– Det er frustrerende å oppleve at jeg ikke blir ordentlig hørt og at jeg plutselig ikke er en voksen nok person til å kunne ta mine egne valg og bestemme over egen kropp, sier høygravide «Karoline».
Den unge kvinnen, som ønsker å fortelle sin historie anonymt, har helt siden hun først oppdaget at hun var gravid kjempet for å få innvilget et planlagt keisersnitt. Terminen er bare noen uker unna og så langt har hun ikke lykkes.
Årsaken til at et planlagt keisersnitt er så viktig for henne, er at hun sliter med traumer etter tidligere overgrep. Bare tanken på å skulle føde vaginalt sender henne inn i en tilstand av panikk.
– Det er noe med det å være så naken, sårbar og ikke ha kontroll over egen kropp, som gjør det helt uutholdelig for meg å tenke på fødselen. Jeg har også familiemedlemmer som har hatt alvorlige komplikasjoner i fødsel, noe som gjør meg livredd, sier hun.
Vurderte å ta abort
Da Karoline oppdaget at hun var gravid, var hennes første tanke at hun måtte ta abort. Men da hun kom så langt at avgjørelsen skulle tas, føltes det veldig feil for henne. Hun valgte derfor å beholde barnet og be om å få et planlagt keisersnitt.
Som førstegangsfødende oppdager hun riktignok raskt at man ved norske sykehus kun utfører keisersnitt når det er helt nødvendig og det ligger en medisinsk årsak bak avgjørelsen om å utføre inngrepet.
Foreløpig har hun derfor bare fått tilbud om samtaler med jordmor på sykehuset.
– Hun har vært veldig forståelsesfull. Jeg har gjort som jeg har fått råd om og lest meg opp om fødsel, ser på videoer og setter meg inn i alt som skal skje. Dette har dessverre ført til motsatt virkning, da angsten bare har blitt verre, sier hun.
– Det går ikke en dag uten at jeg er oppløst i tårer, noe som fører til at jeg ikke klarer å glede meg over graviditeten. Jeg gruer meg og føler mye på anger over at jeg valgte å gjennomføre dette her.
Fikk beskjed om å grine seg til det
Karoline kjenner godt til at også keisersnitt kan ha sine komplikasjoner og hun synes at det i utgangspunktet er positivt at det ikke er fritt frem for å kunne velge keisersnitt selv.
– Jeg syntes det er fint at man ikke bare kan knipse med fingrene for å få et keisersnitt, men jeg skulle ønske det ble satt i et system. Nå kommer det litt an på hva den legen du møter synes. Fastlegen min har hele tiden sagt «det kan bli vanskelig å få keisersnitt, men du kan klare å grine deg til det». Dette synes jeg er en uting å si. Det er ille at man ikke kan bli tatt mer seriøst når man sitter der oppløst i tårer, sier hun.
– På grunn av tidligere opplevelser er fødselen et kjempeproblem for meg mentalt. Jeg har panikk og angst, og føler at jeg blir tvunget til noe jeg absolutt ikke vil. At jeg ikke får bestemme over hva som skal skje med egen kropp er utrolig vanskelig. Jeg blir også sint og frustrert over at dette skal avgjøres av noen som ikke kjenner meg, basert på hva de synes etter en samtale.

Sara blir irettesatt når hun sier at hun har født
Kan ha komplikasjoner
Sannsynligheten for å få innvilget et planlagt keisersnitt kan kanskje variere litt fra sykehus til sykehus, men generelt sett har norske leger en restriktiv holdning.
Ifølge Elisabeth Magnussen, seksjonsoverlege på fødeavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim, skyldes dette at keisersnitt er en operasjon som kan ha komplikasjoner som blødninger og infeksjoner.
Den aller viktigste årsaken er imidlertid hvilken påvirkning et keisersnitt kan ha for fremtidige svangerskap. Terskelen for å innvilge keisersnitt er derfor alltid høyere hos førstegangsfødende enn hos kvinner som har hatt en vaginal fødsel tidligere.
– I et neste svangerskap vil de kvinnene med tidligere keisersnitt ha økt risiko for unormal morkake-plassering, som igjen kan gi økt risiko for blødning. Vi ønsker derfor at de som har fødselsangst finner ut hva angsten består i og om den vil bedres av å gjøre en operasjon.
Magnussen understreker at det ikke er slik at de bare avviser kvinner som ønsker et planlagt keisersnitt, men at de prøver å møte mors bekymring og gi henne god informasjon som kan trygge henne til å føde vaginalt.
Hvert tilfelle blir nøye vurdert i samråd med gynekolog, jordmor og i noen tilfeller også psykolog.
– Tidligere overgrepsproblematikk er en vanlig årsak til fødselsangst, i slike tilfeller snakker vi om hva vi kan gjøre for å trygge henne gjennom en vaginal fødsel, sier hun.

Tinashe om fødselsangst: - Det er så skambelagt. Ingen velger keisersnitt, med mindre det er nødvendig
Tilbyr samtaler med jordmor
Ved St. Olavs hospital får kvinner som sliter med fødselsangst tilbud om samtaler med fødeavdelingens psykososiale team. Vibeke Gjelseth er en av jordmødrene som jobber i dette teamet.
– De som kommer til oss er i hovedsak flergangsfødende og rundt 80 prosent av dem vi møter har hatt en vanskelig opplevelse under tidligere fødsel, sier hun.
– Angsten og uroen kan komme og gå gjennom hele svangerskapet, vi tilbyr derfor gjerne flere samtaler. De fleste har behov for å snakke om hva som skjedde og at vi sammen lager en plan for neste fødsel. Selv om de forstår at man ikke kan planlegge alt, er det en trygghet i å kunne få si hva som er viktig for dem.

Redd for å miste kontrollen
Seksuelle overgrep, enten i barndommen eller i voksen alder, er ifølge Gjelseth en vanlig årsak til at førstegangsfødende ønsker et planlagt keisersnitt. En liten prosentandel har også blitt utsatt for vold.
– De tenker ofte at fødselen er nytt og uforutsigbart, noe som kan være vanskelig om man tidligere har erfart traumatiske ting. De er redde for å føle de samme følelsene igjen og for å miste kontrollen.
– Vi opplever at mange av disse førstegangsfødende har gått i terapi og bearbeidet opplevelsene sine og noen av dem sier de ønsker å føde. Underveis opplever vi at de kjenner at det kan bli for tøft psykisk likevel.
Mange endrer mening
St. Olavs hospital har differensiert fødselsomsorg, noe som innebærer at fødende får ulik type omsorg avhengig av eget ønske.
– Vi snakker derfor om de ulike alternativene og hvilken lindring man kan bruke i fødsel. En del har nytte av pust og avspenningsteknikker for å føle at de har mer kontroll under fødselen. Det er vanlig at partneren også er med på disse samtalene, særlig blant de som har sterk fødselsangst, sier Gjelseth.
Hvert år innvilger sykehuset keisersnitt til kvinner med sterk fødselsangst, de fleste som kommer til dit endrer riktignok syn på fødselen etter samtaler med det psykososiale teamet.
– Mange av dem som har blitt utsatt for overgrep ønsker planlagt keisersnitt og de blir gått i møte på ønsket sitt. Av dem som ønsker planlagt keisersnitt ser vi også at noen i løpet av svangerskapet ser med nye øyne på dette og at de vil prøve fødsel, sier Gjelseth.
– Tilbakemeldingene vi får fra kvinnene går på at det hjelper å få lufte hodet sitt og snakke om det de går og grubler på. De opplever tanken på en vaginal fødsel som mindre skremmende og klarer å forberede seg på det. Mange sier også at de har god støtte i partneren sin og ser for seg at det allikevel kan være mulig å stå i dette sammen.

- Et keisersnitt kan også være en vakker opplevelse!
