Babynavn

Vil du kalle opp barnet etter et IKEA-møbel?

Møbelgiganten gir ut navnekatalog med 800 navneforslag - og ja Billy og Ivar er med!

KAN VÆRE VANSKELIG OG MORSOMT: Har du noen gang tenkt over hvem som har god erfaring i år navngi? IKEA har gitt menneskenavn til produkter i over 70 år. FOTO: NTB
KAN VÆRE VANSKELIG OG MORSOMT: Har du noen gang tenkt over hvem som har god erfaring i år navngi? IKEA har gitt menneskenavn til produkter i over 70 år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle vært der – enten som mamma, tante eller storesøster, eller har du kanskje gått med tanken om selv å bli forelder en dag? Uavhengig utgangspunktet vil det store spørsmålet være; Hva skal barnet hete?

Det kan være en utfordring i seg selv å finne et navn begge foreldre er tilfreds med, og som passer inn i familien, klinger bra sammen med etternavnet og som det føles rett å kalle den lille nyfødte.

Det finnes flere eksempler på foreldre som har bestemt seg for den kommende babyens navn før fødsel, og som ender opp med å endre navnet etter en stund.

Kylie Jenner og Travis Scott er et ferskt eksempel på det, som KK har omtalt tidligere. Paret ble foreldre for andre gang i februar, og guttens navn? Jo – det ble Wolf. Etter noen måneder avslørte de navnebytte, til tross for at de ikke røpet hvilket navn som trumfet Wolf – til skuffelse for fansen. Navnet er enda ikke offentlig kjent.

Hjelper til med orientering i navnejungelen

Dersom du – som så mange andre – synes det er overveldende å skulle orientere seg i navnejungelen, bidrar nå møbelgiganten IKEA med forslag.

Har du noen gang tenkt over at enkelte aktører kan ha langt bredere erfaring enn foreldre i det å navngi?

Som møbelkjeden selv påpeker: «Vi i IKEA har gitt navn til produkter i over 70 år». Det er mer enn foreldre flest kan skryte av.

Den svenske møbelgiganten har gjort det enklere for vordende foreldre å velge ut babynavn. På sine nettsider deler de inspirasjon – og det har de gjort med en morsom vri. De har samlet en liste over alle menneskenavn de har gitt sine produkter sortert alfabetisk, som du nå kan bla deg gjennom. I tillegg står hvert enkelt produkt avbildet med en forklaring til produktet.

La deg inspirere av beskrivelsen

Kanskje passer David best til din kommende sønn fordi han har «evnen til å lyse opp hverdagen»? David er for øvrig en hengende taklampe lansert i 1968.

Eller hva med Florin som i utgangspunktet er et sidebord fra 1968 med «beina godt plantet på jorda»?

DAVID: Navnet holder seg, men mulig IKEA har sluttet å selge denne lampen 54 år etter lanseringen. FOTO: Skjermdump IKEA.no
DAVID: Navnet holder seg, men mulig IKEA har sluttet å selge denne lampen 54 år etter lanseringen. FOTO: Skjermdump IKEA.no Vis mer
FLOTTE BEN: Rococobord med navnet Ulrika. FOTO: Skjermdump IKEA.no
FLOTTE BEN: Rococobord med navnet Ulrika. FOTO: Skjermdump IKEA.no Vis mer

Eller hva med Nelson som «har ryddegenet innenbords»? I møbelhistorien er han en kommode med fire skuffer fra 1975.

Tar fra nabolandet

Svenskene har alltid hatt stor påvirkningskraft på oss nordmenn, også når det kommer til navn. I Norge har vi tradisjon for å la oss inspirere av de mest populære navnene i nabolandet. Hvert år deler Statistisk sentralbyrå de mest populære navnene i Norge, og flere og flere navn med svensk opphav sniker seg oppover mot toppen.

Det kan du lese mer om her.

Dersom du står fast med navnevalget og trenger inspirasjon har IKEA tatt på seg oppgaven med å samle mer enn 800 gutte- og jentenavn fra tidligere og nåværende kolleksjoner – «Alt fra populære Ivar til mer sjeldne navn som Moalie.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer