Sandra Lyng

- Viktig å lære barna om respekt for andres kropper

Artist Sandra Lyng med fint budskap om barneoppdragelse.

SANDRA LYNG: Den folkekjære artisten har gjort suksess med barnebokserien om enhjørningen Corny. Bak den fargerike historien ligger det flere alvorlige temaer. FOTO: Truls Qvale
SANDRA LYNG: Den folkekjære artisten har gjort suksess med barnebokserien om enhjørningen Corny. Bak den fargerike historien ligger det flere alvorlige temaer. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er artist og ettbarnsmor Sandra Lyng (33) aktuell med femte og sjette bok i serien om enhjørningen Corny, og det ligger ikke bare lek og moro bak den fiktive karakteren - som skifter farge etter sinnsstemningen, og aldri er redd for å snakke om følelser.

For Sandra har det vært en fanesak at Corny-bøkene skal trigge foreldre og barn til å snakke om følelser, både rundt egen person, men også oppdragelse.

Bøkene tar opp temaer som mobbing, mestring og konflikter mellom barn og med foreldre.

- Hvorfor har dette vært så viktig for deg å få frem i bøkene?

- Jeg tror nok at hvis jeg hadde visst mer om følelser og hvordan takle dem, er det ikke sikkert jeg ville slitt såpass mye som ungdom - og som voksen, sier Sandra ærlig til KK.

Underveis i arbeidet med bøkene har hun vært i dialog med flere barnepsykologer, og har også brukt erfaringene og veiledningen hun har tatt til seg fra sin egen psykolog, familieterapeut Hedvig Montgomery, som hun har hatt som samtalepartner siden hun var 16 år.

FØDSELSANGST: Da Sandra Lyng var gravid, hadde hun angst for å føde. Derfor har hun valgt å være åpen om det. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Bruker aldri ord som «jentefarger» eller «gutteting»

I bokserien om enhjørningen Corny har Sandra vært helt bevisst på å ikke gi karakteren et bestemt kjønn.

- Jeg vil at alle barn kan kunne identifisere seg med Corny. Jenter, gutter, og kanskje også de barna som ikke vet enda hvem de er, eller hvem de vil være.

Sandra har sønnen Sander med samboeren Lasse Joachim Langerud. Han kom til verden i 2018.

- Hvordan snakker du om følelser, respekt for andre og kjønn med treåringen din?

- Jeg bruker aldri ord som jentefarger og guttefarger, eller jenteklær og gutteting. Han får tilgang til alle leker og alle farger, så kan han heller velge selv hva han liker, forklarer hun, og legger til:

- Jeg tror at det er viktig å lære barna om respekt for andres kropper tidlig i barnets liv. Om et barn for eksempel liker å kose med armen til mor eller far, men plutselig klorer til, er det viktig å si ifra; «dette er min kropp og jeg vil ikke at du gjør sånn». Det høres banalt enkelt ut, men en viktig del av oppdragelsen, mener Sandra.

- Tror du at mobbing kan forhindres ved at man allerede fra barnsben av får innføring i hva det går ut på?

- Jeg tror at vi voksne har et stort ansvar der. Hvordan vi snakker rundt matbordet, hvordan vi kommenterer andres oppførsel eller utseende rundt barna våre.

- Barna lærer ofte mer av hva vi gjør, ikke hva vi sier, konkluderer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer