Vil de nye ammerådene redusere ammepress?

- Tvilsomt, mener blogger Kristine Storli Henningsen.

Å AMME ELLER IKKE AMME: I de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet presiseres det at man kan begynne å innføre fast føde når barnet er fire måneder gammelt. Foto: NTB Scanpix
Å AMME ELLER IKKE AMME: I de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet presiseres det at man kan begynne å innføre fast føde når barnet er fire måneder gammelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor lenge man bør amme er et stadig tilbakevendende diskusjonstema blant nybakte mødre. Kvinner som av forskjellige årsaker ikke klarer å amme barnet sitt, sliter ofte med skyldfølelse og fortvilelse.

I Helsedirektoratets faglige retningslinjer for spedbarnsernæring anbefales det at man fullammer til barnet er seks måneder gammel. Nylig kom en oppdatering som presiserer at man kan begynne å innføre fast føde når barnet er fire måneder gammel.

Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, forklarer at retningslinjen er en oppdatering av anbefalingene fra 2001, basert på ny litteratur og kunnskap på området.

– De nye retningslinjene er ikke vesentlig endret i forhold til 2001, men vi har en mer tydelig presisering når det gjelder dette med individuell tilpasning, sier hun.

LES OGSÅ: 4 ting du bør vite om amming

MER VEKT PÅ INDIVIDUELL TILPASNING: Rådene er ikke vesentlig endret, forteller Linda Granlund i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
MER VEKT PÅ INDIVIDUELL TILPASNING: Rådene er ikke vesentlig endret, forteller Linda Granlund i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet Vis mer

– Det vi ønsker å tydeliggjøre i denne nye retningslinjen er at det er trygt å fullamme frem til barnet er seks måneder, dersom mor og barn trives med det, men at det også er greit å introdusere fast føde ved fire måneders alder dersom det er behov for det.

Ifølge Granlund ble den nye presiseringen ikke gjort i den hensikt å skulle redusere ammepress.

– Men i den grad det eksisterer ammepress, håper jeg i alle fall at disse nye retningslinjene ikke er med på å styrke det, sier hun.

– Foreldre med babyer har ofte mange spørsmål og er usikre på valgene sine. Mange trenger også hjelp med å komme i gang med ammingen, og det er viktig at de får den hjelpen og støtten de behøver i møtet med helsevesenet. Vi håper at retningslinjen vil være et godt verktøy for helsepersonell, slik at de kan svare på spørsmål og gi godt dokumenterte og trygge råd til foreldrene, sier hun.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming

Forsker på ammepress

Anne Bærug er leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming på Oslo universitetssykehus. Hun har blant annet forsket på om det eksisterer ammepress blant norske kvinner.

I en undersøkelse fra 2009-2010 ble 2032 mødre med seks måneder gamle barn, spurt om de har følt seg presset til å amme lengre enn de selv hadde lyst.

– Her svarte 86% at de ikke hadde følt seg presset til å amme lenger enn de selv hadde lyst, mens 14% hadde opplevd et slikt press, sier hun.

LES OGSÅ: - I min vennekrets er det naturlig å amme hverandres barn

OPPLEVDE STERKT AMMEPRESS: - Jeg har ikke inntrykk av at det har blitt noe særlig mindre, sier Kristine Storli Henningsen. Foto: Privat
OPPLEVDE STERKT AMMEPRESS: - Jeg har ikke inntrykk av at det har blitt noe særlig mindre, sier Kristine Storli Henningsen. Foto: Privat Vis mer

- Fortsatt stort ammepress

Forfatter og blogger Kristine Storli Henningsen, også kjent som Antisupermamma, er en av dem som har fått føle ammepresset på kroppen. Til tross for gjentatte brystbetennelser, trøske og en gråtende baby som åpenbart aldri ble mett, fikk hun stadig beskjed om at hun bare måtte amme mer.

Til slutt ga hun opp og satt igjen med følelsen av å være defekt og mislykket som mor.

– Nå er yngstemann syv år gammel, så det er en stund siden. Men jeg har ikke inntrykk av at ammepresset har blitt noe særlig mindre på disse årene. Hver gang jeg skriver om det på bloggen, gir mange uttrykk for at det fortsatt er et massivt press, sier hun.

– Det jeg reagerer spesielt på, er at det blir fremstilt som om at det å slutte med ammingen er en «lettvint løsning» for mødrene. Jeg vil anta at alle gjør alt de kan for å fullamme så lenge som mulig; det er praktisk, gratis og er selvsagt fantastisk for barnas helse. Det er få som vil velge det bort frivillig.

Storli Henningsen har liten tiltro til at de oppdaterte anbefalingene om spedbarnsernæring vil ha mye å si for ammepresset mange føler.

– Jeg tror ikke det blir så stor forskjell, men det er fint at det åpnes opp for at det skal bli mer fleksibelt. Mødre trenger å få høre alternative løsninger om man ikke får det til. Men det beste hadde vært om mødre fikk lov til å lytte til seg selv, bruke sunn fornuft og morsinstinktet. Det viktigste er jo at barnet får den maten og nærheten det trenger.

Skal møtes med respekt og forståelse

I retningslinjene til helsevesenet står det blant annet at dersom mor på et informert grunnlag og med tilbud om veiledning, likevel ikke ønsker å amme, skal hun møtes med respekt og forståelse for det.

Men ifølge Anne Bærug ved Nasjonalt kompetansesenter for amming, kan det se ut til at ammepress i hovedsak kommer fra kvinnene selv.

– Kun 5% svarte at de hadde opplevd press fra helsestasjonen om å amme lenger enn de selv hadde lyst, mens 10% krysset av for alternativet: Din egen følelse av at «du burde».

Bærug synes det er bra at de nye rådene fra Helsedirektoratet legger vekt på individuell tilpasning.

FORSKER PÅ AMMEPRESS: Anne Bærug er leder ved Nasjonalt kompetansesenter for amming. Foto: Oslo Universitetssykehus
FORSKER PÅ AMMEPRESS: Anne Bærug er leder ved Nasjonalt kompetansesenter for amming. Foto: Oslo Universitetssykehus Vis mer

– Om dette vil føre til at færre kvinner opplever ammepress får vi håpe.

– Jeg tror nok først og fremst at det er blant de rundt 30% av mødre som helt har sluttet å amme før barnet er 6 måneder gammelt at det kan oppleves vanskelig.

– Kun 2% av disse sluttet fordi de ikke ønsket å amme lenger, de fleste sluttet på grunn av ammeproblemer. En helsetjeneste som tilbyr gravide og mødre faglig oppdatert ammeveiledning er derfor viktig, sier hun.

LES OGSÅ: Er det vits å amme mer enn ett år?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer