Vinterdresser: Slik finner du en god vinterdress

FINN RIKTIG DRESS: Hold barna gode og varme i vinter. Finn parkdressen som passer ditt barn og din lommebok under.  Foto: Nameit
FINN RIKTIG DRESS: Hold barna gode og varme i vinter. Finn parkdressen som passer ditt barn og din lommebok under. Foto: Nameit Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se våre store oversikt med priser og spesifikasjoner på en rekke vinterdresser, og få leverandørenes egne tips til hva du bør se etter.

Temperaturene beveger seg raskt nedover på gradestokken, og hvis barna skal kunne kose seg og leke ute de neste månedene, må de ha gode og varme klær som holder vær og vind ute. 

LES OGSÅ: Klær i barnehage - dette trenger barnet 

Det første man bør tenke på når man skal i butikken for å handle vinterklær til barna, er hvilket behov de små har.

– Det er viktig at man bestemmer seg for om man har behov for en tynn dress til beskyttelse mot regn, slaps og moderat kulde, eller en tykk, fôret dress som skal holde streng kulde på avstand. Barna liker hverken for mye eller for lite klær da det enten blir for varmt, eller for kaldt – og blir det for mange lag mister de bevegeligheten – og humøret, forteller Tor Jenssen i Helly Hansen.

Han mener barna ideelt sett bør kles etter trelagsprinsippet.

– Start med superundertøy, ha ett tynt mellomlag av fleece og til slutt en beskyttende og pustende barriere mot vann og vind. Parkdressene for vinter bør derfor alltid ha ett vanntett, vindtett og pustende materiale og være lett, sier Jenssen.

Budsjett - dresser under 600 kroner 

BUDSJETT: F.v. Glede (kr 599, Stormberg), Overall (kr 499, H&M) og Reflex (kr 599, Barnas Hus).
BUDSJETT: F.v. Glede (kr 599, Stormberg), Overall (kr 499, H&M) og Reflex (kr 599, Barnas Hus). Vis mer

Til bildet: modell «Glede» t.v. er vattert, vind- og vanntett,fukttransporterende, har tapede sømmer og avtagbare fotstropper og hette, str1-3 år. Overallen fra H&M er vattert og med vannavvisende overflatebehandling. Den har avtagbar hette, vanntett glidelås og er justerbar i midjen. Tapede sømmer og elastikk under føttende. Reflex er en park-/skidress som tåler 5000 mm vannsøyle og kommer i str 92-128.

LES OGSÅ: Pass på barna i kulden 

Sjekk vannsøyletrykk og forsterkninger 

Marianne Bjørnsgård i barneklesmerket Nameit mener det er et skille mellom dressene man kjøper til de aller minste barna, og vinterklærne til de litt større.

– I alderen fra fire år og oppover er slitestyrken viktigere enn på de aller minste – da de større barna beveger seg mer. Derfor har våre dresser forsterkninger på knær og rumpe. Vannsøyletrykk er også veldig viktig da ungene sitter mye i snøen, sier hun.

Det minste målet for at en dress er vanntett er at den tåler 3000mm vannsøyletrykk. Mange vinterdresser ligger på 6000-8000, noen så mye som 10 000. 

Også Jenssen i Helly Hansen mener forsterkninger er viktig. Og så lenge man har dette trenger man heller ikke bruke tunge materialer i dressen.

Vekt er viktig for at barna skal trives i vinterparkdresser, sier han.

Bjørnsgård mener også det er viktig at dressen ikke er for stiv, slik at barna får god bevegelighet og komfort. 

– Ungene må kunne bevege seg og det er selvfølgelig lettere i en dress som ikke er altfor tykk og stiv, sier Bjørnsgård.  

Mellompris - dresser mellom 600 og 1000 kroner

MELLOMPRIS: F.v. «MiniStorm» (kr 750, Nameit), «Casual Kiddo Double» (kr 999, Reima), dress fra Vossatassar (kr 799, Flust.no) og «Storm» (kr 860, Nameit).
MELLOMPRIS: F.v. «MiniStorm» (kr 750, Nameit), «Casual Kiddo Double» (kr 999, Reima), dress fra Vossatassar (kr 799, Flust.no) og «Storm» (kr 860, Nameit). Vis mer

Til bildet: modell «Mini Storm» er en modell for de minste barna (str 80-98). Den har avtagbar hette med pelskant, 5000 mm vannsøyletrykk og tapede sømmer. Den er også vindtett, pustende og har isolende sitteunderlag. Reimas overall er en overtrekksdress med avtagbar hette, regulerbar midje og teipede sømmer. Fotstrikkene kan også tas av. Materialet er vindtett og pustende og tåler vannsøyletrykk på 3000-5000. Str 80-128. Dressen fra Vossatassar er en ufôret parkdress. Den har avtakbar hette, sveisede sømmer og elastikk i livet. Silikon-bånd under føttene. Str 80-120. Til høyre «Storm» for de litt større barna. Tåler 5000 mm vannsøyletrykk, har tapede sømmer og er vindtett og pustende. Den har avtagbar hette og og strikk i livet. Wind lock på nederkanten av buksebena. Str. 104-128.

MELLOMPRIS 2: F.v. «K Explorer» (kr 999, Helly Hansen), «Pryer» (kr 649, Didriksons/XXL), Kax parkdress (kr 749, Kappahl) og «Boardman» (kr 689, Nelly.com).
MELLOMPRIS 2: F.v. «K Explorer» (kr 999, Helly Hansen), «Pryer» (kr 649, Didriksons/XXL), Kax parkdress (kr 749, Kappahl) og «Boardman» (kr 689, Nelly.com). Vis mer

Til bildet: «K-explorer» er en klassisk, vanntett og fôret parkdress med strikk i livet og ved ankelen. Den har regulerbare bukseseler, avtagbar hette og stormklaff. Str 86-128. «Pryer» (de to i midten) har justerbar midje, hempe til votter og stormklaff. Størrelsen kan økes ved å kutte en innvendig søm! Hetten er avtagbar og det er anti-slip materiale nederst på bena. «Kaxs Proxtec» er vanntett, har teipede sømmer, pustende ogslitesterkt materiale og vanntetthet på 10 000mm, kommer i str 80-128. «Boardman» har avtagbar hette, fleecefôr og strikker nederst på ermer og bukseben. Det er strikk i midjen. Kommer i str 80-130.

Fryser barnet lett? 

For de minste barna, som er i mindre bevegelse enn de store, er ikke forsterkninger like avgjørende som for de som er høyt og lavt i barnehage og på skole. Barn under tre år trenger imidlertid varmere dresser enn de store, nettopp på grunn av dette. Samtidig er alle barn forskjellige. Noen blir fortere kalde enn andre.

–  Mengden isolasjon som er nødvendig er derfor svært individuelt. Det er like viktig at man ikke kler på barna for mye på samme måte som man ikke må kle på dem for lite. Tynne fleecejakker og bukser som kan tas av og på samt løs hals, luer, pannebånd og votter er gode måter å regulere temperaturen på avhengig av barnet og været. Dette gjøre det også mulig for barnet å selv regulere varmen i barnehagen, skolen eller på tur. Husk også at varme føtter er veldig viktig for å holde varmen i hele kroppen. Godt isolerte, varme føtter kan veie opp for en dårlig vinterdress, men ikke omvendt, sier Jenssen.

Huskeliste 

Barn har også veldig forskjellig kroppsfasong, kanskje i større grad en voksne.

– Mulighet til å justere vidden, mansjettene og hetter er viktig for å tilpasse dressen for komfortabel bruk samtidig som barna vokser. For å oppsumme så må man sørge for at dressen har de små nødvendige detaljene for komfort og sikkerhet som nok reflekser, hetter som faller av dersom den sitter fast i noe, strikk under foten, forsterkning på rette steder, justering i livet og med eller uten isolasjon avhengig av hvilken temperatur man skal bruke dressen, avslutter Jenssen.

Luksus - dresser over 1000 kroner

LUKSUS: F.v. «Applaus» fra Stormberg (kr 1199), «R-tec Latitude» (kr 1199, Reima), «K Powder» (kr 1499, Helly Hansen) og  «Othello» (kr 1200, Ticket)
LUKSUS: F.v. «Applaus» fra Stormberg (kr 1199), «R-tec Latitude» (kr 1199, Reima), «K Powder» (kr 1499, Helly Hansen) og «Othello» (kr 1200, Ticket) Vis mer

Til bildet: «Applaus» er en vattert dress som er vind- og vanntett samt fukttransporterende. Den har stormklaff og tapede sømmer samt avtagbare fotstropper og hette. Str 86,122.«R-tec Latitude» er en vinteroverall i pustende materiale med 10 000mm vannsøyleverdi. Den har teipede og vanntette sømmer, avtagbarhette og dobbel vindklaff. «K Powder» er en dress laget for skibruk. Den kombinerer vanntett og pusende materiale, har avtagbar hette og er fôret. Sømmene er helsveisede. Str 86 til 12 år. «Othello» har avtagbar hette og pelskrage. Vannsøyletrykk opp til 8000mm. Tapede sømmer og fotstropper som kan tas av. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer