på sykehus med kollaps. I slike tilfeller kan det gå ut over både nyre og hjerte. Det har vi ingen tall på, men det skjer nok oftere enn vi aner, tror Nymo.
Farlig når man spiser og sover for lite
For ikke lenge siden kunne vi lese om den svenske ambulansesykepleieren Kjell Moberg som i et intervju med Aftonbladet.se sier han er lei av å se barn kollapse av for høyt inntak av energidrikker.
Moberg forteller at de mange ganger har måttet rykke ut for å hjelpe barn og unge som har hatt et for høyt inntak av energidrikk. Mens enkelte har tatt kontakt på grunn av skjelvinger i kroppen, har de også mer akutte tilfeller med kramper eller hvor personen har mistet bevisstheten.
Han poengterer ovenfor Aftonbladet at det som regel ikke bare er energidrikken i seg selv som er hovedproblemet.
– Energidrikken gjør at du kan holde deg våken. Man spiller kanskje dataspill og drikker dette for å holde seg våken i x antall netter. Samtidig har man kanskje også et dårlig mat- og væskeinntak. Til slutt sier kroppen ifra, sier han.
Farligere enn å drikke kaffe
Et av problemene med energidrikk er det høye koffeininnholdet som ifølge ernæringsfysiolog Siren Nymo kan gi forgiftningssymptomer som hodepine, kvalme, rask puls, ujevn hjerterytme, rastløshet og magekramper.
Hvor stor toleranse man har for koffein er individuelt, men Mattilsynet anbefaler at det daglige inntaket av koffein hos barn og ungdom ikke bør overstige 2,5 mg koffein per kg kroppsvekt.
For en fjorten år gammel gutt på rundt 50 kg vil dette si maks 125 mg per dag. En liten boks energidrikk (2,5 dl) inneholder vanligvis 80 mg koffein. Drikker fjortenåringen mer enn 1,5 boks per dag, har han altså oversteget anbefalt grense.
En liten boks energidrikk inneholder riktignok ikke stort mer koffein enn en kopp kaffe, og for voksne som drikker flere kopper om dagen – kan derfor faren virke noe overdrevent.
Ernæringsfysiolog Siren Nymo mener derimot at det ikke nødvendigvis bare er koffeininnholdet som gjør at man får en større fysiologisk reaksjon på energidrikker.
– På grunn av den store mengden sukker, vil også blodsukkeret stige. I tillegg finnes det flere andre aktive stoffer i energidrikker som det ikke er forsket nok på og som har en usikker effekt på helsa. Noen har også tilsatt vitaminer og taurin (aminosyre), dermed fremstår de til og med som ekstra sunn. Energidrikkene har ingen ernæringsmessig positive betydning, så dette er faktisk misvisende.
– Når en fjortenåring drikker energidrikk for første gang, gjerne uten å ha spist så mye på forhånd, vil han kunne få en veldig sterk fysiologisk reaksjon. Det blir som en overdose hvor hjertet og nyrene må jobbe hardt for å skille dette ut, sier hun.
Helsefaglig rådgiver i LHL, Erik Arnesen, er enig i at energidrikk kan gi kroppen en større fysisk reaksjon enn kaffe.
– Selv om koffeininnholdet kan være likt, inneholder energidrikker flere andre stimulerende stoffer. Noen tilsetter guarana for smakens skyld, men det inneholder også koffein. Andre bruker taurin som også virker oppkvikkende. Kombinasjonen av dette og en stor mengde sukker, gjør det ekstra ille. Man har i studier sammenlignet like mengder kaffe og energidrikk, og det har vist seg at energidrikk har vært verre for selve hjertemuskelen, sier han.

Energidrikk kan skade hjertet
Koffeinet i seg selv gir ifølge Arnesen en økning i blodtrykk og hjerterytmen, noe som påvirker selve hjertemuskelen og gjør at blodårene trekker seg mer sammen.
– Det blir som en slags stressrespons i kroppen. I små mengder kan det være helt fint, men unge mennesker har som regel ikke utviklet den toleransen som voksne har etter å ha drukket kaffe i flere år. Unge er derfor mer sensitive for effektene, det går ut over søvn og kan ha negative konsekvenser for helsa på lang sikt, sier han.
Ifølge Arnesen er det riktignok de mer akutte effektene av et for høyt inntak som kan være farlig.
– Man kan få hjerteflimmer, som betyr at hjertet slår uregelmessig og fortere enn normalt. Dette gjør at man kan føle seg svimmel, oppjaget og urolig i kroppen. Et slikt rush kan for eksempel være uheldig å kombinere med hard trening, fordi treningen i seg selv øker pulsen. I tillegg blir man fortere dehydrert av et for høyt koffeininntak og det kan også gå ut over hjerterytmen.
Problem også i Norge
Selv om det er vanskelig å finne noen konkrete tall på det, mener Arnesen det er rimelig å anta at også norsk ungdom oppsøker helsevesenet på grunn av et for høyt inntak av energidrikk.
– Ut fra salgstall ser vi at det er et veldig økende forbruk av energidrikker. Ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen har det økt med ca. 18 % hittil i år og bare i juli ble det solgt mer enn to millioner liter energidrikk.
– En god del undersøkelser viser at det er ungdom som er de største forbrukerne av energidrikker, men akkurat hvor mye de drikker per dag er det vanskelig å si noe om, sier han.
Oppsøker legevakt på grunn av høyt inntak
Han viser imidlertid til at flere utenlandske undersøkelser har sett at stadig flere oppsøker legevakt på grunn av for høyt inntak av energidrikk.
En studie fra Australia tok for seg 60 unge pasienter som hadde oppsøkt legevakt på grunn av hjertebank. Av disse var 70 prosent brukere av energidrikker, som i gjennomsnitt drakk cirka 1,5 boks per dag. Én av tre som drakk energidrikker hadde også brystsmerter. Mange hadde drukket så mye som fem bokser eller mer.
Blant de som drakk mye energidrikker regelmessig (minst to om dagen), hadde 75 prosent opplevd symptomer på hjertebank etter inntak.
– Dette dreier seg om unge mennesker som egentlig ikke har hatt noen hjertesykdom fra før. I de mest alvorlige tilfellene finner vi også dødsfall, men da er det personer som har hatt en underliggende hjerterytmeforstyrrelse som de kanskje ikke har visst om og som gjør dem ekstra påvirket av koffeininntaket. Dette er ekstremt sjeldent, men i ung alder vet man ofte ikke om man kan ha et hjerteproblem eller ikke, sier Arnesen.
Han peker på at koffein også er svært avhengighetsdannende.
– Det skal mye mindre mengder til for unge å bli koffeinavhengig, noe som er en medvirkende årsak til at vi i LHL ønsker attenårsgrense på energidrikk. Det er ikke en enkel sak å innføre aldersgrense på dette, men det er et folkehelseproblem som også bidrar til høyere sukkerinntak, sier han.