Droppe Ut Av Skolen

Vil tenåringen droppe ut av skolen?

- Det er viktig å stille noen krav dersom valget faller på å slutte på skolen, sier familieterapeut.

DROPPE UT AV SKOLEN: Det kan gå fint om ungdommen dropper ut, men det er viktig å ha et dagtilbud likevel, mener familieterapeut.  Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO
DROPPE UT AV SKOLEN: Det kan gå fint om ungdommen dropper ut, men det er viktig å ha et dagtilbud likevel, mener familieterapeut. Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unge eller gamle - vi kan vel alle skrive under på at videregående kunne være kjedelig i blant. Men for mange tenåringer blir det så kjipt at det frister å droppe ut, og det kan være vanskelig for hele familien. Ifølge tall fra SSB var det i fjor 73 prosent av elevene som fullførte videregående i løpet av fem år. 

Dersom du har en tenåring i huset som vurderer å droppe ut, mener familieterapeut ved Bergen Familieterapi, Parisa Saleh, at det er svært viktig med god kommunikasjon. Det viktigste er at du eller dere som foreldre går i dialog med ungdommen. 

- Finn ut hva som gjør at han eller hun vil droppe ut. Kommunikasjon er viktig. Likevel vet vi jo at ungdommer kan låse seg litt og ikke ønske å snakke om alt med foreldrene sine, sier hun til KK.no.

Da mener familieterapeuten at det kan være lurt å ta i bruk nettverket til ungdommen. Kanskje det er en fotballtrener eller en tante som har god kontakt med han eller henne? 

LEI AV SKOLEN: Noen tenåringer velger å ta et friår i stedet for å fullføre videregående.
LEI AV SKOLEN: Noen tenåringer velger å ta et friår i stedet for å fullføre videregående. Vis mer

- Det kan være lurt å bruke andre personer som tenåringen stoler på. Det er også lurt å prate med skolen og se om det kan finnes noen andre løsninger. Det finnes mange måter å løse det på - for eksempel med et år i praksis. Men til syvende og sist er det tenåringen sitt valg. 

Saleh sier at det ofte er en vond følelse for foreldrene at barnet deres velger å slutte på videregående. Noen kan ta dette som et nederlag og føle at de har mislykkes. 

- Andre foreldre synes det er greit at ungdommen trenger et friår for å jobbe, for eksempel. Og det er viktig å stille noen krav dersom valget faller på å slutte på skolen. Ungdommen bør ha et dagtilbud dersom han eller hun skal bo hjemme, mener Saleh. 

LES OGSÅ: - Foreldre med høy utdanning kan være til inspirasjon, men selvsagt kan også barn og unge kjenne et press

- Kan absolutt være positivt

Familieterapeut Thomas Winther mener det ikke alltid er nødvendig å bli bekymret dersom tenåringen din ønsker å droppe ut av skolen. Han forklarer at vi modnes forskjellig, og at det for mange unge kan være lurt å gjøre noe annet enn skole for en periode. 

- Det er mange som blir skolelei, og noen har bare godt av å kunne jobbe eller reise en periode. Men da er det viktig at man har en plan først, som ender med at ungdommen går tilbake til skolebenken, sier han til KK.no. 

Det er nemlig ikke like lett som det var før å skaffe seg arbeid uten utdannelse. Før kunne man bare gå ned på kaia og spørre om man kunne få seg noe arbeid. I dag finnes ikke alle disse jobbene lenger, så det er viktig at barnet ditt til slutt fullfører videregående, sier Winther. 

- Men om tenåringen vil komme seg vekk fra skolen synes jeg foreldrene oftest bør akseptere dette, så lenge dere setter grenser. Det er jo ikke gunstig å sove lenge og game hele natta, men husk at jobbing og reising gir gode erfaringer som ikke er bortkasta

All erfaring kan man legge på CV-en sin, så lenge det er en målrettet plan i året eller årene ungdommen er borte fra skolebenken, sier Winther.  

LES OGSÅ: Alkohol og tenåringer: - Ha en samtale som voksne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer