MIKROKEFALI: Zikaviruset  kan forårsake mikrokefali og andre hjerneskader hos fosteret. Foto: Marco Bello, Reuters / NTB Scanpix
MIKROKEFALI: Zikaviruset  kan forårsake mikrokefali og andre hjerneskader hos fosteret. Foto: Marco Bello, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Zikafeber: Nye råd for par som ønsker å bli gravide

- Uklart hvor lenge Zikaviruset kan leve i sæd.

Publisert

I begynnelsen av november kom Folkehelseinstituttet med oppdaterte råd for par som ønsker å bli gravide: Dersom mannen har vært i et område med Zikafeber bør paret vente minst seks måneder med å bli gravide.

Det nye rådet gjelder uansett om mannen har hatt symptomer på Zikafeber eller ikke.

Tidligere var rådet at man burde vente to måneder dersom man ikke hadde symptomer, men dette er nå altså endret.

Usikkert hvor lenge Zikaviruset overlever i sæd

Ifølge Bernardo Guzman Herrador, seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet, skyldes dette at man ønsker å innta en «føre var» holdning.

– Endringen kommer som en følge av den siste risikovurderingen fra det europeiske smittevernsenteret (ECDC). Her kommer det frem at det er uklart hvor lenge Zikaviruset kan leve i sæd og om det har noen sammenheng med om mannen har symptomer på Zikafeber eller ikke. Vi har derfor valgt å gjøre dette i påvente av mer kunnskap på området, sier han.

– Men anbefalingene er fortsatt 8 uker for kvinner, fordi Zikaviruset overlever kortere i blod, legger han til.

Hvor mange kvinner som har blitt smittet av Zikaviruset via sex, har man ifølge Herrador ingen konkrete tall på.

– Foreløpig er det tolv land som har meldt om at Zikaviruset har smittet på denne måten, men generelt sett er risikoen for å bli smittet via sex veldig lav, sier han.

LES OGSÅ: Ta det med ro - slik smitter Zikaviruset ikke

ZIKAFEBER: Sykdommen forårsakes i hovedsak av mygg og foreløpig anses risikoen for at man kan bli smittet via sex som veldig lav. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix
ZIKAFEBER: Sykdommen forårsakes i hovedsak av mygg og foreløpig anses risikoen for at man kan bli smittet via sex som veldig lav. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix Vis mer

Kan gi hjerneskader hos foster

Zikafeber er ifølge Folkehelseinstituttet en sykdom forårsaket av zikavirus som i hovedsak overføres med mygg. Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen er vanligvis 3-12 dager og symptomene er vanligvis milde med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

Basert på flere studier er det imidlertid en bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake mikrokefali og andre hjerneskader hos fosteret.

Dette er ifølge Fhi.no en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. Det finnes ingen behandling eller vaksine mot sykdommen.

Hvor stor risikoen for mulig utvikling av mikrokefali er ved smitte under graviditet er ifølge Folkehelseinstituttet ikke fastslått. Det er foreløpig usikkert om risikoen er størst dersom den gravide har vært syk, eller hos gravide som bare har gjennomgått sykdommen uten symptomer. Det er også usikkert når i graviditeten risikoen for mulig fosterskade er størst.

LES OGSÅ: Zikaviruset kan i sjeldne tilfeller ha konsekvenser for ikke-gravide også

Disse områdene er berørt av Zikaviruset

De fleste stedene med pågående utbrudd eller økende forekomst finner man i Sør-Amerika, blant annet i Mexico, Brasil og Bahamas. Men man har ifølge Fhi.no også sett en økende forekomst i flere asiatiske land som er populære hos nordmenn, blant annet Thailand, Singapore og Vietnam. Dette er områder som norske helsemyndigheter fraråder å gravide å reise til. Etter hjemkomst anbefaler de at kvinner venter i minst åtte uker før de forsøker å bli gravide.

Land som Malaysia, Maldivene og enkelte steder i Florida har hatt såkalte sporadiske enkelttilfeller. Det vil si at risikoen for å bli smittet med zikafeber i disse landene blir ansett som liten. Folkehelseinstituttet sier det likevel er viktig at man beskytter seg mot myggstikk i disse landene eller at man vurderer å utsette reisen.

Herrador ved Folkehelseinstituttet anbefaler at alle reisende alltid sjekker deres oversikt over hvilke områder som er berørt av Zika, da denne kontinuerlig oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer