Vold kan gi fødselsdepresjon

- Oppleves verre enn naturkatastrofer og ulykker, forteller forsker.

VOLD I NÆRE RELASJONER 80% større sannsynlighet for fødselsdepresjon. Foto: Illustrasjonsbilde Shutterstock ©
VOLD I NÆRE RELASJONER 80% større sannsynlighet for fødselsdepresjon. Foto: Illustrasjonsbilde Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse hvor 53.000 norske kvinner har gitt sine svar, oppgir 32 prosent av dem å ha blitt utsatt for vold.

Kvinnene i studien var gjennomsnittlig 30 år og høyt utdannet. Volden kan ha skjedd rett før fødselen, eller lenge før: Vold fører uansett til en stor risiko for at mor får fødseldepresjon etter å ha satt et liv til verden. Det er også verre å bli slått og truet av noen man kjenner, enn av en fremmed.

Dette kommer frem av forskningen til Marie Flem Sørbø, doktorgradsstipendiat ved NTNU. Sørbø er også lege ved Ålesund sjukehus, Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, og ved Overgrepsmottaket for seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. I sitt arbeid har hun brukt svar fra Den norske mor og barn-studien. 

Frykten for at det skjer igjen

– Vold i nære relasjoner er krenkende på flere områder. For det første skjer volden ofte i ens eget hjem, på et sted der man skulle føle seg trygg. For det andre innebærer volden et tillitsbrudd fordi den utøves av en person kvinnen i utgangspunktet har et nært forhold til. For det tredje er volden eller truslene om vold ofte rå og kontrollerende. Når voldsutøveren er kjent er også frykten for at det kan skje igjen større, sier Sørbø til Gemini.no.

EN UPLANLAGT GRAVIDITET VAR STARTEN PÅ ET MARERITT: Kvinnen ble deprimert, og det ble stadig vnskeligere å komme seg ut av forholdet. Foto: Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©
EN UPLANLAGT GRAVIDITET VAR STARTEN PÅ ET MARERITT: Kvinnen ble deprimert, og det ble stadig vnskeligere å komme seg ut av forholdet. Foto: Illustrasjonsfoto: Shutterstock © Vis mer

- Han truet med å kjøre over meg og barnet

Flere kvinner har tidligere valgt å fortelle sin historie om vold i nære relasjoner, og hvordan det har påvirket dem, til Mammanett.no.

En av dem forteller at samboeren truet med å kjøre over henne og barnet, sette fyr på huset og utøvde fysisk vold mot henne.

-  Jeg var redd for både samboeren, barnevern, politi og hva alle andre vil tro og mene, derfor sa jeg ingenting, til noen. Jeg prøvde noen ganger, men det ble aldri tatt alvorlig, «Men hvorfor går du ikke bare ifra han da?» var spørsmålet jeg fikk. Det eneste jeg ville rope da var «Det et ikke så lett!». Les hele historien her.  

PIA OG DATTEREN BLE UTSATT: - Både jeg og satteren min ble skadelidende, forteller hun Foto: Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©
PIA OG DATTEREN BLE UTSATT: - Både jeg og satteren min ble skadelidende, forteller hun Foto: Illustrasjonsfoto: Shutterstock © Vis mer

-  Håper hun dør i magen din!

En annen kvinne, «Pia», forteller at hun opplevde også trakassering, psykisk og fysisk vold, da hun var gravid. Etter barnet ble født ble situasjonen enda verre. 

– Allerede første dag hjemme prøvde min samboer å kontrollere den nyfødte, ved å plassere henne i et rom alene mens hun gråt, forteller hun.

Pia ble nektet å leke på gulvet med datteren, snakke babyspråk eller synge til datteren av samboeren. 

En dag orket ikke Pia mer. Datteren hadde fylt et år, og hun opplevde at den psykiske terroren bare eskalerte. Les hele historien 

Størt risiko hvis de har blitt utsatt for vold fra en de kjenner

Flem Sørbøs studie har tre klare konklusjoner:

  1. Kvinner som har blitt utsatt for vold av en de kjenner, har 80 prosent større sannsynlighet for å få en fødselsdepresjon enn kvinner som ikke har blitt utsatt for vold. Den kjente personen i hennes studie kan være partner, onkel, far eller en annen i nær omgangskrets. Det er i dette materiale den sterke sammenhengen mellom å ha opplevd vold og fødselsdepresjon, kommer frem.
  2. Kvinner som har blitt utsatt for vold av en de ikke kjenner, har 50 prosent større sannsynlighet for å få en fødselsdepresjon, enn kvinner som ikke har blitt utsatt for vold.
  3. Det er flere typer vold, og jo flere typer vold man utsettes for, desto verre er det. Hvis man blir utsatt for en type vold er det ikke den fysiske volden som er verst. Det er den seksuelle og psykiske volden som oppleves mest skadelig og belastende å leve med.

Verre enn naturkatastrofer og ulykker

– Psykisk vold er at man over lang tid blir nedvurdert og ydmyket, eller å leve med trusler om å bli skadet. Hendelsene som oppleves som mest traumatiserende karakteriseres ved at de er intense, plutselige, ukontrollerbare, uforutsigbare og ekstremt negative, sier Flem Sørbø til Gemini.no 

– Voldsopplevelser, fysisk skade, og trusler som ikke er livstruende, men som omfatter tap av tilknytning eller svik fra viktige omsorgspersoner, kan være mer traumatiserende enn naturkatastrofer og ulykker.

Mellom 5 og 25 prosent av kvinner i Norge får en fødselsdepresjon. Symptomer kan være tristhet, trøtthet, forandringer i søvn- og spisemønstre, gråt, angst og irritabilitet.

Barn av deprimerte mødre kan bli stresset, utrygge og få en dårlig tilknytning til foreldrene. Flem Sørbø understreker at volden kan ha skjedd lenge før fødselen.

Viktig for å forebygge

Flem Sørebø forteller at få uoppfordret forteller om vold, og at prosjektet derfor viser at kartlegging er viktig. 

–  Ved å inkludere spørsmål om vold i den vanlige svangerskapskontrollen vil vi få en unik mulighet til å avdekke vold og overgrep, for eventuelt å forebygge helseskader på mor og barn, avslutter Flem Sørbø.

LES OGSÅ: Livet med en psykopat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer