MIKROEFALI: 2 700 barn ble født i Brazil med denne tilstanden i 2014. Man mistenker Zikaviruset for å forårsake tilstanden som "krymper hjernen". Foto: NTB scanpix
MIKROEFALI: 2 700 barn ble født i Brazil med denne tilstanden i 2014. Man mistenker Zikaviruset for å forårsake tilstanden som "krymper hjernen". Foto: NTB scanpix Vis mer

Zikavirus: Gravide bør unngå å reise til land i sør- og mellom-Amerika

Zikaviruset kan gi fosterskader hos gravide. Her er landene gravide ikke bør reise til.

Publisert

Zikafeber er ifølge fhi.no en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Asia, Afrika og Oseania og siden 2014 også i Sør-Amerika.

Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen (inkubasjonstiden) er vanligvis 3-12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber.

Det er kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Gravide bør også unngå smitte av femte barnesykdom.

FØDT MED MIKROKEFALI: Denne babyen ble født i oktober i Brazil. Moren hadde gjennomgått zikafeber, etter et myggstikk, da hun var gravid. Foto: NTB scanpix
FØDT MED MIKROKEFALI: Denne babyen ble født i oktober i Brazil. Moren hadde gjennomgått zikafeber, etter et myggstikk, da hun var gravid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Zikavirus kan gi alvorlig fosterskade

Den største bekymringen rundt dette viruset er at man ser en økning av fosterskaden mikrokefali som man mistenker at viruset forårsaker. Dette er ifølge fhi.no en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Det finnes ingen behandling eller vaksine mot sykdommen.

Folkehelseinstituttets råd til gravide:

 

Toksoplasmose: Kan man ha katt når man er gravid?

SPRER VIRUSET: Mygg Foto: NTB scanpix
SPRER VIRUSET: Mygg Foto: NTB scanpix Vis mer

Områder med smitte nå:

Amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) advarer mot reiser til en rekke zikafeber-rammede land og områder:  (Oppdatert sist 22.01.16)

Hvordan påvises zikaviruset?

Det finnes ingen gode, lett tilgjengelige tester som evt. kan brukes hos gravide som har oppholdt seg i berørte områder.

Testing for zikafeber kan foreløpig ikke utføres i Norge, men utføres i sverige nå. 
Amerikanske helsemyndigheter mener derfor at ultralyd kan være en bedre førstemetode ved oppfølging av asymptomatiske gravide.

GBS - Bakterien gravide bør vite om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer