Vold mot barn: Her er tegnene du bør se etter

Barn yngre enn seks måneder skader sjeldent seg selv.

SKADER SOM BØR FØRE TIL BEKYMRING: Vær på vakt hvis du ser unaturlige merker og skader er for eksempel på ryggen, magen, i underlivet, på ører, nese og hals. Foto: NTB scanpix
SKADER SOM BØR FØRE TIL BEKYMRING: Vær på vakt hvis du ser unaturlige merker og skader er for eksempel på ryggen, magen, i underlivet, på ører, nese og hals. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kåre Svang er etterforskningsleder i det norske kriminalpoliti, og har i over 10 år arbeidet med de mest alvorlige voldssakene mot barn i Norge. 

Til TV-programmet "God Morgen Norge" forteller han om tegn man bør reagere på,og hva du bør gjøre dersom du oppdager sår eller andre skader på barnet. 

- Det kan selvsagt ikke unngås at barn får skrammer, men noen skader er mer naturlige for barn å få enn andre. De som ikke er så naturlige, kan være tegn på at de har blitt påført av andre, advarer Svang. 

LES OGSÅ: Christoffer ble mishandlet til døde. Tør DU å bry deg?

Barn under 5 måneder skader sjelden seg selv 

Barnets alder har mye å si på hvordan man bør bedømme skadene. 

Spedbarn som er yngre enn fem måneder er sjelden i stand til å påføre seg selv skader på egenhånd.

Svang forklarer at ettersom små barn hverken kan snu seg rundt eller røre noe særlig på seg i det hele tatt, er det "ytre påvirkninger" som har skylden dersom barnet skulle få blåmerker, sår, arr eller skrammer. 

- Om du ser slike skrammer på så små barn er det all grunn til å være litt på vakt, og særlig dersom omsorgspersonene ikke har noen god forklaring, sier han. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer