Zikavirus: Gravide bør unngå å reise til land i sør- og mellom-Amerika

Zikaviruset kan gi fosterskader hos gravide. Her er landene gravide ikke bør reise til.

MIKROEFALI: 2 700 barn ble født i Brazil med denne tilstanden i 2014. Man mistenker Zikaviruset for å forårsake tilstanden som "krymper hjernen". Foto: NTB scanpix
MIKROEFALI: 2 700 barn ble født i Brazil med denne tilstanden i 2014. Man mistenker Zikaviruset for å forårsake tilstanden som "krymper hjernen". Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Zikafeber er ifølge fhi.no en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Asia, Afrika og Oseania og siden 2014 også i Sør-Amerika.

Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen (inkubasjonstiden) er vanligvis 3-12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber.

Det er kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Gravide bør også unngå smitte av femte barnesykdom.

Zikavirus kan gi alvorlig fosterskade

Den største bekymringen rundt dette viruset er at man ser en økning av fosterskaden mikrokefali som man mistenker at viruset forårsaker. Dette er ifølge fhi.no en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Det finnes ingen behandling eller vaksine mot sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer