Victoria var ikke stor da hun ble født. – Jeg orket nesten ikke bade henne, husker Ellen.  Foto: privat
Victoria var ikke stor da hun ble født. – Jeg orket nesten ikke bade henne, husker Ellen. Foto: privat

Victoria veide bare 950 gram

Ellen Østby har tre svangerskap bak seg som alle måtte avsluttes før uke 30. – Jeg tror det følger meg på et eller annet nivå fortsatt.

Ellen Østby har alvorlig svangerskapsforgiftning og er 27 uker på vei med ei lita jente. Ellen er redd og engstelig. Hun og legene håper at jenta i magen kan være der litt til. Når det er snakk om fødsel så tidlig i svangerskapet teller timer og dager. Barnet i magen er ikke klart for å møte verden. Men Ellen er dårlig. Hun får sprøyte for at lungene til jenta skal modnes. De kan ikke vente mer. 

Veide 950 gram

Den lille jenta, som får navnet Victoria, er 950 gram da hun ser dagens lys for første gang. Hun ligger tildekket av slanger som overvåker henne. Situasjonen er skremmende, men Victoria er den vakreste lille babyen Ellen har sett. Det er så stille på rommet som er Victorias første hjem, men likevel så mange lyder. En respirator hjelper henne med å puste. Hun går ned i vekt. 850 gram veier hun. 

- Hun er så liten. Jeg orker nesten ikke å bade henne, sier Ellen.

LES OGSÅ: Vanjas «luftsmerter» var noe helt annet...

Ble forberedt på det verste

- Den lille jenta overlever kanskje ikke, forklarer legene. Hun får alle beskjedene foreldre til for tidlig fødte får. Faren for hjerneslag. Fare for senskader. Faren for at barnet ikke overlever. 

Hun kan ikke slappe av.  Den lille jenta puster ikke selv. Ellen klarer ikke tenke på annet. 
- Det betyr at barnet egentlig ikke er levedyktig og dermed er mer eller mindre prisgitt teknologien, sier Ellen. 

En fighter

Det tar lang tid før hun stoler på at Victoria klarer seg selv uten maskinene, og på at hun er utenfor livsfare. Følelsen av engstelse og usikkerhet tar Ellen. 

Victoria strever mye, og ligger lenge med respirator. Hun vokser lite, og lever det meste av sitt liv på sykehuset de første årene. På grunn av mye respiratorbruk får hun stadig lungebetennelse. Men den lille tulla viser seg å være en fighter, og blir bedre etter hvert. 

Noen år senere blir Ellen gravid igjen. Historien gjentar seg, hun får alvorlig svangerskapsforgiftning. Men denne gangen går det ikke bra. Den lille jenta dør i mors liv 29 uker ut i svangerskapet.

LES OGSÅ: De fleste premature klarer seg bra

Stolt storesøster kan endelig holde lillesøster. Foto: privat
Stolt storesøster kan endelig holde lillesøster. Foto: privat Vis mer

Stor, men syk

– Se her hvor liten jeg er. 
Victoria, som i dag er 22 år, viser frem et barnehagebilde der ei lita tulle tydelig er flere klesstørrelser mindre enn alle de andre på hennes alder. 

Fem år gammel skal hun bli storesøster. Minnene tilbake til den lille jenta som døde i mors liv strømmer på. Vil det samme skje igjen? Gleden er likevel stor. Med Ellens historie følges hun nøye opp.

Alt ser bra ut og Ellen føler seg bra, men likevel blir hun lagt inn på sykehuset i uke 22. Legene er på den sikre siden, alt er rolig. I uke 27 blir Ellen skrevet ut. Kanskje hun skal få et normalt svangerskap denne gangen?

Uken etter får Ellen økt blodtrykk, proteiner i urinen og hovne hender og føtter. Tegn og symptomer på svangerskapsforgiftning. Legene tar ingen sjanser, og lillesøster blir født 6. mars 1997, to og en halv måned før hun egentlig skal komme til verden 17. mai. 

Jenta får navnet Ebba og er stor i forhold til storesøster. 1500 gram, nesten dobbelt så stor. Men hun er alvorlig hjertesyk. Åpen ductus, enkelt forklart en klaff mellom hjertekamrene som ikke har lukket seg. En ganske vanlig komplikasjon hos premature barn. Fem dager gammel er den lille jenta gjennom en livreddende hjerteoperasjon på Rikshospitalet. 

Victoria (t.v) og Ebba Hognestad Østby synes det er rart å kikke på bilder fra de ble født. – Se, her, peker mamma Ellen Østby. Foto: Caïssa Gjølberg
Victoria (t.v) og Ebba Hognestad Østby synes det er rart å kikke på bilder fra de ble født. – Se, her, peker mamma Ellen Østby. Foto: Caïssa Gjølberg Vis mer

LES OGSÅ: - Det var forferdelig å se tvillingene mine ligge der utslått med pustehjelp
 

Føler usikkerheten fortsatt

Både Victoria og Ebba har mange og lange opphold på sykehus. Ellen Østby beskriver følelsen av frykt for hva som venter deg når du kommer til sykehuset etter en natt hjemme eller en pause ute. 

- Har det skjedd noe? Er alt bra? Jeg føler at denne usikkerheten har satt seg i systemet mitt og at den har fulgt meg i alle disse årene. Jeg tror den følger meg på et eller annet nivå fortsatt, sier hun. 

Hun mener at selv om legevitenskapen har kommet langt, er det barnas vilje til å kjempe som i mange sammenhenger blir avgjørende. - Det er barnet selv som til slutt bestemmer om dette skal gå bra eller ikke, avhengig av hvilke ressurser og forutsetninger det har. 

- Ett av barna klarte seg jo ikke, og dette har satt ting i perspektiv for meg. Det er barnets egne iboende krefter sammen med teknologien som bestemmer om dette skal gå bra eller ikke. Altså en krevende følelsesmessig reise for den som står oppi det.

Liten jente: Både Victoria og Ebba ble født for tidlig. Foto: privat
Liten jente: Både Victoria og Ebba ble født for tidlig. Foto: privat Vis mer

Takker barnehagen

Ellen forteller at hun fremdeles får følelsen av engstelse og usikkerhet når hun tenker på barna sine. 

- Det er en fantastisk følelse å se de nå og vite at det gikk bra! Det skulle jeg veldig gjerne ha visst der jeg sto ved kuvøsen den gangen. Det hadde gjort alt så mye lettere. Men sånn er det jo ikke. 

LES OGSÅ: Min vakre, bittelille gutt

Stolt storesøster: Victoria våker over lille Ebba. Foto: privat
Stolt storesøster: Victoria våker over lille Ebba. Foto: privat Vis mer

Victoria har i dag astma og cøliaki, og Ellen mener at det trolig kommer av at datteren var så liten og umoden da hun ble født. Men til tross for dette, hun har ingen store ettervirkninger av den tøffe starten. 

FRISKE OG RASKE: Victoria (t.v) og Ebba Hognestad Østby Foto: Caïssa Gjølberg
FRISKE OG RASKE: Victoria (t.v) og Ebba Hognestad Østby Foto: Caïssa Gjølberg Vis mer

 

- Jeg har flyttet til Oslo og jobber som assistent på Ullevål skole og Aktivitetsskole, forteller 22-åringen. 

Til høsten forenes søstrene igjen.  Ebba (17), som i dag er helt frisk,  skal flytte inn i leiligheten til Victoria for å gå på videregående i Oslo. 

FORTELL OSS DIN HISTORIE OM PREMATURE BARN

Til forsiden