Annonsørinnhold

7 tips for bedre privatøkonomi

Sliter du økonomisk? Her er 7 tips for bedre kontroll.

7 tips for bedre privatøkonomi

Dyr mat, høy inflasjon og høy rente gjør at mange sliter økonomisk nå. Er du en av disse kan det være bra å vite at det finnes lys i tunnelen - tall fra Forventningsbarometeret, en undersøkelse som måler norske husholdningers økonomiske forventninger hvert kvartal, viser nå en svak optimisme. Flere føler at de har kontroll over sin økonomiske situasjon nå. Å ha kontroll over sin personlige økonomi er viktig for psykisk helse og livskvalitet.

Svak optimisme, men økning i forbrukslån

Tall fra Forventningsbarometeret viste en historisk bunnmåling i 4. kvartal 2022. Nå viser tallene en oppsving, noe som kan tyde på at husholdningene har tatt grep og føler at de har kontroll på økonomien, selv med økende rente og dyrere mat enn på lenge. Tallene viser at flere utsetter større innkjøp og har gjort omprioriteringer i økonomien for å tilpasse seg nye tøffe økonomiske tider.

Samtidig viser tall fra Norsk Gjeldsinformasjon en økning i forbrukslån på 4,6 milliarder de siste 12 månedene. Økningen kan delvis bero på at flere har valgt refinansiering av kredittgjeld og dyre smålån med billigere forbrukslån. Men økningen kan også være et tegn på at flere nå må låne penger for å klare hverdagsøkonomien, noe som er urovekkende. Uansett så er det sannsynlig at økte renteutgifter og inflasjon vil fortsette å påvirke økonomien hele 2023.

7 tips for bedre privatøkonomi

Her er 7 tips for bedre økonomi

  • Oversikt gir forståelse

Start med å forstå forholdet mellom din inntekt og dine utgifter. Identifiser områder der du kan begrense kostnader og del opp mellom nødvendige utgifter som husleie, boliglån og strøm og valgfrie utgifter. Ved å forstå din økonomi bedre kan du lettere ta kontroll. Dette er avgjørende for at du skal kunne ta informerte valg når det kommer til din privatøkonomi.

  • Den som sparer, den har

En buffer fungerer som et sikkerhetsnett ved økonomiske overraskelser - og man anbefaler at man har minst tre månedslønner stående på bufferkontoen. Føles dette uoverkommelig i disse trange økonomiske tidene så er et tips å se om du kan selge noe som står i kjelleren eller på loftet og samler støv. Finn.no har aldri hatt så mye trafikk som nå og det du ikke lengre bruker kan være det andre er på utkikk etter. Sett pengene fra det du selger på et høyrentekonto,og husk - det er bedre å ha litt i buffer enn ingenting.

  • Se over forsikringer og abonnement

Gå igjennom dine forsikringer for å eliminere abonnement som ikke er nødvendige. Sammenlign bredbånd og mobil abonnement og bytt til det som er billigst.

  • Kvitt deg med den dyreste gjelden først

Du bør alltid prioritere nedbetaling av dyr gjeld som rentebærende kredittkortgjeld og smålån for å unngå unødvendige renteutgifter. Mens ansvarlig bruk av kredittkort har fordeler, er det veldig viktig å betale ned før forfallsdatoen så du unngår å låne penger til markedets dyreste renter.

  • Tenk økonomi i hverdagen

Kutt unødvendige utgifter som hentemat, take away kaffe og sverg til matpakke på jobben. Selv små beløp hver dag kan føre til betydelige årlige besparelser. Ved å dusje kortere og gjøre små inngrep som å sette tetningslister i vindu kan du spare strøm og dermed penger i løpet av et år. Sammenlign matvarepriser og benytt deg av tilbud og rabatter på mat og drivstoff.

  • Gjør aktive og veloverveide økonomiske valg

Må du låne så gjør det klokt! Lån kun penger til investeringer som gir varig verdi, som for eksempel oppussing av bolig. Lån aldri mer enn du trenger og og unngå å låne om det kan finansieres på annen måte. Sammenlign alltid lån basert på den effektive renten, som inkluderer alle kostnader. Lån med sikkerhet, som boliglån, har ofte bedre rente enn forbrukslån og lån uten sikkerhet.

  • Ikke betal lån med lån!

Har du flere mindre lån uten sikkerhet så unngå at du havner i en gjeldsspiral: Ta aldri nye lån for å betale eksisterende gjeld. Du kan vurdere å samle lån hvis det fører til reduserte kostnader knyttet til lånene eller om du kan få bedre rente på det nye lånet. Prioriter hurtig nedbetaling om du kan. Å betale ned gjeld raskt reduserer den samlede økonomiske byrden. Lengre nedbetalingsperioder kan redusere månedlige kostnader, men øke den totale kostnaden på lånet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer