Tenåring

Vil tenåringen være hjemme alene i sommerferien?

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal håndtere at tenåringen setter seg på bakbeina og nekter å bli med familien på sommerferie. Slik løser du situasjonen best mulig.

HJEMME ALENE I FERIEN: Etter mange rapporter om hjemmefester som har spunnet ut av kontroll, er det kanskje ikke så rart at enkelte foreldre er engstelige for å la tenåringen få være hjemme alene i ferien. FOTO: NTB
HJEMME ALENE I FERIEN: Etter mange rapporter om hjemmefester som har spunnet ut av kontroll, er det kanskje ikke så rart at enkelte foreldre er engstelige for å la tenåringen få være hjemme alene i ferien. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kommer en tid i de fleste foreldres liv, gjerne når barna kommer i tenårene, hvor barna ikke lenger ønsker å være med på familieferier.

Hvordan kan foreldre best mulig løse en slik situasjon? Bør de droppe ferien, forsøke å tvinge ungdommene med eller la de være hjemme alene?

17-åringen nektet å være med

Denne problemstillingen stod nylig tobarnsmamma Camilla ovenfor. Familien hadde nemlig planlagt å reise på en tre ukers sommerferie, men husets 17-åring nektet plent å bli med.

Han var svært lite lysten på å tilbringe sine dyrebare feriedager sammen med familien («cringe!») og ville helst være hjemme sammen med kompisene sine.

Camilla forteller at det for henne aldri var aktuelt å skulle forsøke å true eller tvinge sønnen til å bli med. Hun var allikevel i tvil om det var riktig å la ham få være hjemme alene.

– Selv om vi bare skulle være et par timers kjøring unna, syntes jeg tre uker var veldig lenge for ham å være hjemme alene. Vi vurderte derfor om vi skulle bli hjemme eller om vi skulle dele oss litt opp. Jeg foreslo at han kanskje kunne være noen dager hjemme og så komme med toget senere, men det hadde han ikke lyst til.

– Vi har alltid vært på mange familieturer sammen og at det stopper opp i denne alderen er nok naturlig, det samme skjedde jo også med meg. Jeg visste at det ville komme en dag, men hadde ikke forventet at det skulle skje nå, sier hun med et smil.

Frykter hjemmefester som kommer ut av kontroll

En årsak til at mange foreldre har betenkeligheter med å la barna være hjemme alene, er at hjemmefester ute av kontroll har vært et økende problem de siste årene. Spesielt kanskje i de store byene.

Snapchat og andre sosiale medier blir brukt for å spre informasjon om festene. Gjennom Snapchat-kartet kan man se hvor ungdommene samler seg og da tar det ofte ikke lang tid før man har ubudne gjester på døra.

Politiet har flere ganger gått ut i mediene og advart foreldre om å la barna være hjemme alene, da fester ute av kontroll blant annet har ført til raserte hus, masseslagsmål og mye fyll blant mindreårige.

Tobarnsmor Silje Nausthaug sier dette er en av årsakene til at hun er skeptisk til å la sine barn være hjemme alene, når de kommer i den alderen.

– Det er stor variasjon i hvor moden en 17-åring er, men uansett ville jeg ikke latt en 17-åring være hjemme alene uten tilsyn. I den tiden vi lever i nå med sosiale medier, tar det veldig kort tid før mange finner ut at ungdommen er alene hjemme. Og uansett hvor fornuftig en 17-åring er, så kan det være vanskelig å stå imot presset fra venner og bekjente i den alderen. En liten sosial sammenkomst kan fort komme ut av kontroll når mange flere enn de man har invitert dukker opp, sier hun.

– En 17-åring er ikke gammel nok til å drikke alkohol, men vi vet at mange i den alderen allikevel gjør det. Og som forelder og eier av huset har man et ansvar for hva som skjer der. Skal man la ungdommen være alene hjemme, er det i hvert fall viktig at man har avtalt med naboer eller andre voksne om at de følger med at alt går fint med ungdommen som er alene hjemme.

Mener foreldrene bør tilpasse seg

Idet barna begynner å komme i den alderen av de nekter å bli med på ferie, mener Silje at man som forelder bør være forberedt på å tilpasse ferien sin etter dem.

– Jeg tenker det er greit å være ute i god tid og diskutere eventuelle ferieplaner med familien. Det er viktig å lytte til barna og ta hensyn til hvilke forventninger de har til ferien. Da kan man kanskje unngå å komme i den situasjonen at ungdommen i huset nekter å bli med på en ferie som allerede er bestilt.

– Kanskje må foreldrene dele seg i ferien, slik at det alltid er en hjemme sammen med ungdommen. Eller at noen somre blir tilbrakt hjemme, så får man heller ta igjen egne ferieønsker senere. Men det er ikke greit å tvinge eldre barn med på en ferie bare fordi foreldrene ønsker å reise bort. Det blir nok uansett et dårlig utgangspunkt for en hyggelig ferie, sier hun.

Tvang er ikke et godt virkemiddel

Jartrud Sofie Frafjord er psykolog og leder for Spisskompetanseteamet Barn og unge i familievernet. Hun er enig i at tvang, trusler eller press, aldri er gode virkemidler i en slik situasjon.

– Du kommer ingen vei med en 17-åring som setter seg på bakbeina. Barn og unges selvråderett øker dessuten med alderen og når du er 17 år har foreldre i praksis ikke sjanse til å tvinge eller gjennomføre noe uten at ungdommen er med på det. Det er for øvrig helt normalt og sunt at en 17-åring ikke vil la seg presse til noe, det er derfor ikke noe vi bør problematisere.

– I stedet bør foreldrene spørre ungdommen om hva som skal til for at han eller hun skal ha lyst til å bli med. Det kan være snakk om å for eksempel legge til rette for aktiviteter eller egentid. Man kan også formidle til ungdommen hvorfor man vil ha ham med, for eksempel at det er så kjekt å være sammen med ham og at andre i familien har lyst til å treffe ham.

IKKE BRUK PRESS OG TVANG: God dialog, er ifølge psykolog Jartrud Sofie Frafjord nøkkelen for å løse en slik situasjon. FOTO: Privat
IKKE BRUK PRESS OG TVANG: God dialog, er ifølge psykolog Jartrud Sofie Frafjord nøkkelen for å løse en slik situasjon. FOTO: Privat Vis mer

Må se an hvor moden tenåringen er

Dersom ungdommen allikevel står fast på at han ikke vil være med, har foreldrene valget mellom å la ham få være alene eller å selv bli hjemme.

– Du må se an hvor moden tenåringen er, men de fleste 17-åringer klarer seg en stund alene og kan vokse på det. Som forelder kan du sette forventninger som at huset skal være på stell og at alt skal se ok ut når dere kommer tilbake. Man kan også avtale med noen bekjente i nærheten om at de følger litt med og er tilgjengelig hvis ungdommen skulle trenge hjelp. Men dersom man er veldig bekymret for at ungdommen vil invitere til fest og at det kan gå over stokk og stein, må man kanskje velge å være hjemme, sier psykologen.

Hun opplever at noen foreldre synes at denne «nesten voksen» alderen kan være ekstra utfordrende, spesielt foreldre som ønsker å ha innflytelse og kontroll over barna sine lengre enn det som er praktisk gjennomførbart.

Tenåringer vil gjerne bli tatt med på råd og føle at de får være med å bestemme. Går vi den veien får vi dem ofte med på mye mer enn om vi går inn med autoritet. De aller fleste barn og ungdommer er fornuftige og samarbeider om de føler seg sett og at de blir tatt på alvor. Dersom de føler at de er med på beslutningen, kan det faktisk hende at de blir med allikevel.

Endte opp med å la ham få være hjemme

Hva endte så Camilla og familien hennes opp med å gjøre i denne situasjonen? Etter å ha tenkt grundig over det hele, bestemte Camilla seg for å stole på sønnen sin og gi ham sjansen til å få teste hvordan det er å klare seg på egen hånd.

– Som noen påpekte har faktisk flere av kompisene hans bodd på hybel i ett år allerede, og selv skal han flytte til høsten. Når jeg hadde fått tenkt meg litt om, kom jeg frem til at dette var en fin anledning for ham til å øve på å klare seg selv.

– Vi ble derfor enige om at han skal få lov til å være hjemme alene og så har jeg snakket med naboene som skal holde et lite øye med ham. Etter en ukes tid kommer vi hjem en tur for å sjekke hvordan det går, og så står han fritt til å komme med toget til oss om han skulle ønske det.

Camilla understreker at hun ikke er redd for at sønnen skal holde hjemmefest, da han også tidligere har vært noen netter hjemme alene uten at det har ført til problemer eller klager fra naboene.

Sammen har de satt opp noen punkter for hva han må ta ansvar for mens foreldrene er borte.

– Vi ble også enige om et budsjett og ga ham 500 kroner som han skal handle inn mat for per uke. Han ble veldig motivert av dette og er kjempefornøyd. Sønnen min er jo egentlig ekstremt flink til å gjøre ting i hjemmet når han er alene. Han er nok veldig klar for å flytte på hybel, selv om mor kanskje ikke er det, ler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer