Yoga til gravide

Yoga til gravide
Yoga til gravide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er yoga?
"Yoga kan ikke forklares, men må først og fremst oppleves. Yogaen er en ny oppdagelse, men kan bare gjøres på en måte, nemlig gjennom å praktisere yoga. Yoga er en tusenårig tradisjon med en praktisk kunnskap om hvordan kroppen, pusten og sinnet innvirker på hverandre. Yoga er konkrete øvelser man har glede av å gjøre i hverdagen for å påvirke hele sin tilstand på en positiv måte. Yoga egner seg godt for gravide, fordi øvelsene kan gi økt velvære under hele svangerskapet og underletter ved fødselen. 

Hvordan?
Under utførelsen av øvelsene har man på seg ledig tøy som ikke strammer, og man kan bruke en matte, et tykt teppe eller en tynn madrass som underlag. Prøv å sørge for å ikke bli forstyrret. Øvelsene består av enkle avspennings- og strekkøvelser, og man trenger verken være øvet eller i god form for å begynne. Et yogaprogram består av:

  • Kort innledende avspenningsøvelser
  • Fysiske øvelser
  • Pusteøvelser
  • Energiholdninger
  • Avsluttende avspenningsøvelser

Du kan lære yoga ved å gå på kurs, eller ved å lese bøker om yoga.

Her finner du aktuelle yogakurs for gravide.
Vil du vite mer om graviditet og yogatrening?


Hva er målet med yoga til gravide og fødende?
Yoga-øvelsene myker opp, avspenner, avlaster og styrker kroppen. Men først og fremst styrker yoga følelsen av at alle ens deler henger sammen - fra topp til tå og fra innerst til ytterst. Målet er å oppnå samspill mellom kropp, pust og bevissthet, noe som gir styrke og overskudd under fødselen. Yoga vil forsøke å gjøre deg i stand til å lytte til kroppen på en helt ny måte, og vil kunne møte spenninger og smerte uten å overveldes av frykt. Kroppen føles sterk og smidig, og man kan gjøre bruk av de enkle avspenningsøvelsene når man føler behov for det. Som gravid kan man få bedre kontakt med kroppen og pusten og med det ufødte barnet. Man kan oppdage at det ikke gjelder å ha kontroll over fødselen, men at man kan samarbeide og følge prosessene og gi seg hen til fødselens egen rytme. Det finnes kurs hvor du vil lære øvelser som forbereder kroppen på fødselen, som for eksempel pusteøvelser og avspenning. Du kan også lære øvelser til å bruke under fødselen og til å trene opp kroppen etterpå.
Mange undersøkelser viser at den gravides sinnstilstand påvirker det ufødte barnet. Stress og angst, eller ro og trygghet vil påvirke barnet. Yoga har som målsetning å hjelpe den gravide til å komme i en slik harmonisk tilstand hvor stress og angst reduseres.


"Jeg har selv hatt gleden av å føde to ganger (en med og en uten hjelp av yoga), og har opplevd hva yoga egentlig betyr både under svangerskapet og ved fødselen.
Man blir mer avslappet i kroppen (og dermed også sinnet!), og i stedet for at fødselen er noe som skjer med kroppen din, opplever man at dette er noe man tar aktivt del i.
Man går fra å være passiv til aktiv deltager, og man føler at dette er noe man er med på med alle sanser!" Wenche Dahle, Natur-baby

"Kvinderne bliver mere smidige og bevægelige, og det har de glæde af under fødslen. Mange af yogastillingerne er også gode som fødestillinger, og når de fødende er vant til at bevæge sig i forskellige stillinger, mærker de også lettere, hvilke der fungerer bedst under fødslen. De lærer at bruge åndedrættet på forskellige måder så barnet får mere ilt, både under graviditeten og under fødslen. Og nogle yogastillinger kan bruges til at vende barnet, hvis det ligger forkert". Mila Pajovic, Århus Jordemodercenter http://www.scand-yoga.org/kbh/gravidyoga.html

 Skrevet av Wenche Dahle og sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:

  • "Frihet i fødselen. Yoga for deg og ditt ufødte barn" Parvati K. Farestveit, Leela G. Hansen, Yogaskolen i Oslo 1987.
  • "Unnfangelse, svangerskap og fødsel". Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 3. opplag -2001.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer