Wilma (2) er avhengig av at andre tar vaksinene

- Egoistisk å ikke vaksinere friske barn, sier mor.

TÅLER IKKE VAKSINEN: Lille Wilma er svært utsatt for smitte og har tilbrakt mye tid på sykehus. Foto: privat
TÅLER IKKE VAKSINEN: Lille Wilma er svært utsatt for smitte og har tilbrakt mye tid på sykehus. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart to år gamle Wilma er født med en sjelden sykdom som heter autoimmun neutropeni. Denne sykdommen medfører svikt i immunsystemet og medfører økt infeksjonstendens.

- Sykdommen er sjelden, forteller moren Marie (27).

Hun forteller at Wilma var nesten sammenhengende syk de første ni månedene etter hun ble født. Det kom stadig nye sykdomsperioder med infeksjoner, og hun ble stadig sykere for hver gang. Wilma ble mange ganger innlagt på sykehus, og etter ni måneder ble diagnosen satt. 

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvilke vaksiner du og barna har tatt

Legene frarådet vaksinering på grunn av sykdommen

Foreldrene fikk beskjed om Wilma alltid måtte til lege og få antibiotika, eventuelt legges inn på sykehus hvis hun fikk feber.  De måtte holde henne unna folkemengder, og legene anbefalte også å utsette barnehagestart for å unngå risiko for smitte

- De sa at en bakteriell infeksjon kunne i verste fall utvikle seg til for eksempel blodforgiftning, lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse, forteller Marie.

Legene anbefalte at all vaksinering måtte stoppes inntil hun eventuelt vokser av seg sykdommen.

-  Blodprøver har tidligere vist at immunforsvaret til Wilma har vært lik null, og hun er i faresonen for å bli smittet av alt mulig rart. Legene sier de ikke vet hvordan hun kommer til å reagere på vaksine, og det er en risiko for at hun kan bli syk av den.

Diskusjon: Bør vaksine av friske barn være pålagt?

<b>OPPFORDRER FORELDRE TIL Å TA ANSVAR! </b>Marie mener foreldre som ikke gir sine friske barn vaksine utsetter alle andre for risiko. Foto: privat
<b>OPPFORDRER FORELDRE TIL Å TA ANSVAR! </b>Marie mener foreldre som ikke gir sine friske barn vaksine utsetter alle andre for risiko. Foto: privat Vis mer

Et egoistisk valg å ikke vaksinere friske barn

1 av 10 norske barn er ikke vaksinert, i følge vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

- Hva tenker du om at så mange foreldre til friske barn velger å ikke vaksinere?

- Jeg tenker at det er et egoistisk valg, når man tenker på faren det kan være for barn som ikke kan vaksineres på grunn av sykdom – som min Wilma - eller barn som er for unge til å vaksineres.

AMBULANSETUR: Wilma og foreldrene har oppsøkt lege, legevakt og sykehus et stort antall ganger de siste to årene. Foto: privat
AMBULANSETUR: Wilma og foreldrene har oppsøkt lege, legevakt og sykehus et stort antall ganger de siste to årene. Foto: privat Vis mer

Hun poengterer at det er en grunn til at vaksinene er laget og kommet inn i vaksinasjonsprogrammet.

- Greit nok at de sikkert har en grunn, eller er skeptiske. Men da bør de sjekke opp og revurdere. Og tenke litt mer på andre. Det er ekstremt få som får varige men av vaksinene. Og dette er vaksiner som har vært testet ut over lang tid, påpeker Marie.

Marie forteller at hun tenker på at risikoen for at Wilma kan bli smittet av en sykdom, som for eksempel meslinger, er økt fordi det er mange som ikke vaksinerer barna sine

- Det er jo litt skummelt å tenke på - at hun kan få noen av disse sykdommene som man vaksinerer mot. Det kan i verste fall bli skummelt om man ikke oppdager raskt at det er det hun har og hvis behandling ikke settes i gang tidlig nok. 

Barnesykdommer: Disse bør du vite om

SLITEN: Det første leveåret var Wilma svært mye syk. Foto: privat
SLITEN: Det første leveåret var Wilma svært mye syk. Foto: privat Vis mer

Overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl Foto: fhi.no
Overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl Foto: fhi.no Vis mer

Ikke alle barn kan vaksineres

Overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl, Avdeling for vaksine hos Folkehelseinstituttet bekrefter at noen barn frarådes vaksine.

- Hvilke barn som ikke kan få vaksine må vurderes individuelt av barnets lege, men generelt skal ikke personer med svekket immunforsvar eller som bruker medisiner som kan gi svekket immunitet, ha levende vaksiner - med noen unntak, forteller hun.

- Dette er fordi barn med svekket immunforsvar kan risikere å bli syke av virusene eller bakteriene i vaksinen selv om de er svekket, fordi immunforsvaret deres ikke fungerer som normalt. 

BEDRE SISTE TRE MÅNEDER: Marie krysser fingrene for at Wilma vokser av seg sykdommen. Foto: privat
BEDRE SISTE TRE MÅNEDER: Marie krysser fingrene for at Wilma vokser av seg sykdommen. Foto: privat Vis mer

LES OGSÅ: Mollusker - mange barn får utslettet

Håper Wilma kan vaksineres snart

Moren til Wilma forteller de har fått beskjed om at det er 80% sjanse for at de med denne diagnosen vokser den av seg innen 4 års alder.
De siste tre månedene har blodprøvene vist at Wilma har fått bedre immunforsvar, nesten tilnærmet normal. 
- Så nå er det er håp om at hun også kan få bli vaksinert, forteller Maria.

QUIZ: TEST DIN KUINNSKAP OM BARNESYKDOMMENE

Fakta om autoimmun neutropenia

Autoimmun neutropenia er en sykdom som er vanligst hos spedbarn og små barn. Kroppen oppfatter de neutrofile granulocyttene, som er en del av hvite blodceller, som skadelig og lager antistoffer for å ødelegge dem.
Sykdommen ble første gang rapportert i 1975 og opptrer i barneårene. 
Siden antistoffer ødelegger de neutrofile granulocyttene, vil pasientene med denne sykdommen ha lave verdier av dette i blodet, og sykdommen kan påvises ved blodprøve.

Neutropenia øker risikoen for infeksjoner som kroppens immunforsvar vanligvis ville bekjempe.

Kilde: Wikipedia    

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer